Propao mu gotov transfer u Italiju, žele ga iz Engleske, Španije i Njemačke

Reprezentacija Bosne i Hercegovine od jučer je i službeno jača za stopera Celtica Jozu Šimunovića (22), kojem je FIFA Komitet za status igrača prihvatio zahtjev za promjenu sportskog državljanstva. 

Piše: A. V.

Šimunović je prošao sve omladinske kategorije hrvatske selekcije, a kako nikad nije dobio priliku u seniorskom timu, nakon Baždarevićevog poziva odlučio je u budućnosti nositi dres naše državne selekcije.

“Odlučio sam igrati za Bosnu i Hercegovinu! Nema se tu što mnogo više pričati, to je moja odluka i to je gotovo. Nazvao me izbornik Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević i nakon nekoliko razgovora definitivno sam donio odluku da želim igrati za Bosnu i Hercegovinu. Rođeni sam Zagrepčanin, ali su mi roditelji iz Jajca te imam uvjete da igram za BIH. To je cijela moja priča”, rekao je nedavno Šimunović za hrvatske medije.

Teška povreda

Šimunović je karijeru počeo u redovima zagrebačkog Dinama, za koji je prije odlaska odigrao 75 utakmica, okitivši se u tom periodu s tri naslova prvaka i jednom titulom kupa.

U septembru 2015. godine za cifru od 7.5 miliona eura prelazi u škotski Celtic i postaje peto najskuplje pojačanje u historiji ovog kluba.

Trebalo mu je tek desetak utakmica da pokaže koliko vrijedi, a onda je uslijedila teška povreda koljena, koja ga je s terena udaljila do kraja sezone.

Već tokom zime je zapao za oko Torinu, koji je unatoč činjenici da je bio van terena nekoliko mjeseci, krenuo po njega na ljeto 2016. godine.

Torino i Celtic su navodno dogovorili transfer vrijedan 4.4 miliona eura, ali Šimunović nije prošao ljekarske preglede.

“Gotovo je, ništa od transfera! Vraćam se u Glasgow. Torino me htio na posudbu od godinu dana, na to su ciljali od početka. Kad su vidjeli da od toga neće biti ništa, onda su mi na liječničkom pregledu izmislili ozljedu! Zamislite, kažu da imam problema s zdravim koljenom!?”, izjavio je tada Šimunović.

Interes brojnih klubova

Nakon što je propustio utakmice kvalifikacija Lige šampiona i pet prvih mečeva škotskog prvenstva, vratio se na teren i u svojoj drugoj sezoni za Celtic odigrao 33 meča.

Kada je bio zdrav i potpuno spreman, bio je prvi izbor Brendana Rodgersa, a imao je priliku i čast u najjačem evropskom klupskom takmičenju zaigrati protiv Barcelone i Manchester Cityja.

“S 22 godine još je dječak, a razvija se jako dobro. Ima sve potrebne kvalitete i, naravno, treba još napredovati, ali ako ste vrhunski klub želite nekoga poput njega”, rekao je trener Celtica za Šimunovića.

S Celticom je na kraju uspio doći do triple krune, privukavši pažnju brojnih evropskih klubova.

Najtraženiji je u Engleskoj, gdje je interes da ga dovede pokazalo čak pet momčadi – Newcastle United, West Brom, Crystal Palace, Huddersfield i Burnley.

Iz Španije bi ga u svojim redovima voljeli vidjeti Sevilla i Espanyol, a zanimljiv je i njemačkom RB Leipzigu.

Problem za sada predstavlja cijena, jer ga Celtic ne namjerava pustiti ispod 11 miliona eura.

(Reprezentacija.ba)