Bosna i Hercegovina oduvijek je bila rasadnik talenata svih vrsta, posebno onih sportskih. Nažalost rat je u našoj zemlji poremetio sve, pa tako i uslove za razvoj i funkcionisanje sporta, a povrh svega omogućio susjednim zemljama da se obilato posluže bosanskohercegovačkim talentima i podvedu ih pod svoje zastave i dresove.

PIŠE: BOJAN SELESKOVIĆ

U svemu lošem, desilo se i nešto dobro, a to je da su mnogobrojni bh. mladi fudbaleri dobili, silom prilike, šansu da svoje znanje i umijeće pokažu diljem Europe u najboljim fudbalskim klubovima i akademijama. Svoju šansu su uveliko iskoristili, a Bosna i Hercegovina, u nemogućnosti samostalnog stvaranja velikog broja vrhunskih fudbalera, dobila je “gotove proizvode” diljem Europe. Na Fudbalskom savezu naše je još da ih vrati tamo gdje uistinu pripadaju – pod zastavu Bosne i Hercegovine.

U nastavku pročitajte pregled najvećih fudbalskih talenata bh. porijekla koji još uvijek ne igraju za Bosnu i Hercegovinu. U stvaranju ovog popisa vršene su konsultacije sa mnogobrojnim europskim fudbalskim skautima i stručnjacima, te prilikom odabira najboljih, korišteni materijali i izvještaji renomiranih i nezavisnih fudbalskih analitičara i stručnjaka.

1995. godište

Deni Milošević – 9. mart 1995., vezni red, Standard Liege – nastupao za U16, U17, U18 Belgiju

Državljanstvo: Belgija

Deni nema dileme – samo želi igrati za Bosnu i Hercegovinu i to je potvrdio čelnicima Saveza prošle godine u Innsbrucku gdje je bio pozvan da kao gost NFSBIH sa svojim ocem, nekadašnjim fudbalerom Slobode i danas menadžerom Cvijanom Miloševićem, dođe na okupljanje “A” selekcije. Izuzetno nadareni vezni igrač prošao je jednu od najboljih fudbalskih akademija, a već je nastupao za prvi tim Standarda. Trenutno je u fazi dobivanja bh. državljanstva, nakon čega će zbog ranijih nastupa za Belgiju, morati tražiti promjenu i sportskog državljanstva. Izuzetno važan igrač za U21 reprezentaciju BiH.

smail prevljak

Smail Prevljak –  10. maj 1995., napad, RB Leipzig (na posudbi u Lieferingu)

Državljanstvo: Njemačka i Bosna i Hercegovina

Prevljak je sa 18 godina iz Igman Konjica otišao u njemački RB Leipzig. Iza sebe već ima nastupe u seniorskim sastavima. Ove sezone odigrao po jedan meč za RB Leipzig (druga liga Njemačke) i RB Salzburg (prva austrijska liga), te sedam susreta za Liefering (druga austrijska liga) za koji je postigao pet golova  i ubilježio dvije asistencije. Prevljak je snalažljiv napadač koji ima odlične fizičke predispozicije.

1996. godište

Raif Husić – 5. februar 1996., golman, Werder Bremen

Državljanstvo: Njemačka i Bosna i Hercegovina

Mladi golman je počeo u Augsburgu, a zatim prelazi u Bayern Minhen gdje je došao do klupe prvog tima. Njegov uspon u Bayernu više nije bio moguć, pa je od ove godine u Werder Bremenu, u čijem se drugom timu dokazuje. U kontaktu je sa Fudbalskim savezom BiH, ali još nije načisto za koju državu želi nastupati.

Osman Hadžikić –12. mart 1996., golman,  Austria Beč, nastupa za U19 reprezentaciju Austrije

Državljanstvo: Austrija i Bosna i Hercegovina

Iako ima svega 18 godina od ove sezone je rezervni golman prvog tima Austrije iz Beča. Prethodne tri sezone branio je za drugi tim Austrije koji se takmiči u trećoj ligi.

1997. godište

damir bektic

Damir Bektić – 30. januar 1997., vezni red, Hertha Berlin, nastupao za U17 reprezentaciju Njemačke na Europskom prvenstvu prošle godine

Državljanstvo: Njemačka i Bosna i Hercegovina

U ovoj sezoni 10 nastupa za U19 tim Herthe te postigao jedan gol. Bektić je imao zapažen nastup na Europskom prvenstvu za igrače do 17 godina prošle godine

Adnan Marić  – 17. februar 1997. godine, vezni red, Swansea

Državljanstvo: Švedska

Marić je sa 15 godina potpisao profesionalni ugovor sa švedskom ekipom GAIS, a u Swansea je prešao u aprilu prošle godine i trenutno je u U18 timu ovog velškog kluba. U sezoni 2013./2014. odigrao je sedam susreta za prvi tim GAIS-a u drugoj ligi Švedske.

ali suljic

Ali Suljić – 18. septembar 1997. godine, odbrana, Chelsea, nastupa za U19 reprezentaciju Švedske

Državljanstvo: Švedska i Bosna i Hercegovina

Suljić je 2013. godine iz švedske Motale prešao u Chelsea, gdje trenutno igra za U18 tim. Na Svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godina koje je održano 2013. godine nastupio za selekciju Švedske koja je osvojila treće mjesto.

Adi Nalić – 1. decembar 1997. godine, vezni red, Mjallby

Državljanstvo: Švedska i Bosna i Hercegovina

Jedan od većih talenata bh. fudbala već nekoliko puta je bio pozivan da trenira sa velikim europskim klubovima, a prošle godine u nekoliko navrata nastupao je na trening kampovima AC Milana gdje je dobio najbolje ocjene. Nakon odličnog nastupa na talent kampu “Otvorena vrata” u Švedskoj, Nalić je navodno pozvan na probu u U17 reprezentaciju BiH, ali poziv nikada nije stigao do njega ili njegovog kluba.

1998. godište

curovac

Adnan Curović – 12. januar 1998. godine, odbrana, Juventus, nastupa za U17 reprezentaciju Danske.

Državljanstvo: Danska

Prošle godine iz danskog Lyngbya  prešao u redove Juventusa, gdje trenutno igra za mladi tim višestrukog europskog prvaka.

Emir Bijelić – 16. januar 1998. godine, vezni red, Metz, nastupa za U17 reprezentaciju Luksemburga.

Državljanstvo: Luksemburg i Bosna i Hercegovina

Član je akademije francuskog Metza i jedan od najperspektivnijih igrača svoje ekipe, za koju su nastupali i naš Miralem Pjanić, te kadetski reprezentativac Mirza Mustafić. Odbio je poziv selektora Luksemburga da ode na pripreme sa seniorskom reprezentacijom ove zemlje, a u NFSBIH pokrenuli su proceduru promjene sportskog državljanstva, te će u budućnosti igrati za BiH.

Anes Omerović – 20. maj 1998. godine, vezni red,  Aston Villa, nastupa za U17 reprezentaciju Austrije.

Državljanstvo: Austrija i Bosna i Hercegovina

Omerović je nastupajući za U16 tim Vorallberg (Austrija) odigrao 12 susreta i postigao pet golova, a u julu prošle godine prešao je u Aston Villu gdje trenutno nastupa za U18 ekipu.

dzenis_burnic800x600-1392982006

Dženis Burnić – 22. maj 1998. godine, vezni red, Borussia Dortmund nastupa za U17 reprezentaciju Njemačke. 

Državljanstvo: Njemačka i Bosna i Hercegovina

U ovoj sezoni 14 nastupa za U17 tim Borussije Dortmund, sedam postignutih golova. Odigrao tri susreta za prvi tim Borussije Dortmund na zimskim pripremama, te asistirao u prvom nastupu za pobjedonosni gol protiv Steaue Bukurešt.

1999. godište

Marc Graboleda – 6. maj 1999., napadač, Girona

Državljanstvo: Španija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina

Mladi Marc Graboleda jedan je od najvećih bh. talenata prema mišljenju skauta Barcelone. Trenutno nastupa za katalonsku Gironu za čije je mlade selekcije prvi strijelac u svakoj generaciji. Za mladog su Graboledu interes pokazali skauti Dinama iz Zagreba i hrvatskog saveza, a nikada nije kontaktiran od strane bh. saveza u kojem zbog njegovog španjolskog imena i prezimena vjerovatno za mladog napadača nisu ni čuli.

BiH sa nikada jačim U19 i U17 generacijama

Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine do 17 i 19 godina u narednom periodu takmičit će se u baražnim kvalifikacijama u kojima će pokušati izboriti plasman na Europsko prvenstvo. Naša država nikada nije imala jače pomenute selekcije, pa se od selektora Karačića i Malkočevića očekuje da naprave iskorak i Bosnu i Hercegovinu odvedu na završni turnir.

Među igračima koji već igraju i nastupaju za pomenute selekcije, pojedini se već izdvajaju kao oni, koji bi u budućnosti lako mogli biti važnim igračima “A” reprezentacije Bosne i Hercegovine. Neosporno je, bez kvalitetnog rada u mladim selekcijama, seniorska reprezentacija osuđena je na neuspjeh.

Kadetska reprezentacija BiH – izdvojeni talenti

Za našu U17 reprezentaciju na golu je odlični Valentino Jović iz Red Bull Salzburga. Stoperski tandem čine igrači Bayerna i Borussije Nikola Gavrić i Sandy Husić, koji su standardni igrači u svojim izuzetno renomiranim klubovima. Tu je i Mirza Mustafić iz Borussije M'Gladbach, kojega selektor Malkočević nije previše koristio u dosadašnjim kvalifikacijama. Već duže je tu Zinedin Mustedanagić iz Sparte Prag, a izdvajamo i Ermedina Demirovića iz RB Leipziga, najboljeg strijelca U17 svog tima koji je u ovoj sezoni u 15 utakmica zabio 12 golova.

andrej_modic_u_igri

Juniorska reprezentacija BiH – izdvojeni talenti

Eldar Čivić iz češkog Slovacka već igra za seniorski tim, a tokom aktuelnih zimskih priprema odigrao četiri utakmice i jednom zabio i asistirao. Možda i prvo ime ove reprezentacije je Andrej Modić iz Milana, a da može igrati za najveće europske klubove već je pokazao Amer Gojak iz Dinama iz Zagreba. FK Sarajevo u ovoj selekciji ima tri sjajna igrača – Samira Radovca, Nemanju Anđušića i Marka Mihojevića, a njihovi gradski rivali Kerima Memiju i Amira Hadžiahmetovića. Ne zaboravljamo ni na napadača Miću Kuzmanovića iz srbijanske Jagodine.

Za mlade selekcije moraju igrati samo najbolji

Već navedeno, bez najboljeg rada u mladim selekcijama i izbora uistinu najboljih igrača, seniorska reprezentacija osuđena je na neuspjeh, pa se svi ljubitelji i prijatelji fudbala u Bosni i Hercegovini nadaju kako će u Fudbalskom savezu treneri i administracija raditi po najvišim fudbalskim svjetskim standardima.

Za nadati se da će od velike koristi biti i kampovi “Otvorena vrata” koje NFSBIH organizuje diljem svijeta, ali je i tu jasno da su potrebna značajna unapređenja u radu i funkcionisanju tih kampova, iz kojih je samo nekolicina najboljih odabranih igrača do sada dobilo pozive.

Uz ne zanemarivanje činjenice da je fudbalska infrastruktura u Bosni i Hercegovini u rangu afričkih zemalja, formula za uspjeh i vrhunski rezultat u fudbalu je vrlo jednostavna – ni po babi ni stričevima, nego samo po kvalitetu, rezultatima i sportskoj biografiji!

(Reprezentacija.ba)