Proteklog vikenda Hoffenheim je savladao Augsburg sa 2:0, a prvim golom na utakmici  Sejad Salihović je postao najboljim strijelcem svog tima svih vremena u Bundesligi, preskočivši tako dosadašnjeg prvog golgetera Hoffenheima Vedada Ibiševića.

Salihović koji je karijeru  počeo  u omladinskim kategorijama Minerve iz Berlina, 2000. godine prelazi u berlinsku Hertu, gdje je igrao za U17 i U19 tim. Tri godine kasnije nastupao je za drugi tim Herte, dok je za prvu ekipu Herte odigrao samo pet susreta u Bundesligi.

Čudo Hoffenheima iz 2008. godine

Ekipi Hoffenheima, Salihović se pridružio 2006. godine.  Tim koji predvode Salihović, Ibišević, Demba Ba, Obasi i drugi saigrači, 2008. godine premierno ulazi u Bundesligu i na kraju prve polusezone osvajaju titulu jesenjeg prvaka Njemačke. Svi su vjerovali da Hoffenheim može do titule na kraju sezone, no sa povredom Ibiševića tokom zimske pauze, igre Hoffenheima su izgubile na kvalitetu, a titulu u konačnici osvaja Wolfsburg predvođen Džekom i Misimovićem.

Za Hoffenheim je odigrao 235 susreta, postigao 65 golova i ubilježio 61 asistenciju. Vodeći gol protiv Augsburga u 19. minuti iz slobodnog udarca  bio mu je 44. u dresu Hoffenheima u Bundesligi. Ovim golom Salihović je postao najbolji strijelac Hoffenheima u historiji u Bundesligi.

Spomenimo da je za Hoffenheim 43 gola u Bundesligi postigao naš Vedad Ibišević, koji trenutno nastupa za Stuttgart.

Salihović spasio Hoffenheim povratka u drugu ligu

Hoffenheim je prošle sezone bio na rubu ispadanja iz Bundeslige, ali u posljednjem kolu na gostovanju kod Borussije u Dortmund , Salihović je sa dva gola donio pobjedu Hoffenheimu od 2:1 i obezbijedio baraž susret protiv Kaiserslauterna za opstanak u drušvu najboljih.

U duelu sa Kaiserslauternom , Hoffenheim je bio uspješniji i ostao u Bundesligi.

Prema mišljenju mnogih, Sejad Salihović je jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca na svijetu. Mnogo puta u karijeri Sejad je postizao majstorske golove iz slobodnjaka. Pored sjajnog izvođenja prekida, Salihović je poznat i kao jedan od najsigurninijih igrača koji šutiraju penale.

(Reprezentacija.ba)