Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se u podne u Mostaru čime je zvanično počeo prvi dio priprema za istorijski nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru, koji će biti održan od 15. januara do 1. februara 2015, piše Oslobođenje.

Okupljanje je bilo veoma srdačno, što iznova pokazuje koliko je sjajna ’klapa’ koju predvodi selektor Dragan Marković.

Nedugo poslije smještaja naših reprezentativaca u hotelu Bristol, brojnim noviniramima obratili su se selektor BiH Dragan Marković i golman Benjamin Burić, koji su izrazili veliko zadovoljstvo početkom operacije Katar.

“Drago mi je i ponosan sam što sam na čelu ove reprezentacije jer u posljednje vrijeme dvorane su ispunjene, pune energije. Drago mi je kad čujem da smo ponos nacije. Sretan sam što se kult reprezentacije proširio po cijeloj zemlji. Evo nas u Mostaru, rukometnom, sportskom gradu, gdje sam imao priliku da kao dijete igram sa mnogo igrača sa ovih prostora. Ovdjem ćemo stati do 30. decembra, kada ćemo imati dva dana pauze I spremaćemo se u Sarajevu od 2. do 4. Januara. Poslije odlazimo u Katar na turnir gdje ćemo igrati kontrolne utakmica sa domaćinom i Portugalom. Nećemo se vraćati kući, ostajemo u Kataru. Čekamo prvenstvo, čekao prvu utakmicu koja je za nas najveća, protiv Irana. Nadam se da ćemo imati mnogo više sreće na samom startu. Imamo mnogo povrijeđenih, ali ne bojte se, nije to ništa novo. Mi se od početka mučimo sa povredama. Nadam se da ćemo i ovaj put pronaći adekvatne zamjene”, rekao je selektor i dodao:

“Bili smo nepoznanica, ali nakon pobjede protiv Njemačke, Portugala i Islanda sigurno da više to nismo. Svi prate situaciju i to sam osjetio i u njemačkim medijima. Tu se vidi da smo vrhunska reprezentacija. Zbog toga smo pozvani i na turnir u Katar jer vjeruju da možemo napraviti rezultat. U Mostaru ćemo trenirati sa 21 igračem, ali mi ćemo u Katar sa 19 igrača. Teško je reći ko će otpasti. Svi će dobiti šansu, jer su je svi zaslužili”, rekao je Marković, prenosi Oslobođenje.

Golman rukometne reprezentacije Benjamin Burić izrazio je radost zbog okupljanja i početka priprema.

“Sretan sam što smo došli u Mostar na pripreme, tu se osjećam kao domaći jer sam igrao u Ljubuškom. Atmosfera u ekipi je odlična i svi će igrati jedan za drugog. Tu je 20 igrača na pripremama i svako može zamijeniti svakoga. Najveća je neizvjesnost do prve utakmice, ali mi smo spremni. To nama jeste nešto novo, ali sa dobrom pripremom i analizom možemo napraviti dobar rezultat i mislim da ćemo biti jedno od iznenađenja u Kataru,” rekao je Burić.

“Mislim da dobro poznajemo protivnike, jer većina tih igrača igra u Evropi, osim Irana koji je mala nepoznanica. Sistem sa deset utakmica u 15 dana nama je jedina nepoznanica. Međutim uz dobre pripreme možemo napraviti rezultat. Najvažnije je da pokažemo volju i želju i to je najbitnije, a onda će doći i rezultat.”

Izabranici selektora Dragana Markovića će u gradu na Neretvi ostati do 30. decembra, nakon čega će dobiti dva slobodna dana za novogodišnje praznike i obilaske porodica.

Nakon blic-odmora, koji bi trebao da posluži kao kraće rasterećenje od napornih mečeva iz protekle sezone, uslijediće novo okupljanje, ovog puta u Sarajevu, 2. januara.

Markovićevi puleni neće dugo ostati u našem glavnom gradu. Već 4. januara zakazano je putovanje u Katar sa Sarajevskog aerodroma. Kako je to generalni sekretar RSBiH Smajo Karačić u nekoliko navrata napominjao, reprezentativcima je potrebno da što prije otputuju radi aklimatizacije i adaptacije na temperaturnu razliku, ali i zbog odigravanja mečeva na mini- turniru sa selekcijama Katara i Portugala u kojima će tempirati formu za brojne i teške izazove koje ih očekuju na najjačoj smotri svijeta.

(Reprezentacija.ba)