Katastrofalan rad Nestorovića, teška diskriminacija kantonalnih i entitetskih saveza

Porazom od Engleske u Wallsalu sa 0:5 u posljednjem susretu grupe 9 kvalifikacija za EP, mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine završila je svoje najgore kvalifikacije ikada.

Izabranici Darke Nestorovića su osvojili samo tri boda u osam kola i bez ijedne pobjede završili na posljednjem petom mjestu grupe 9 uz gol razliku 2:13.

U kompletnim kvalifikacijama, samo je pet mladih selekcija osvojilo manje bodova od BiH (Lihtenštajn -0, San Marino -1, Farska Ostrva -1, Armenija -1 i Sjeverna Irska -2). Pet reprezentacije je također završilo kvalifikacije bez pobjede (Armenija, San Marino, Lihtenštajn, Sjeverna Irska i Farska Ostrva), dok su samo tri selekcije postigle manje golova od naše (Lihtenštajn, San Marino i Andora – svi po jedan gol).

Grupa u kojoj je nastupila naša mlada reprezentacije nije bila lagana (Engleska, Švicarska, Norveška i Kahazstan), ali podatak da mlade bh. nade nisu uspjele ostvariti pobjedu te da su postigle samo dva gola u osam susreta, je porazan i katastrofalan.

Deni Milošević

Deni Milošević

Znala je mlada reprezentacija BiH gubiti i od Luksemburga (selektor bio Branimir Tulić) ili od Malte (selektor bio Nikola Nikić), međutim da kvalifikacije završi bez pobjede i samo dva gola je sramotno.

Vjerovatno glavni krivac za totalni krah U21 selekcije BiH je  nekompetentni selektor Darko Nestorović, koji je prije imenovanja na ovu poziciju sa trenerske klupe predvodio Drinu Zvornik, Rudar Prijedor, Slobodu iz Mrkonjić Grada, Radnik iz Bijeljine te Sutjesku iz Foče.

Kada znamo da mu je glavni konkurent na poziciji selektora mlade reprezentacije bio Vinko Marinović (osvojio titulu sa mostarskim Zrinjskim i trenutno je ubjedljivo prvoplasirani na tabeli u novoj sezoni Premijer lige BiH sa istom ekipom), onda je jasno da dio krivice imaju i oni koji su izabrali Nestorovića – rukovodstvo FS RS koje se pri izboru trenera očigledno nije vodilo referencama.

Nažalost, iz FS RS-a nisu odgovorili na naše telefonske pozive i e-mailove.

Daleko od toga da je generacija koju je predvodio Nestorović imala kvalitet za najveće domete, ali veliki broj bh. fudbalera u matičnim klubovima (bh. premijerligaši i neki inostrani klubovi) igra standardno i dobro, dok u reprezentativnom dresu pružaju blijede partije.

Ovo je slučaj i sa juniorskom, mladom te seniorskom reprezentacijom, gdje javnost zamjera našim igračima na nešto slabijim igrama u reprezentativnom dresu.

Sakib Malkočević i Toni Karačić

Sakib Malkočević i Toni Karačić

Ipak,  činjenica je da gotovo svi bh. selektori ne znaju iskoristiti na pravi način fudbalere u nacionalnim selekcijama i izvući maksimum od njih (nepostojanje sistema, pogrešne pozicije reprezentativaca te netrofejno trenersko iskustvo i znanje), pa samim tim u pojedinim utakmicama igra našeg tima izgleda prilično loše. Uz poštovanje plasmana u baraž (elitnu rundu) uvjereni smo, dobro upoznati u odnose snaga, kako naše U17 i U19 reprezentacije mogu imati puno bolje rezultate.

Vratimo se na U21 BiH. Tokom kompletnih kvalifikacija, Nestorović je redovno davao izjave kako je glavni cilj promocija igrača u A selekciju (što bi i trebalo da bude), međutim nijedan igrač iz U21 tima BiH, koji je dobijao pozive od Nestorovića u tekućim kvalifikacijama, nije zaigrao ni minut u zvaničnom meču za naš A tim.

Jedino je napadač zagrebačkog Dinama Armin Hodžić nastupio u tri prijateljske utakmice za seniorsku selekciju BiH, dok je četiri puta bio na klupi u zvaničnim mečevima.

Od ostalih mladih reprezentativaca, samo su Riad Bajić, Kenan Pirić i Goran Karačić pozivani u A tim, no nisu zabiljžili nijedan nastup.

Također, Nestorović je u pojedinima utakmicama koristio samo jednu ili dvije izmjene (protiv Švicarske u gostima i Engleske kući po jednu, dok je u duelima sa Kazahstanom u gostima i Engleskom u gostima izvršio po dvije izmjene).

Pogotovo se to odnosi na zadnji susret u kvalifikacijama protiv Engleske u Wallsalu (meč bez rezultatskog značaja s obzirom da su Englezi osigurali prvo mjesto), kada je selektor nakon prvog poluvremena zamijenio dva igrača, ali treću izmjenu nije koristio, iako bi 15 ili 20 minuta protiv jedne Engleske sigurno bilo značajno za nekog od mladih bh. reprezentativaca.

Za vrijeme svog mandata, Nestorović je pozivao fudbalere koji nastupaju u četvrtim ligama Njemačke, Španije, Francuske,  dok su bez poziva u mladi tim u posljednjim mečevima ostajali igrači poput Marka Mihojevića (Sarajevo), Luke Menala (Široki Brijeg), Dine Beširovića (Radnik Bijeljina) ili Damira Pece (Radnik Bijeljina), koji igraju redovno i prilično dobro za matične klubove, ali za Nestorovića iz nekih razloga nemaju kvalitet za mladi tim.

Primjera radi, mlada selekcija Makedonije je izborila nastup na Europskom prvenstvu (osvojili prvo mjesto u grupi ispred Francuske, Ukrajine, Škotske, Islanda i Sjeverne Irske), a u posljednjoj utakmici od 18 igrača koji su konkurisali za duel sa Škotskom, njih 11 nastupa u nacionalnom prvenstvu Makedonije (u prvoj postavi je bilo sedam koji nastupaju za klubove u makedonskoj ligi).

Prva makedonska liga sigurno nije kvalitetnija od naše, ali pružanje prilike fudbalerima iz domaćeg prvenstva bio je pun pogodak (nekoliko mladih reprezentativaca Makedonije nastupa u Srbiji, Mađarskoj, Belgiji te Švicarskoj).

U narednom kvalifikacionom ciklusu za mlade reprezentacije moći će nastupiti fudbaleri rođeni 1996. godine i mlađi te će u Fudbalskom savez BiH dobro morati razmisliti ko će biti nasljednik Nestorovića.

Generacija u kojoj će pravo da igraju imati Amir Hadžiahmetović (Konyaspor), Amer Gojak (Dinamo Zagreb), Goran Karačić (Adanaspor), Ajdin Redžić (Krupa na Vrbasu), Marko Mihojević (Sarajevo), Luka Menalo (Široki Brijeg), Stjepan Lončar (Široki Brijeg), Eldar Čivić (Slovacko), Kerim Memija (Željezničar), Stjepan Radeljić (Stuttgart), Advan Kadušić (Sarajevo), Hamza Čataković (Sarajevo),  Zinedin Mustedanagić (Sparta Prag), Ermedin Demirović (RB Leipzig), Emir Bijelić (Metz),  Mato Stanić  (Dinamo Zagreb) i drugi, treba i mora imati kvalitetnog stručnjaka.

Neki od nabrojanih mladih bh. fudbalera već su standardni prvotimci u svojim klubovima, te se nadamo da će naredni selektor znati izvući maksimum iz većine naših omladinskih reprezentativaca i formirati igrače za A tim.

Ovo nije tekst protiv Darka Nestorovića jer on jednostavno ne zna bolje. U siromašnoj državi u kojoj radno mjesto predstavlja najveću vrijednost, logično je da Nestorović još uvijek nije podnio ostavku. Ovo je tekst protiv načina izbora selektora. Nije problem ni tzv. “nacionalni ključ”, ukoliko se selektorska mjesta daju uistinu najboljim trenerima iz tih naroda ili entiteta.

IMG_7004 begic

Apeliramo na Fudbalski savez Bosne i Hercegovine da uz pomoć UEFA-e i FIFA-e donese izmjene pravilnika koje će omogućiti da se selektori (U15, U17, U19 i U21) biraju putem otvorenih konkursa na koje će se prijaviti svi zainteresovani treneri, a među kojima će se izabrati oni najbolji.

Osim što bi kantonalni i entitetski savezi na ovaj način trebali birati selektore zbog sportskih plemenitih ciljeva, to bi morali učiniti jer na ovaj način rizikuju i tužbe na europskim sudovima zbog diskriminacije.

Praktično, neko ko to nije ili se ne želi izjasniti Bošnjakom, Srbinom ili Hrvatom ne može biti selektor mladih reprezentacija BiH. Isto kao što Bošnjaci, Hrvati i drugi iz Republike Srpske ne mogu dobiti angažman na “srpskim mjestima” ili Srbi i drugi iz Federacije BiH ne mogu dobiti angažman na “bošnjačkim i hrvatskim” mjestima.

Pokrene li neko tužbu protiv kantonalnih i entitetskih saveza, to bi osim presude na najvišim europskim sudovima, moglo vrlo lako dovesti i do suspenzije FS F BIH i FS RS od strane UEFA-e i FIFA-e kojima je borba protiv diskriminacije jedan od glavnih zadataka.

Neka pobijedi fudbal i sve plemenite sportske vrijednosti.

(Reprezentacija.ba)