Duel gradskih rivala Željezničara i Sarajeva oduvijek je bio poseban u svakom smislu riječi i s pravom nosi epitet najveće utakmice u državi. To najbolje zna nekadašnji stoper tima s Grbavice Haris Alihodžić (50), koji važi za jednog od igrača s najviše odigranih derbija u poslijeratnom periodu.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Govoreći za portal BIH.ba – Reprezentacija.ba, današnji šef Omladinske škole FK Željezničar prisjetio se tih utakmica, te izdvojio jednu koja mu je ostala u posebnom sjećanju.

Pozitivan skor u derbijima

“Svaki derbi je za sebe i svaki nosi svoju težinu. Svaki igrač voli da igra derbi, jer to je najveća utakmica u državi. Moja najbolja utakmica je bila finale Kupa BiH iz 2001. godine, kada smo pobijedili 3:2 i slavili duplu krunu, a gdje sam ja postigao dva gola i ponio titulu igrača utakmice. Imam sigurno nekih 15-16 derbija, a samo sam dva puta izgubio, jednom u prvenstvu i jednom u kupu, tako da se mogu pohvaliti sa pozitivnim skorom u derbijima”, ističe Alihodžić.

138. vječiti derbi bit će odigran u subotu na “Grbavici”, a Alihodžić očekuje da Željezničar upiše pobjedu i na taj način se oduži navijačima za podršku.

“Sigurno da i jedna i druga ekipa imaju imperativ pobjede. Sarajevo bi sa tri boda ostalo na vrhu, dok bi mi zadržali tu treću poziciju koja vodi na evropsku scenu, što je i cilj uprave, te stručnog štaba. Manje je važno da li će utakmica biti kvalitetna, za naš klub je bitno da pobijedimo, da se odužimo navijačima što bodre klub i nadam se da će nam kao i uvijek na Grbavici protiv Sarajeva biti 12. igrač i nositi nas tokom svih 90 minuta do pobjede. Drago mi je da i jedni i drugi mogu računati na najbolji igrački kadar, da nema kartoniranih i povrijeđenih igrača. Utakmica će svakako biti veoma teška, kako za jedne, tako i za druge, ali derbi je uvijek takav i tu se nikad ne zna ko će prevagnuti. Obično odluči kiks jednog igrača, odnosno neka nepažnja, situacije kao prekidi, slobodni udarce sa strane i korneri”.

Kao prednost Željezničara u subotnjoj utakmici istakao je trenutnu formu, koja je na strani njegovog kluba.

“Ekipa se dolaskom Osima fizički i psihički podigla, što je jako bitno u ovakvoj situaciji. Sarajevo je u zadnje dvije utakmice zabilježilo remi i poraz i tu su napravili neki korak unazad. Ja vidim tu našu prednost, ne samo zbog domaćeg terena i naših navijača, već i zbog trenutne forme”.

Foto: Armin Herić, FK Željezničar

Prokomentarisao nam je Alihodžić i borbu za titulu, koja se vodi između Sarajeva i Zrinjskog.

“U slučaju poraza Sarajeva i pobjede Zrinjskog razlika će biti tri boda, tako da će borba za titulu biti interesantna do kraja. Sami sebi su zakomplikovali situaciju, ali imaju sve u svojim rukama. Do kraja ima još dosta utakmica i još je sve otvoreno”.

I on je kao svi u klubu razočaran trenutnom sezonom, prvenstveno jesenjim dijelom, u kojem su izgubljene sve šanse za titulu.

Dobra budućnost

“Desilo se što se desilo. Upisali smo pet poraza u jesenjem dijelu i naravno da smo svi tu razočarani što se tiče rezultata. Prve dvije utakmice su odigrane kako su odigrane i došlo je do smjene trenera. Nakon toga osam utakmica smo odigrali dosta dobro, bili smo prvi i bježali Sarajevu četiri boda, a onda nakon utakmice u Doboj-Kaknju sve je krenulo nizbrdo. Dosta problema je bilo i u igračkom kadru, što se odrazilo na rezultate, pogotovo zadnjih pet utakmica koje smo izgubili”.

Alihodžić je dio Omladinske škole Željezničara od 2017. godine i sa mladim nadama “Plavih” radi odličan posao, za što su pokazatelj i rezultati.

“Omladinski pogon FK Željezničar je 2018. godine ispisao historiju omladinskih škola u državi. Pritom mislim na to da su nam juniori bili među 24 najbolje ekipe u Evropi, što je ogroman značaj. Prošle godine smo u U19 reprezentaciji imali pet igrača, a sad u U17 imamo četiri. Imamo i pet igrača koji su potpisali ugovore sa prvim timom, a tri juniora su nastupila za prvi tim u prošloj sezoni, što prema statistici kojom ja raspolažem nije zabilježeno ni u jednom klubu u Evropi. To je i velika odgovornost i uspjeh. Imamo sigurno jako dobru budućnost, a da bi se to održalo mora se dosta toga uložiti i uraditi, kako bi stalno stvarali te igrače”, kaže za kraj Alihodžić.

Alihodžić je najveći dio svoje karijere proveo u FK Željezničar, za koji je igrao u dva navrata (1988–1992, 1996–2005), a sa kojim je osvojio tri titule prvaka (1997–98, 2000–01, 2001–02), tri Kupa (1999–00, 2000–01, 2002–03) i tri Superkupa (1998, 2000, 2001).

Od aktivnog igranja oprostio se 2005. godine, a prije angažmana u Omladinskoj školi, jedno vrijeme je bio sportski direktor i privremeni trener Željezničara.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)