Koliko stranačko-prijateljsko-familijarni način izbora kadrova u Fudbalskom savezu BiH može biti koban za reprezentaciju naše države najbolje su pokazale ranije kvalifikacije u kojima je Izvršni odbor tzv. krovne kuće bh. fudbala pod predsjedanjem Elvedina Begića za selektora postavio nereferentnog Darka Nestorovića.

Potpuno neuspješne kvalifikacije iz U21 BiH nisu proizvele nijednog igrača spremnog za A reprezentaciju, što je uveliko uvjetovalo da se seniorska reprezentacija BiH ne nađe na velikom takmičenju.  U21 selektori Ibrahim Zuanović i Vlado Jagodić reprezentaciji su dobrim rezultatima u ranijim godinama nametnuli Edina Džeku, Sejada Salihovića, Vedada Ibiševića, Milana Đurića, Edina Višću, Adnana Zahirovića… čiji se trag u seniorskoj reprezentaciji itekako osjetio i često donosio prevagu.

Da Reprezentacija.ba portal nije javno iznio teške optužbe na rad selektora Nestorovića i njegovih intimusa iz vrha FS RS, U21 BiH bi voljom nekompetentnog Izvršnog odbora i danas imala istog selektora, a Robert Prosinečki sada u ekipi ne bi imao spremne za “korištenje” Darka Todorovića, Eldara Ćivića, Luku Menala, Stjepana Lončara…

Sve njih i još mnogo drugih igrača promovisao je novi selektor mladog tima Vinko Marinović, te time osim nove snage reprezentaciji BiH donio i veliku zaradu klubovima Premijer lige BiH čiji su se igrači preko dobrih rezultata u U21 BiH prodali za velike iznose.

Fantastična statistika Vinka Marinovića

Uzimajući u obzir zvanične i prijateljske mečeve, Vinko Marinović na klupi U21 selekcije BiH ima skor od šest pobjeda, jednog remija i dva poraza uz gol razliku 22:6.

U kvalifikacijama za EP, mlada selekcija BiH je pod vodstvom Marinovića ostvarila pet pobjeda, jedan remi i dva poraza (gol razlika 19:5).

Zanimljivo da U21 BiH samo jednom nije postigla pogodak u prethodnih devet utakmica (poraz u Švicarskoj 0:1).

Ćavar nakon dobrih rezultata U21 BiH prešao u Eintracht Frankfurt

Odlično prepoznavanje i korištenje kvalitete igrača

U prve dvije utakmice na klupi U21 BIH (pobjeda nad Lihtenštajnom 6:0 i proaz u Švicarskoj 0:1), Marinović je na poziciji centralnog veznog koristio duo Hadžiahmetović – Redžić. S ozbirom da su obojica igrača tokom većine sezone imala problema s povredama, Marinović je toj poziciji u narednim utakmicama koristio dvojac Ćavar – Lončar, koji je naprosto “eksplodirao”. Protiv Rumunije u Zenici (poraz 1:3), ova dva mladića su po prvi put igrala zajedno u tandemu, da bi u naredna četiri kvalifikaciona meča (trijumf nad Portugalom, dvije pobjede nad Velsom i jedna protiv Lihtenštajna), Ćavar i Lončar jednostavno dominirali u veznom redu mladih Zmajeva. Odlično su djelovali u oba pravca (ofanzivno i defanzivno) i uz ofanzivnijeg Gojaka činili sjajnu trojku u našem veznom redu.

Prosinečki je u posljednja dva prijateljska susreta A selekcije BiH pozvao Todorovića (odigrao oba meča), Ćivića (odigrao cijeli susret protiv Južne Koreje te asistirao) i Lončara (zaigrao protiv Južne Koreje).

Sigurno da će Prosinečki u budućnosti postepeno pružati priliku Gojaku, Menalu i gore spomenutom Ćavaru (naravno pod uslovom da svi nabrojani igraju standardno u matičnim klubovima) i na taj način postepeno i nadamo se “bezbolno” napraviti smjenu generacija.

Šerbečić napravio milionski transfer u Rosenborg nakon dobrih rezultata U21 BiH

Koristi mlađe igrače i stvara kontinuitet – čak 10 igrača može igrati naredne kvalifikacije

Odlična stvar za U21 BiH u budućnosti jeste da je Marinović u tekućim kvalifkacijama koristio veliki broj igrača, koji će i naredni ciklus imati pravo nastupa za mladu selekciju BiH (fudbaleri rođeni 1998. godine i mlađi).

Tako su se kod Marinovića u kombinaciji za zvanične i prijateljske utakmice našli Ermedin Demirović, Besim Šerbečić, Haris Hajdarević, Nihad Mujakić, Zinedin Mustedanagić, Nardin Mulahusejinović, Suan Bešić, Halid Šabanović, Edis Smajić te Vladan Danilović.

Dakle, Marinović je u devet utakmica U21 BIH pružio šansi desetorici fudbalera, koji će i naredni ciklus biti u kombinaciji za naš mladi tim.

Neki su poput Demirovića već sada standardni U21 reprezentativci, Šerbečić i Mustedanagić postepeno dobivaju šansu, a ostali će se kroz igre u matičnim klubovima pokušati nametnuti selektoru za predstojeće utakmice. Još bolje je što je gore nabrojani momci igraju na različitim pozicijama (Bešić je golman, Mujakić i Šerbečić stoperi, Hajdarević, Mustedanagić i Danilović vezni igrači, Šabanović bek, Smajić krični fudbaler, a Demirović i Mulahusejinović napadači).

Odličan skauting

Osim što temeljito sa svojim saradnicima prati nastupe svih potencijalnih kandidata (ne zaboravimo da je Ivana Jukića “pronašao” u poljskoj Coroni ili Suana Bešića u francuskom Marseilleu), Marinović se gotovo svaki put odlično pripremi za protivnika.

Tako je naša selekcija u zavisnosti od kvaliteta suparnika, igrala i poziciono (primjeri protiv Lihtenštajna i Velsa), ali i na kontranapde (duel sa Portugalom u Zenici).

Naravno bilo je tu i pogrešaka, koje su neminovne, ali je činjenica da je Vinko Marinović podigao igru U21 selekcije BiH na jedan viši nivo, a samim tim promovisao veliki broj mladih fudbalera iz Premijer lige BiH (primjeri su transferi Šerbečića u Rosenborg, Ćavara u Eintracht, Menala u Dinamo – svi nabrojani su dobili priliku da igraju kod Marinovića u U21 BiH).

Važno je naglasiti i da klubovi u Premijer ligi BiH moraju davati šansu talentovanim fudbalerima da igraju seniorski fudbal. Primjera radi, Mujakić, Hajdarević i Šabanović su dobili priliku da nastupe za seniorske ekipe Sarajeva i Željezničara i sva trojica su pozvani u U21 tim. Već prije su to uradili Radnik sa Šerbečićem, Zrinjski sa Ćavarom, Široki sa Lončarom, Sarajevo sa Mihojevićem, Sloboda sa Todorovićem i Muminovićem, aMarinović je to sve prepoznao, pozvao u U21, a zatim su uslijedili i transferi (Ćavar će gotovo sigurno u ovom prelaznom roku preći u Rijeku ili Osijek).

A kada kroz par godina svi Marinovićevi igrači pređu u A tim, logično bi bilo da i on pređe sa njima – kao selektor fudbalske A reprezntacije Bosne i Hercegovine.

(BIH.ba)