Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine od svoga osnivanja odigrala je četiri kvalifikaciona ciklusa za plasman na Europsko prvenstvo. Nažalost do sada nismo uspjeli ostvariti plasman na Euro, a pred nama je peti pokušaj u kojeg ulazimo sa ostvarenim historijskim uspjehom i nastupom na Svjetskom prvenstvu.

Gledajući otvaranja dosadašnjih kvalifikacija za EP na kojem je učestvovala naša reprezentacija imamo pozitivan učinak. Tri puta smo kvalifikacije startali pobjedama, dok smo kvalifikacije za plasman na Europsko prvenstvo 2004. godine započeli porazom.

Debitovali 2000. godine

Naše prvo učešće u kvalifikacijama za plasman na Euro smo imali u borbi za plasman na pomenuto takmičenje koje se igralo 2000. godine. Prvu utakmicu u okviru pomenutih kvalifikacija smo odigrali u Sarajevu, a protivnik je bila selekcija Farskih Otoka. Zanimljivo, na tom meču koji se igrao na Koševu, na poluvremenu su se ugasili reflektori, pa je samo zahvaljujući velikoj stručnosti službenih lica utakmica osposobljena za nastavak, te je izbjegnuto da se meč registruje

Naši reprezentativci su na punom Koševu ostvarili minimalnu pobjedu nad Farskim Otocima, a strijelac jedinog gola na utakmici bio je Elvir Baljić. Utakmica se odigrala 19. augusta 1998. godine, a naš nacionalni tim je vodio selektor Džemaludin Mušović.

Grupu smo završili treći iza Češke (-19 bodova) i Škotske (-7 bodova) , a ispred Litvanije, Estonije i Farskih Ostrva.

Katastrofalan start i fotofiniš Bakine generacije

Sljedeće kvalifikacije smo započeli četiri godine kasnije. Sedmog septembra 2002. godine na stadionu “Koševo” BiH je ugostila ekipu Rumunije.

Rumuni su priredil hladan tuš za našu selekciju i porazili nas sa visokih 0:3. Strijelci za selekciju Rumunije su bili Chivu, Munteanu i Ganea.

U konačnici bili smo na korak plasmana no nismo uspjeli na domaćem terenu savladati Dansku. U historijskom meču sa najvećom euforijom ikada povezanom uz našu reprezentaciju, Bakini puleni remizirali su sa 1:1.

Završili smo četvrti iza Danske, Norveške i Rumunije, ali samo sa dva boda zaostatka za prvim, a bodom zaostatka za drugim i trećim u grupi.

Selektor BiH je bio Blaž Slišković koji je vodio našu reprezentaciju i u narednim kvalifikacijama za plasman na Europsko prvenstvo 2008. godine.

Sumnjiv poraz protiv Mađarske, bojkot reprezentativaca

Kvalifikacije za plasman na EP 2008 smo krenuli gostovanjem kod Malte. Tada je naša reprezentacija pružila dobru partiju i rezultatom 2:5 upisala pobjedu nad Maltežanima.

Golove za našu selekciju su postigli: Barbarez jedan, te Hrgović i Muslimović po dva gola. Meč protiv Malte je odigran 2. septembra 2006. godine.

No u sljedećem meču neobjašnjivo gubimo od Mađarske, potom slijedi bojkot igrača, a na mjesto selektora dolazi Fuad Muzurović koji u prvi tim uvodi nove zvijezde Misimovića, Džeku, Ibiševića, Muslimovića… Iako su dobro krenuli, te prvi put u historiji naše reprezentacije upisali tri uzastopne pobjede (Norveška, Turska, Malta), reprezentacija do kraja ne bilježi dobre rezultate pa završava četvrta daleko iza Grčke, Turske i Norveške.

dzeko nasrdi oktobar 2011

Zmajeve 12 minuta dijelilo od direktnog plasmana na Euro 2012

Posljednje kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje je odigrano prije dvije godine smo odigrali pod palicom sadašnjeg selektora Safeta Sušića.

Ciklus je krenuo gostovanjem u Luksemburgu. Ostvarena je pobjeda nad domaćom selekcijom rezultatom 0:3. Strijelci su bili Džeko, Pjanić i Ibričić. Pomenuta utakmica je odigrana 3. septembra 2010. godine.

U konačnici smo mogli i do direktnog plasmana, no odlična partija u Parizu protiv Francuske u posljednjem kolu nakon niza propuštenih prilika, te dosuđenog penala za Francusku u 78. minuti nije bila dovoljna za pobjedu, pa remiziramo sa 1:1. Kasnije protiv Portugala u baražu igramo dobro kući (0:0), no u revanšu primamo na početku dva gola sa velike distance, te nemamo snage sa preokret u utakmici koju gubimo sa 6:2.


Tako ukupna gol razlika bh. nacionalnog tima u prvim kvalifikacionim utakmicama  u borbi za plasman na EP iznosi 9:5. Devet postignutih golova uz pet primljenih.

Vjerujemo kako će ova selekcija naći snage za plasman na Euro 2016 koje se igra u Francuskoj, a na koje će se po prvi put plasirati direktno po dvije najbolje ekipe iz svake grupe, te najbolje trećeplasirane koje plasman izbore kroz baraž.

U utorak protiv Kipra kvalifikacije otvaramo po prvi put na stadionu “Bilino polje” i vjerujemo kako će zenički stadion donijeti sreću našim Zmajevima. Kvalifikacije otvoriti pobjedom, završiti ih među prve dvije selekcije u grupi i time se po prvi putdirekno plasirati na Europsko prvenstvo.

(Reprezentacija.ba)