Selektor Robert Prosinečki polako priprema početni sastve za utakmice protiv Bugarske (petak 18 sati) i Senegala (utorak 20 sati).

Prosinečki je najavio da će prijateljske utakmice pred nama iskoristiti za promjenu stila i koncepta igre reprezentacije BiH, od koje će tražiti da bude dominantnija, kreativnija i ofanzivnija.

Prosinečki na raspolaganju ima sljedeće igrače, od kojih je zbog povrede za nastup protiv Bugarske upitan jedino Ognjen Vranješ:

Golmani: Šehić, Pirić, Kjosevski,

Odbrana: Memišević, Kolašinac, Bičakčić, Vranješ, Zukanović, Šunjić,

Vezni red: Pjanić, Sarić, Milošević, Medunjanin, Bešić,  Zakarić, Višća,  Cimirot, Duljević,

Napad: Džeko, Prevljak, Kodro i Bajić.

Gledajući aktuelnu formu pozvanih igrača, ali i formaciju u kojoj smo prije dva mjeseca igrali protiv SAD-a i Meksika, Prosinečki bi vrlo vjerovatno mogao protiv Bugarske izvesti ovaj sastav prikazan na grafici gore.

Moguće je da ćemo zaigrati i sa dva klasična napadača, da će Cimirot dobiti prednost nad Medunjaninom, Šunjić nad Memiševićem, Duljević nad Miloševićem, posebno jer je selektor najavio da će svi igrači dobiti priliku prvenstveno zbog želje da se izbjegnu dodatna opterećenja igrača nakon velikih napora koje su imali u klubovima. Od njega to traže i klubovi za koje nastupaju Zmajevi.

Važan “kec u rukavu” Roberta Prosinečkog i Zmajeva u utakmici protiv Bugarske je činjenica da je Prosinečki sa Azerbejdžanom u proteklim kvalifikacijama dva puta igrao protiv Bugara, te da odlično poznaje kvalitete i mane njihove reprezentacije.

Ko god zaigrao i u kojoj god formaciji, najava o povratku dominantnog i ofanzivnijeg pristupa igri naše reprezentacije raduje sve navijače, a mogla bi vratiti i debelo poljuljanu atmosferu oko reprezentacije.

(BIH.ba)