Legendarni igrač FK Sarajevo se osvrnuo na nastupe bh. klubova u Evropi

Bosna i Hercegovina jučer je ostala bez predstavnika u europskim fudbalskim takmičenjima nakon što su u drugom pretkolu Europa lige eliminirani Široki Brijeg i Željezničar.

Željezničar je izgubio od Švedskog AIK-a, a Široki od škotskog Aberdeena. Prethodno je u prvom pretkolu ovog takmičenja Sarajevo eliminirano od moldavske Zarie, dok je prvak BiH Zrinjski u drugom kolu kvalifikacija Lige šampiona poražen od slovenskog Maribora.

Najbolji klubovi BiH okreću se domaćem prvenstvu koje počinje ovog vikenda utakmicama prvog kola Premijer lige u sezoni 2017./18., ali teško se oteti dojmu da je najpopularniji sport u BiH na najnižim granama u posljednjih dvadesetak godina.

Legenda Fudbalskog kluba Sarajevo Predrag Pašić, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, osvrnuo se na nastupe bh. klubova u Evropi i na razloge zbog kojih ovaj sport u BiH godinama stagnira.

Pašić u razgovoru za Fenu naglašava da su najveći krivci za stagnaciju bh. fudbala domaće prvenstvo, finansijska situacija u klubovima i statusi igrača koji igraju u BiH.

“Dakle, svi igrači koji iole vrijede u BiH imaju veliku želju da odu u strane klubove jer je u ovoj zemlji nemoguće živjeti kao fudbaler. Primanja fudbalera su loša, statusi u klubovima isto tako. Svake godine vidimo da igrači koji pokažu talenat i kvalitet, poput Duljevića i Lendrića u protekloj sezoni, napuste BiH. Klubovi rado prodaju talentirane igrače da bi mogli preživjeti, a potom kupuju slabije igrače bez perspektive. To je veliki problem koji svake godine slabi Premijer ligu BiH i dok god se budemo tako ophodili prema domaćem prvenstvu neće biti pomaka”, izjavio je Pašić.

Nekadašnji igrač Sarajeva i Stuttgarta smatra da organizacija i ogromna fudbalska administracija u krovnim kućama bh. fudbala kumuju odlasku talentovanih igrača iz naše zemlje i padu kvalitata lige.

“Ljudima u Fudbalskom savezu BiH domaće prvenstvo nije prioritet. Oni se fokusiraju na reprezentaciju BiH zbog čega je situacija u domaćem prvenstvu ovakva kakva jest. Sredstva kojima raspolažemo se troše u pogrešne stvari. Administracija je ogromna, a profesionalnih fudbalera malo. U entitetskim savezima, raznoraznim skupštinama, komisijama i drugim organima saveza rade hiljade ljudi, a svi oni pokrivaju mnogo manji broj fudbalera u BiH”, rekao je Pašić.

Nakon dva odigrana pretkola u Europa ligi i Ligi prvaka BiH se pridružila zemljama koje su ostale bez predstavnika u europskim takmičenjima kao što su Kosovo, San Marino, Andora, Gibraltar, Farski Otoci, Wales, Sjeverna Irska, Lihtenštajn i drugi.

Predstavnici BiH u ovoj sezoni europskih takmičenja su ostvarili tri pobjede, pet remija i četiri poraza. Najlošija sezona u međunarodnim takmičenjima za BiH bila je 2015./16. kada bh. klubovi u Europi nisu ostvarili niti jednu pobjedu.

(Reprezentacija.ba)