Bh. reprezentativni centar blizu odlaska iz Denvera

Kad košarkaš u NBA ligi odigra prvih 25 utakmica u sezoni u startnoj postavi i potom praktično preko noći nestane iz rotacije, to može značiti samo jedno – da je rastanak veoma blizu, piše Dnevni avaz.

Takva bi sudbina mogla zadesiti Jusufa Nurkića, čiji odlazak iz Denver nagetsa ne sugerira samo čudan status u ekipi “Grumenja zlata” nego i sve glasniji nagovještaji o tome u tradicionalno dobro obaviještenim američkim medijima.

Enormna snaga

– Nurkić je fajter, ne igrač finese. Po snazi ne zaostaje ni za kim u ligi, igrači koji uguraju nemoćnog Jokića (Nikola Jokić, op. a., Nurkićev saigrač na poziciji centra u Denveru) pod koš od “Bosnian Beasta” (Bosanska Zvijer, Nurkićev nadimak u NBA) samo se odbijaju. Uprkos tome što je velik, Nurkić ima i dobru pokretljivost – pišu američki mediji o 22-godišnjaku iz Živinica, otkrivajući dva bitna detalja u vezi s Nurkićevim mogućim trejdom, odnosno odlaskom iz Nagetsa.

Prvi je spomenuti Jokić, centar iz Srbije, kojeg je trener Majk Meloun (Mike Malone), počeo forsirati nauštrb reprezentativca Bosne i Hercegovine, a drugi je opis Jusufovih sposobnosti, koje privlače pažnju drugih klubova iz najjače svjetske lige.

Prema našim saznanjima, barem pet klubova moglo bi biti odredište bh. centra. Pored Minesota timbervulfsa i Sakramento kingsa, kao ozbiljne opcije spominju se još Boston seltiksi, Vašington vizardsi i Portland trejl blejzersi.

Navodno, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da Jusuf (213 centimetara) obuče dres “Zelenih” iz Bostona, najtrofejnijeg NBA kluba, koji na tržištu traži jakog, defanzivno orijentiranog centra, koji bi kontrolirao skok i štitio obruč.

Duga sezona

U vrtlogu svih mogućih informacija pravu smo pokušali čuti od Nurkića, koji nije odbacio mogućnost trejda, ali je naglasio da je to stvar koju on ne može kontrolirati, jer su takvi NBA propisi.

– Odluka o eventualnom odlasku iz Denvera nije u mojim rukama, klub se o tome najviše pita. Stoga i ne razmišljam previše o stvarima na koje ne mogu utjecati – kaže Nurkić za Dnevni avaz.

Pitali smo ga još kako podnosi činjenicu da je, praktično, izgubio status prvotimca, jer u tri posljednje utakmice uopće nije izlazio na parket, dok je u dvije ranije sakupio samo 13 minuta.

I to sve nakon što je počeo sezonu iz snova, nanizavši 25 utakmica u prvoj petorci uz približno dabl-dabl prosjek u poenima i skokovima. Logično, postavlja se pitanje šta se desilo pa je Jusuf od startnog centra postao “gledalac”.

– Na to nemam komentar, nije moj posao da određujem minutažu. Radim ono što mi se kaže. Treniram maksimalno angažirano, sezona je dugačka i želim spremno dočekati svaku šansu koja se otvori – rekao je Nurkić.

Igrač bez prava glasa

Jedna od specifičnosti američkog profesionalnog sporta u odnosu na evropski jesu takozvani trejdovi, odnosno razmjene igrača.

Ukoliko u ugovoru izričito ne piše da je moguće stopirati razmjenu, a rijetki košarkaši imaju tu klauzulu i to, prema pravilu, superzvijezde,  NBA igrači su, praktično, vlasništvo klubova koji ih bez saglasnosti mogu razmijeniti s drugim ekipama.

Prilikom trejdova nije bitan broj igrača koji se razmjenjuju (jedan košarkaš može biti razmijenjen za više igrača drugog kluba) nego da se njihove godišnje plaće približno poklapaju (naprimjer, igrač koji godišnje zarađuje deset miliona dolara, može biti trejdovan za dvojicu od po pet miliona).

(Reprezentacija.ba)