Fudbalska reprezentacija BiH u utorak će u 20 sati u francuskom Le Havreu odmjeriti snage sa Senegalom.

Osim sretnika koji će ovu fudbalsku ljepoticu gledati uživo na prelijepom Stade Ocean, ostali će utakmicu gledati na FACE TV.

Meč protiv Senegala nova je prilika za Roberta Prosinečkog da dodatno upozna igrače, ali i nastavi sa uigravanjem svojih taktičkih ideja. Nakon nekoliko godina igranja tehnički siromašnijeg fudbala Zmajevima će trebati neko vrijeme da se uigraju u sistem kakav od njih traži Robert Prosinečki. Sistem koji donosi dominaciju i ofanzivniju igru, ali i veći rizik od grešaka jer ga je teže igrati od onog u kojem se većina taktike svodila na duge lopte na naše visoke centarfore.

Protiv Bugarske na djelu smo po prvi put mogli vidjeti neke nove igrače, ali i otkrivati šta nam to mogu ponuditi Memišević, Duljević, Kodro, Cimirot i slični igrači kojih se još uvijek nismo nagledali u A reprezentaciji.

Od novajlija u reprezentaciji najveću minutažu imao je Samir Memišević (24), koji vrlo dobro igra na stoperskoj poziciji u Holandiji, ali se kod Prosinečkog i nije baš najbolje snašao na desnom beku. Treba reći da je Memišević manje griješio od svojih puno iskusnijih kolega u odbrani i veznom redu, ali ga svi mi ipak želimo vidjeti na stoperskoj poziciji.

Na poluvremenu je u igru ušao i Deni Milošević (23), koji je za poluvrijeme pokazao da se radi o krilnom igraču koji je prodoran, ali izuzetno odgovoran u odbrambenim zadacima, te u tom smislu velika pomoć beku koji se nalazi iza njega. Da Miralem Pjanić nije bio sebičan, Milošević je u svom debiju mogao i do pogotka. Čekamo nove prilike za dokazivanje Miloševića i fantastične asistencije i golove kakve je pokazivao gdje god je do sada igrao.

Minutaža koju je imao Smail Prevljak (22) nije mu omogućila da pokaže previše, ali cjelokupna njegova dosadašnja karijera, pa i informacija da ga je iz Igmana u Leipzig odveo čuveni Ralf Ragnick pokazuje kako u njemu potencijalno imamo novog dijamanta. Dobar radni mentalitet koji ističu svi njegovi treneri uz talenat je dobitna kombinacija.

Haris Duljević (24) možda nema disciplinu u defanzivi kakvu ima Deni Milošević, ali njegova brzina i kontrola lopte čine ga jednim od najopasnijih oružja koje reprezentacija Bosne i Hercegovine ima. Čini se kako ne postoji defanzivac koji može zaustaviti Duljevićev korak, a na selektoru Robertu Prosinečkom je da za njega nađe poziciju na kojoj može najviše dati. Uz njegov neupitan napredak u Njemačkoj, Duljević bi vrlo lako mogao postati jednim od ključnih igrača BiH. Vidjeli smo svi ovo već kad je zaigrao za BiH 2015. godine protiv Španije, a onda na Kirin Kupu, pa je velika enigma zašto se čekalo dvije godine da dobije pravu priliku u A reprezentaciji?

Kenan Kodro (24) osim što je zabio gol, protiv Bugarske ponovo je pokazao kako je moderni tip napadača kojega ima na sve strane po terenu. Ponovi li ovakve partije Kodro bi mogao posati jednim od miljenika Roberta Prosinečkog. Svi se nadamo kako će se Kodro nametnuti i u svom Grasshoppersu.

Gojko Cimirot (25) nažalost nije imao dovoljnu minutažu za ozbiljnu ocjenu njegove igre, ali njegova velika rastrčanost i borbenost, u kombinaciji sa neospornom fudbalskom inteligencijom mogla bi biti velika pomoć našem veznom redu u smislu pokretljivosti i agilnosti.

Priliku za igru dobila su i dva igrača BHT Premijer lige, Elvis Sarić (27) iz Sarajeva i Goran Zakarić (25) iz Željezničara. Sarić se utopio u ne baš najbolje izadnje cjelokupne sredine reprezentacije, ali je Zakarić pokazao kako može biti solidna alternativa za krilne ofanzivne zadatke.

Sa Miloševićem, Duljevićem i Cimirotom uz Pjanića, Bešića, Medunjanina…, vezni red naše reprezentacije može pružiti neke stvari koje do sada nismo imali priliku nikada vidjeti u reprezentaciji BiH. Naprave li još velike karijere Gojak, Menalo, Ćavar i drugi mladi Zmajevi, reprezentacija BiH mogla bi dobiti jednu sasvim novu dimenziju.

Materijala za solidnu reprezentaciju ima, a ostaje da se vidi hoće li to Robert Prosinečki znati posložiti kako želi i zamišlja.

Za sada – svi vjerujemo da hoće!

(BIH.ba)