BiH ambasadori i generali velikog srca!

Fondacija Asmira Begovića (ABF) u saradnji sa Elvirom Rahimićem i JU “Zavod” nedavno je krenula u potpunu rekonstrukciju sportskog poligona i okolnog terena za djecu sa smetnjama u razvoju.

Uslijed mnoštva negativnih i crnih vijesti koje su okupirale naš društveni život, kao pravo osvježenje pojave se vijesti koje ulijevaju nadu u ljudsku dobrotu, humanost, altruizam, iskrenost, empatiju, tj. nadu u ono što bi čovjeka trebalo da izdvaja od drugih bića i što bi ga trebalo činiti najnaprednijim među njima.

Naime, kroz naše i šire društvo koračaju dva posebna ambasadora i generala velikog srca, njihovi koraci su u svakom smislu veliki, često tihi – nedovoljno medijski zastupljeni, najvećim dijelom iz razloga što su oni sami tako željeli.

Međutim, velika djela i humane misije ne smiju ostati nezapaženi. Zasluženo i primjerno trebaju da se nađu u svim domaćim i svjetskim medijima. Asmir Begović i Elvir Rahimić spadaju u sam vrh najvećih dobrotvora koji su ikada nosili dres sa državnim grbom BiH.

Prethodnu činjenicu potvrđuju izbor i dodijeljenje nagrade za filantropiju u protekloj godini u BiH. Dodatna činjenica, svima nama poznata, jeste da su oni omiljeni među igračima, navijačima, Englezima, Rusima, Bosancima i Hercegovcima, a čemu svjedoče brojne izjave, priznanja/plakete drugih i naše države.

Nebrojeno puta do sada su pomagali svojim sunarodnjacima. Onima, kojima je pomoć bila najpotrebnija. A najnoviji dokaz njihove humanosti svakako je potpuno renoviranje sportskog terena u JU “Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju” Tuzla.

Fondacija Asmira Begovića (ABF) u saradnji sa Elvirom Rahimićem i JU “Zavod” nedavno je krenula u potpunu rekonstrukciju sportskog poligona i okolnog terena za djecu sa smetnjama u razvoju.

Tako će do kraja augusta ova ustanova postati bogatija za sportski poligon sa najsavremenijom sportskom “Bergo” podlogom kakva se koristi na najpoznatijim svjetskim terenima, a svakako najistaknutiji među njima su tereni u Wimbledonu.

juzd10

O kakvoj donaciji, terenu i podlozi se zaista radi govore nam i sljedeći podaci.

Švedska Bergo podloga testirana je na Sveučilištu u Štutgartu i prema istraživanju tehničkog fakulteta Chalmers iz Göteborga, pozitivno utječe na kralježnicu i zglobove što je od izuzetnog značaja za djecu sa smetnjama u tjelesnom razvoju. Širom svijeta je postala nosilac prestižnih nagrada za dizajn i funkcionalnost, odobrena je i certifikovana od strane svjetskih sportskih, teniskih i košarkaških asocijacija, otporna je na sve klimatske uslove (ne blijedi na suncu, brzo se isušuje nakon kiše, ne kliže se..,) ima ergonomski uticaj, smanjuje hladnoću/toplotu, apsorbuje zvuk…

Multisport Bergo je jedinstvena sportska podloga na kojoj se mogu igrati različite sportske discipline.

Pored direktnog uređenja podloge terena koju će izvesti firma Ratković d.o.o. iz Banja Luke na istom će u saradnji sa firmom “Menadžer”d.o.o. iz Poljica biti urađena i kvalitetna ograda, a dodatno kroz angažman “Zavoda” će biti uređen teren oko poligona i prilazi istom.

Ukupna sredstva za realizaciju ovog projekta iznose preko 30 000 KM. Završetak radova se očekuje polovinom augusta, a otvaranje terena početkom septembra 2016. godine, tj. tokom prvog okupljanja nogometnih reprezentativaca BiH.

Na svemu što su učinili i čine svojim plemenitim akcijama, od svih Bosanaca i Hercegovaca, a posebno učenika, roditelja i uposlenika JU”Zavod” Tuzla, zaslužuju veliko i iskreno, HVALA!

(Reprezentacija.ba)