Fudbalski savez Bosne i Hercegovine objavio je saopštenje o trenutnim aktivnostima na promjeni sportskog državljanstva, proceduri koja je neophodna da bi neki fudbaler bh. porijekla zaigrao za BiH ukoliko je ranije nosio dres mlade selekcije neke druge države.

Krovna kuća bh. fudbala do sada je nebrojeno puta uspješno provela ovakve procedure pa su kao rezultat toga za BiH zaigrali Pjanić, Begović, Medunjanin, Hajrović, Kolašinac…

Iz FS BiH su potvrdili kako su obavili sav potrebni posao kada je u pitanju promjena sportskog državljanstva fudbalera Maribora Dine Hotića (24) koji ima ambicije da nakon Slovenije igra za BiH, a također su objavili kako je stoper Dinama Emir Dilaver (28) nije bio spreman promijeniti sportsko državljanstvo iz austrijskog u BiH.

“Kad je riječ o konkretnim slučajevima, NS/FS BiH je završio kompletnu pravnu proceduru te svu dokumentaciju proslijedio FIFA-i, koja će donijeti konačnu odluku o promjeni sportskog državljanstva slovenačkog igrača Dine Hotića.” poručuju iz FS BiH.

Dilaver se mora odreći i civilnog državljanstva što predstavlja problem

Istovremeno smo radili i na rješavanju statusa Emira Dilavera koji je dobio sve potrebne instrukcije u pravcu rješenja istog pitanja. On nije bio spreman za promjenu državljanstva, austrijskog u bosanskohercegovačko, te uvažavajući njegov stav po ovom pitanju nismo mogli poduzeti dalje korake u tom pravcu.

Reprezentacija.ba saznaje kako je Dilaver želio igrati za BiH, ali da bi se zbog toga morao odreći i civilnog austrijskog državljanstva, što u ovom trenutku nije u mogućnosti. Austrija za razliku od Slovenije ne dopušta svojim državljanima da imaju dva pasoša.

Jedine dvije osobe koje imaju i austrijske i bh. pasoše su Ivica i Asima Osim koji posjeduju počasni pasoš Austrije, koji je isključen iz zabrane imanja dvojnog državljanstva Austrije i BiH.

Dilaver je ove godine kao stoper neizostavan dio Dinamove odbrane i bio bi odlično pojačanje za reprezentaciju BiH.

Dino Hotić ispred sebe u reprezntaciji na istoj poziciji ima igrače koji su standardni i povremeno pozivani poput Višće, Duljevića, Miloševića, Hajrovića, Menala…

(Reprezentacija.ba)