Prva seniorska sezona za golmana FK Sarajevo Vladana Kovačevića bila je kao iz snova – osvojio je sa svojim klubom titule prvaka BiH i osvajača Kupa BiH, te dobio poziv u A reprezentaciju BiH.

Razgovarao: Muhamed Lepirica, Reprezentacija.ba

Kovačević je čak 20 utakmica završio bez primljenog gola, dovoljno da ovaj 1.91 m visoki Banjalučanin skrene pažnju cjelokupne fudbalske javnosti u regionu i šire.

Iako zajedno sa svojim saigračima dnevno prima desetine zahtjeva za intervju i izjave, Kovačević zahvaljujući vrlo agilnoj press službi FK Sarajevo, uoči reprezentativnog okupljanja u razgovoru za Reprezentacija.ba govori o sezoni iza sebe, odnosu sa saigračima i navijačima FK Sarajevo, reprezentaciji, planovima budućnosti…

Vladane, prije svega čestitke na sjajnoj sezoni i osvojenoj duploj kruni. Kakav je osjećaj osvojiti dva trofeja u prvoj seniorskoj sezoni?

Hvala vam puno! Osjećaj je sjajan. Trud se isplati, koristio sam volju kao motor psihe. Vjerovao sam u ovu ekipu, ponosan sam i srećan! Definitivno sezona koju neću zaboraviti nikada, što zbog debitovanja za seniorski tim, što zbog duple krune.

Sarajevo je sasvim zasluženo postalo prvak i osvajač Kupa BiH. Prema tvom mišljenju, koja je utakmica bila prelomni trenutak u sezoni? Da li možda derbi na Grbavici kada ste pobijedili 3:0, meč u Širokom (trijumf 3:0) ili neki treći susret?

Tokom čitave sezone smatram da smo igrali najljepši fudbal i zasluženo slavili na kraju. Svaka utakmica nosi određenu težinu, ali bih posebno izdvojio pobjedu protiv Slobode, odmah nakon poraza od Atalante. Tad smo pokazali kvalitet i u psihološkom smislu.

Husref Musemić ti je pružio priliku da braniš za Sarajevo. Kakvo mišljenje imaš o šefu stručnog štaba?

Zahvalan sam mu na pruženoj šansi, kao i na podršci tokom čitave sezone. Sarajevu su u tom trenutku bili potrebni bodovi i sigurno da je bio pod pritiskom kao i ja.

Drago mi je što nisam iznevjerio njegovo povjerenje. To je trener koji iza sebe ima zavidnu karijeru, veliko poštovanje imam prema njemu.

Tokom sezone uz mene je uvijek bio moj golmanski trener Adi Adilović. I u budućnosti ću imati mnogo za naučiti od njega.

Na terenu kompletan tim izgleda kompaktno, atmosfera je na vrhunskom nivou. Možeš li nam otkriti ko je najzabavniji, najopušteniji u svlačionici?

Atmosfera je na vrhunskom nivou i smatram da je to jedan od ključnih faktora našeg uspjeha, zajedništvo iz svlačionice pokazujemo i na terenu. Dosta je tu igrača koji doprinose tome, ali ako moram nekog da izdvojim neka to budu Hebibović, Ahmetović i Bekić, momci koji su uvijek nasmijani i svakodnevno šire pozitivnu energiju.

Standardan si član U21 selekcije BiH, a sada si zahvaljujući svojim odličnim nastupima dobio i poziv u A reprezentaciju. Najmlađi si reprezentativac i trenutno jedini igrač iz domaćeg prvenstva. Koliko ti znači poziv selektora Prosinečkog?

Potajno sam se nadao da bih mogao dobiti poziv selektora, ali ne bih bio razočaran da nisam. Vrijeme je ispred mene, nastaviću da radim najbolje što mogu jer želim da napravim nešto više. Veliko hvala selektoru, čast mi je što ću upoznati i dijeliti svlačionicu sa toliko igrača koji su značajna imena u Evropskom fudbalu. Jedva čekam prvi trening, dat ću svoj maksimum na svakom i nadam se doprinijeti reprezentaciji na terenu.

Što se tiče U21 selekcije, pobjedom nad Moldavijom ste otvorili kvalifikacije. Grupa je teška (Belgija, Njemačka, Vels i Moldavija), koliko može ova generacija U21 BiH u tekućim kvalifikacijama?

Nismo imali sreće u žrijebu, u našoj grupi su neke od najjačih reprezentacija u Evropi, biće teško, a posebno protiv Belgije i Njemačke. I pored toga, vjerujem da naša generacija može napraviti iskorak dalje. Dosta igrača od prethodne generacije, kojoj je malo nedostajalo da se kvalifikuje na Evropsko prvenstvo, su još uvijek tu. Možda ove godine uspijemo u tome. Ulazimo u ritam i radujemo se predstojećim utakmicama.

Vladan Kovačević u dresu U21 BiH, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Sarajevo neće biti nosilac u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Mogući protivnici su, između ostalih, Zvezda, Celtic, Maribor…koga bi ti volio dobiti u prvom kolu kvalifikacija?

Volio bih da to bude što lakši protivnik na papiru, kako bismo imali naizglednije šanse za prolaz dalje.

Na posljednjem gradskom derbiju Sarajevo je deklasiralo Želju sa 3:0 na Grbavici. Imali ste sjajnu podršku navijača, a pred sami kraj te utakmice kamera te „uhvatila“ kako prije ispucavanja lopte pjevaš pjesmu koja dolazi sa sjeverne tribine gdje su bile smještene „Horde zla“. Koliko tebi i tvojim saigračima znači podrška navijača, da li vam oni u nekim trenucima daju dodatni motiv da pružite i više od maksimuma?

Hahah, uz takav rezultat morao sam malo i da zapjevam sa svojim navijačima. Bodre nas uvijek, po snijegu, kiši, suncu, naježim se kad čujem huk sa sjevera i motivisan sam maksimalno. Bez njih ovaj rezultat ne bi bio moguć, zaslužili su da slave, nadam se da će biti još razloga za to, probaćemo ih učiniti još srećnijim.

Navijače Sarajeva naviše zanima da li ćeš i naredne sezone braniti za Bordo klub. Ugovor imaš do 2023. godine, kakvi su tvoji planovi za narednu sezonu?

Sarajevo igra veliku ulogu u mom životu, ovde odrastam u profesionalca, imam sve moguće uslove za napredak i ovaj klub doživljavam kao porodicu. Ne razmišljam puno o daljim transferima, imam ugovor do 2023., postoje ljudi koji se bave time. Ja ću ostati fokusiran na rezultat kao i do sada.

Mnogi kažu da podsjećaš na belgijskog reprezentativnog golmana i člana Reala Thibauta Courtoisa. Da li ti je možda Courtois uzor i za koji bi klub volio braniti u budućnosti?

Coutrois je u mladosti važio za perspektivnog golmana, a kasnije se pokazao kao jedan od najboljih igrača svijeta na svojoj poziciji. Volio bih imati sličan put kao on u budućnosti. Mnogi to govore da veoma ličim na njega na golu. Za mene je najveći uzor Edvin van der Sar, a najveći san mi je zaigrati za Manchester United.

(Reprezentacija.ba)