Edin Mujčin je cijeli život u nogometu. Aktivno ga je igrao do 45. godine, kada je odlučio kao igrač hrvatskog niželigaša Brodovca konačno reći zbogom najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.  

Pjanić je ekstrem

No, rekao je zbogom samo igranju, ostao je raditi kao trener. Danas je pomoćni trener hrvatske Lokomotive. Živa je legenda zagrebačkog Dinama, za koji je skupio više od 350 utakmica, a javnost u našoj zemlji pamti ga po nastupima za selekciju Bosne i Hercegovine, za koju je uvijek davao posljednji atom snage. Za „Zmajeve“ je odigrao 25 utakmica, bio je oslonac na sredini terena i žali što nikada nije zaigrao na nekom velikom takmičenju.

– Sigurno da smo imali kvalitetnu selekciju. Kada samo pogledate klubove gdje su igrali Hasan Salihamidžić, Elvir Bolić, Elvir Baljić, Muhamed Konjić, Mirsad Hibić, jasno vam je da je ta generacija trebala igrati na nekom velikom takmičenju – kazao je za „Dnevni avaz“ Mujčin.

A zašto nismo nikada zaigrali ni na Euru ni na Mundijalu?

– Falio nam je jedan dobar selektor, jedan pravi vođa koji bi to sve znao ukomponirati – dodaje Mujčin.

Dotakao se i današnje selekcije BiH.

– Redovno pratim sva dešavanja unutar bh. selekcije. Miralem Pjanić je čudo, ekstrem, sigurno da je u rangu Luke Modrića. Tu je i Edin Džeko, koji je vrhunski napadač – kazao je Mujčin.

Postavili smo Mujčinu hipotetičko pitanje šta bi bilo da je BiH u njegovo vrijeme imala Džeku u napadu?

– Sigurno da bi nam ovakav Džeko puno pomogao, ali imali smo mi Kodru, Bolića… – rekao je Mujčin.

Edin je u drugoj polovini devedesetih godina prošlog stoljeća u Dinamu dijelio svlačionicu s današnjim selektorom BiH Robertom Prosinečkim. Prisjetio se Mujčin tih vremena.

– Ma Robi je ljudina. Koliko je to normalan čovjek, ispričat ću vam jednu anegdotu. Sjedili smo u jednom zagrebačkom kafiću. Mene su kao bh. reprezentativca prepoznali neki ljudi iz Tuzle i prišli i zamolili da im sredim da se slikaju s Prosinečkim. Nakon toga uslijedila je scena kako Prosinečki kroz kafanu nosi njima piće za drugi sto. Ja mu kažem, Robi bolan, ima konobar za to, a on se samo nasmije. Zamislite, koliko je on bio normalan čovjek, te je ljude iz Tuzle prvi put vidio – kazao je Mujčin.

Smatra da nas Robi može odvesti na Euro.

– On zna raditi sa igračima. On nađe načina da se sprijatelji s igračima, javnost ga je prihvatila i ja vam tvrdim da će BiH otići s Prosinečkim na Euro – kazao je Mujčin.

Tokom karijere zaradio je ogroman novac, bio reprezentativac zemlje koju voli, stekao ogromnu popularnost, ali ostao je jedan neispunjen san.

– Vatreni sam Željovac. Bio mi je životni san da zaigram za Želju. Neko sanja dres Bajerna, Liverpula, a ja sam samo sanjao dres Želje. Nažalost, nikada nisam zaigrao, iako sam imao ponudu – otkriva Mujčin.

Imao ponudu

O kakvoj ponudi se radi?

– Imao sam 37 godina kada su me s Grbavice kontaktirali. Mislim da ne bih pružao najbolje partije u tim godinama i nisam prihvatio ponudu. Nisam želio da lošim igrama okaljam svoju karijeri ili da nanesem štetu Želji. Eto, sve sam u nogometu ostvario osim da zaigram za „Plave“ – iskren je Mujčin.

Traži broj Salihamidžića 

Sa rijetkim igračima iz svoje generacije u bh. selekciji Mujčin je ostao u kontaktu.

– Čujem se s Nerminom Šabićem s kojim igram za veterane Dinama. Praznicima razmijenim poruke s Muhamedom Konjićem. Baš sada sam u kontaktu s nekim ljudima u Minhenu, tražim broj Hasana Salihamidžića pa da se i s njim čujem, ispričam, razmijenimo sjećanja… – kazao je Mujčin.

Hrvatska može do polufinala

S obzirom na to da živi u Zagrebu, Mujčin s posebnom pažnjom prati dešavanja oko predstojećeg Mundijala u Rusiji na kojem će Hrvatska imati velike ambicije.

– Prolazak u drugi krug bio bi uspjeh, ali ja se ne bih iznenadio ako Hrvati uđu u polufinale – rekao je Mujčin.

(BIH.ba)