Iako je Predsjednik Fudbalskog saveza BiH Elvedin Begić prije nekoliko dana potvrdio kako će Dennis Salanović (18) u budućnosti nastupati za našu reprezentaciju, mladi napadač Atletico Madrida se, čini se, predomislio.

– Odlučio sam igrati za Lihtenštajn. Dugo sam razgovarao sa mojim roditeljima, prijateljima i menadžerom i na kraju smo odlučili da je bolje zbog moje karijere da ubuduće igram za Lihtenštajn. – poručio je iz Moskve gdje se nalazi sa “A” reprezentacijom Lihtenštajna Dennis Salanović.

Salanović je nastupio za Lihtenštajn u prijateljskom meču protiv BiH prošlog četvrtka u Tuzli, a prije utakmice njegovi roditelji obavili su razgovor sa predsjednikom NFSBIH Elvedinom Begićem i generalnim sekretarom Jasminom Bakovićem, te su tu potvrdili, prema Begićevim riječima, kako će Dennis ipak igrati za Bosnu i Hercegovinu. Šta se desilo u međuvremenu, ostaje tajna.

Vjerujemo da je prevagnula činjenica da Salanović u Lihtenštajnu već igra za seniorsku selekciju, dok bi to u Bosni i Hercegovini uspio tek za nekoliko godina, ukoliko bi se afirmisao u svom klubu.

– Bosna mi je važna i biće mi važna i ona je moja domovina i očevina i uvijek ću je nositi u svom srcu. Molim Vas da razumijete. – poručio je na kraju svog obraćanja Dennis Salanović.

Slučaj Salanović još je jednom pokazao da NFSBIH mora u tajnosti vršiti pregovore sa potencijalnim bh. reprezentativcima, te bez medijskog eksponiranja realizovati akcije promjene sportskih državljanstava mladih fudbalskih nada bh. korijena koje igraju diljem Europe.

Ovako, još je jednom narušen ugled naše reprezentacije, ali i NFSBIH uopšte.

(Reprezentacija.ba)