Mladi bh. reprezentativac Zinedin Mustedanagić (20) igra odlično ove sezone u Ružomberoku i trenutno je jedan od najboljih mladih fudbalera slovačkog šampionata. Odigrao je 23 meča za Ružomberok (trenutno na posudbi iz praške Sparte), postigao četiri gola i ubilježio pet asistencija. Ružomberok se tri kola prije kraja slovačkog prvenstva naalzi na trećem mjestu, koje naredne sezone vodi u kvalifikacije za Europa ligu.

Razgovarao: Muhamed Lepirica, Reprezentacija.ba

Mustedanagić je u razgovoru za portal Reprezentacija.ba govorio o tekućoj sezoni u slovačkoj ligi, svom fudbalskom uzoru, mladoj selekciji, ali i ponudi Češke da zaigra za njihov nacionalni tim.

Foto: Ružomberok / Twitter

“Ove sezone igram veoma dobro u Ružomberoku. Zbog toga sam sretan i to je najbitnije. Naravno da može uvijek bolj, težim ka tome, ali zadovoljan sam trenutnim nastupima. Na kraju sezone vraćam se u Spartu, tako su mi rekli iz kluba. Vidjet ćemo šta će biti dalje”, rekao nam je na početku Mustedanagić.

Zidane fudbalski uzor

Zinedin je sa desetak godina iz rodne Bosanske Otoke otišao u Češku, gdje je postao član praške Sparte. U najvećem češkom klubu je praktično od malih nogu, ali nije bilo većih problema da se navikne na tamošnji fudbal.

“Sjećam se svojih početaka u Češkoj. Bilo je naporno, ali vremenom sam se navikao i iz godine u godine je bilo sve bolje”, kaže Zinedin za portal Reprezentacija.ba i dodaje:

“Ime sam dobio po Zinedinu Zidaneu, koji je moj fudbalski uzor. Mnogo mi to znači što nosim ime od jednog od najboljih igrača svih vremena. To je velika čast za mene.

Poznato je da je kapiten naše fudbalske selekcije BiH Edin Džeko nastupao nekoliko godina u Češkoj i tu se afirmisao. Zinedin smatra da upravo Džekina karijera može biti dodatni motiv njemu i mnogim mladim fudbalerima.

“Moje mišljenje je da nam je Džeko dao “dobru zadaću”. Moje je da radim i treniram i neka sve ide svojim tokom.”

Mlada selekcija BiH je kvalifikacije za EP otvorila ubjedljivom pobjedom nad Moldavijom od 4:0, a Mustedanagić je briljirao u tom meču postigavši dva gola i ubilježivši jednu asistenciju.

Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Voli način rada Marinovića

“Bitno je što smo kvalifikacije otvorili pobjedom. Sada idemo od utakmice do utakmice. Imamo veoma dobru ekipu i mislim da moramo postepeno razmišljati. Na trebaju nas zanimati ni Belgija ni Njemačka, već samo o sebi moramo misliti . Što se tiče selektora Marinovića, volim njegov način rada. On analizira protivnike baš u detalje i to mi se sviđa. Njegova komunikacija sa igračima je odlična”, ističe talentovani ofanzivni veznjak.

Za kraj razgovora, Zinedin nam je rekao da je imao ponudu češkog saveza da promijeni sportsko državljanstvo i nastupa za tu državu, ali to nije dolazilo u obzir.

“Istina, imao sam ponudu Češke da igram za njih. Ipak, ja ne zaboravljam odakle sam i iz koje države dolazim. Naravno, nikada ne bih mogao pristao nastupati za drugu državu, osim svoje Bosne i Hercegovine”

Mustedanagić je prošao sve omladinske selekcije BiH i ubilježio 40 nastupa te postigao 14 pogodaka. Prošle godine je igrao na posudbi u Dukli (20 utakmica, tri gola i jedna asistencija), a nastupio je i u devet susreta za seniorski tim Sparte.

Ugovor sa Spartom ima do 30. juna 2020. godine.

(Reprezentacija.ba)