Odluka selektora Roberta Prosinečkog da više neće zvati Ognjena Vranješa u A selekciju BiH definitivno je najbolji potez i događaj u bh. sportu koji je obilježio proteklu sedmicu.

Prosinečki je “elegantno”, bez bilo kakvog pritiska saopštio da mu nisu potrebni problemi unutar tima te da svi moraju biti u službi reprezentacije i države, podređeni cilju, odnosno plasmanu na Europsko prvenstvo.

Kako je i sam Prosinečki rekao, Vranješ je sam sebe diskvalifikacirao iz reprezentacije, a razloga je bilo puno.

Sada već bivši bh. reprezentativac je na desnoj ruci istetovirao četničkog vojvodu Momčila Đujića odgovornog za najmonstruoznije zločine u drugom Svjetskom ratu i potpirivanje i finansiranje monstruoznih zločina tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Da stvar bude još gora – sa tom tetovažom zaigrao za reprezentaciju BiH na Grbavici – naselju u kojem su četnici napravili najteže zločine nad civilima i u konačnici i zapalili sam stadion Grbavica.

Naravno, uslijedile su osude sa svih strana, a jedina logična odluka je bila da ovaj fudbaler više ne nastupa za BiH.

Bez prave reakcije Fudbalskog saveza

Činjenica je da i da je izostala snažnija reakcija Fudbalskog saveza BiH, koji je u samo jednom saopštenju osudio sramotan čin Vranješa (spomenuta tetovaža), te tako ponovo pokazao mlak odnos u borbi protiv fašizma na tribinama.

Ognjen je godinama unazad pravio skandale u reprezentaciji, ali i u klubovima za koje je nastupao.

Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Prije nešto manje od četiri godine (u junu 2015.) istetovirao je granice RS-a, a onda iz samo njemu poznatih razloga istu tetovažu prepravio u sat (poslije “prepravke” istakao je da je tetovaža bila glupost, ali 2018. godine je izjavio da se ne kaje zbog tetoviranja granica RS).

Nakon toga bio je u stalnom sukobu sa najvaternijim navijačima BiH, nazivao ih je bauštelcima te verbalno se “obračunavao” sa neistomišljenicima putem društvenih mreža. Također i u klubovima za koje je igrao situacija je bila slična.

Nastupajući za Anderlecht podržao je nasilje navijača AEK-a (bivši klub Vranješa) u duelu Lige šampiona protiv Ajaxa, uvjetno je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog poticanja nasilja na društvenim mrežama kad je nastupao za AEK, a u derbiju grčkog šampionata između AEK-a i Olympiakosa davio je dva gostujuća fudbalera,

Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

U posljednje vrijeme stalno je bio u fokusu javnosti zbog konstantnog prepucavanja sa srbijanskom pjevačicom Jelenom Krleušom.

Bilo kako bilo, Prosinečki je stavio tačku na ovaj slučaj i pokazao da apsolutno vlada situacijom. Možda je njegov potez zbog mira javnosti morao doći i ranije, no dvije operacije i težka zdravstvena situacija dovoljno su opravdanje za višemjesečno čekanje Vranješevog zvaničnog otpisivanja iz reprezentacije.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)