Reprezentacija naše zemlje saznala je imena protivnika u kvalifikacijama za Euro 2016.

Zmajevi će se za nastup na smotri najboljih europskih reprezentacija takmičiti protiv Belgije, Izrela, Velsa, Andore i Kipra.

Definitivno najjači protivnik naše reprezentacije je učesnik Svjetskog prvenstva u Brazilu reprezentacija Belgije.

Sa Belgijom naši Zmajevi imaju iskustva. U četiri meča tri puta smo ih savladali, a jednom izgubili, no današnja selekcija Belgije mnogo je jača i kvalitetnija od prijašnjih, tako da će mečevi protiv ove selekcije koju čini mnogo igrača iz najjačih engleskih klubova, uistinu biti prava fudbalska poslastica.

Nezgodan je protivnik i Izrael sa kojim također imamo iskustvo poraza u kvalifikacijama za Euro 2000. Praktično azijska reprezentacija često pravi probleme i najvećim europskim reprezentacijama, a velika udaljenost Izrela, kao i politički problemi ove zemlje, dodatno su opterećenje u mečevima protiv selekcije koju sa klupe vodi Eli Guttman.

Vels smo pobijedili u prijateljskom susretu sa 0:2 u Kardifu, dok protiv Andore i Kipra nemamo iskustva.

Objektivno, Zmajevi kao realan cilj u kvalifikacijama za Euro 2016 moraju imati direktan plasman na završnicu, te borbu za jednu od prve dvije pozicije protiv reprezentacije Belgije.

Po dvije reprezentacije iz svake grupe će se direktno plasirati, dok će najbolja trećeplasirana također obezbijediti direktan nastup na Euru 2016. Ostatak trećeplasiranih selekcija, njih šest, igrat će baraž.

Kvalifikacije počinju u septembru ove godine, a igraće se svim danima, osim srijedom. Zanimljivo, po prvi put, raspored svih utakmica bit će odrijeđen kompjuterskim žrijebom.

(Reprezentacija.ba)