Blijedo izdanje “najboljeg” bh. tima.

Fudbalska reprezentacija BiH poražena je sa 3:1 od Španije u prijateljskoj utakmici danas odigranoj na AFG Areni u švicarskom St. Gallenu.

Španija je povela u 11. minuti preko Nolita. Prethodno su Španci izveli korner nakon kojeg je loše reagovao Edin Džeko i glavom loptu spustio Nolitu koji je odličnim šutem šalje u mrežu Begovića.

Sedam minuta nova majstorija Nolita, ali ponovo omogućena katastrofalnim greškama naših igrača. Bešić praktično predaje loptu protivniku na 11 metara od gola, što je jedna od njegove tri velike nepotrebne i nonšalantne greške u ovom meču, nakon čega Nolito fantastično lobuje Begovića.

U 22. minuti povrijeđenog Edina Džeku mijenja Milan Đurić.

Smanjili smo na 2:1 preko Emira Spahića koji nakon kornera Pjanića pogađa glavom u 29. minuti utakmice.

Lošu igru u prvom poluvremenu krunisali smo sasvim nepotrebnim crvenim kartonom Emira Spahića, koji je novim nepromišljenim i preagresivnim ponašanjem ostavio svoju ekipu na cjedilu tokom cijelog drugog poluvremena kada igramo sa igračem manje.

Rezervisti pružili odličnu partiju

Kada smo svi očekivali da će u drugom poluvremenu sa igračem više Španija deklasirati BiH, Baždarević u igru uvodi Hajrovića i Duljevića koji unose veliku svježinu u redove naše reprezentacije, te daju veću sigurnost u igri posebno na sredini terena našeg tima.

Nižu se prilike, Đurić izlazi 1 na 1 sa golmanom, kasnije Duljević pogađa stativu, Hajrović snažno šutira sa distance, ali nažalost ne uspijevamo poravnati rezultat.

Ostaje dilema da li bi smo bolje igrali sa brzim Hodžićem u sredini i sa Hajrovićem i Duljevićem na krilima, no za dodatne probe biće prilike na Kirin Kupu u Japanu na kojem učestvujemo od naredne sedmice. Hodžić definitivno ne treba igrati na krilu i svoje mjesto mora imati u špicu napada gdje je najopasniji.

Kasnije ulaze još Medunjanin, Grahovac i Memišević, a naša reprezentacija izgleda puno bolje nego u prvom poluvremenu.

Do kraja susreta Španci koriste pad koncentracije naše ekipe i u 94. minuti preko Pedra dolaze do konačnog vodstva od 3:1.

Meši na razmišljanje

Ova utakmica dovela nas je do situacije da se zapitamo da li Mehmed Baždarević ima dovoljan autoritet u svlačionici da svoje igrače spriječi da ekipu ostave na cijedilu zbog ličnih sumanutih ispada poput tuča ili gađanja žvakačom gumom protivničkih igrača, te tako i potpuno obezvrijede trud svih navijača koji zbog reprezentacije putuju hiljade kilometara i miliona onih koji vrlo stresno i emotivno ispred malih ekrana preživljavaju svaku utakmicu BiH.

Pitamo se i da li je napokon vrijeme da se prilika da nekim mlađim i novim imenima, koji su još jednom večeras pokazali da znaju igrati puno bolje i angažovanije od onih “velikih imena” u našoj reprezentaciji.

Igrom i ponašanjem kao u prvom poluvremenu Bosna i Hercegovina definitivno nema šta tražiti na ozbiljnim utakmicama i takmičenjima.

Vremena da se ova reprezentacija uigra i pripremi za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji je sve manje.


Spain vs. Bosnia-Herzegovina (3-1)) – All Goals… by Pathmanathan_Cumanan

(Reprezentacija.ba)