U17 selekciji BiH će ovo biti prvi nastup na Europskom prvenstvu

Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas (5. maj) će u 12,00 sati igrati utakmicu prvog kola grupe B Europskog prvenstva za igrače do 17 godina protiv selekcije Austrije.

Pored naše selekcije i Austrije, u grupi B nalaze se još Ukrajina i Njemačka.

Izabranici Sakiba Malkočevića su prva fudbalska reprezentacija BiH koja će nastupiti na Europskom prvenstvu.

Bh. kadeti su u ponedjeljak stigli u Baku, gdje su obavili dva treninga.

Selektor Sakib Malkočević ima razloga za optimizam pred duel sa Austrijom, jer su svi igrači zdravi i spremni za utakmicu.

Naša selekcija je u Elitnoj rundi pokazala da može parirati i najboljim reprezentacijama u Europi, a Malkočević na raspolaganju ima izbalansiran tim i na slatkim je mukama uoči meča sa Austrijom.

Filip Vasilj će biti na golu bh. reprezentacije, dok će mu rezerva biti Fili Dujmović.

Malkočević u odbrani ima Sašu Perića, Amira Velića, Amara Beširevića, Milana Mirića, Rijada Sadikua i Nikolu Vuletića, a svi spomenuti momci su odigrali po najmanje jedan meč za U17 selekciju BiH.

Kao i u većini prethodnih utakmica, pozitivan rezultat za bh. tim zavisit će od veznog reda, koji čine kapiten Jasmin Čeliković, zatim Stefan Kovač te kreativac Demirel Veladžić.

Anel Šabanadžović će čekati svoju priliku sa klupe za rezervne igrače i sigurno da ima kvalitet rastereti naš  vezni red, kada to bude potrebno.

Najveću dilemu, Malkočević će imati u samom vrhu napada. Tomas Dadić je u većini utakmica imao prednost ispred Nedima Hadžića na poziciji napadača, ali ključnim golovima protiv Italije i Rusije, Hadžić (prvi strijelac kadetskog šampionata BiH sa 37 golova) je možda i najzaslužniji što će BiH nastupiti na Euru.

Za pozicije krilnih napadača konkurišu Edis Smajić, Ševkija Resić, Benjamin Hadžić i Predrag Vladić.

Edis Smajić je jedan od najtalentovanijih fudbalera u Bosni i Hercegovini, dok je Ševkija Resić u Elitnoj rundi pružio odlične partije protiv Gruzije i Rusije.

S druge strane, Benjamin Hadžić ima nevjerovatne fizičke predispozicije i pravo je osvježenje u našem timu, a Predrag Vladić je u debiju za kadetsku selekciju BiH protiv Gruzije, asistirao za pobjedonosni gol te u duelima sa Italijom i Rusijom odigrao veoma dobro.

Našu reprezentaciju krasi kolektivna igra, a najbolji argument za to je podatak da je šest igrača postizalo golove u kvalifikacijama i Elitnoj rundi.

Također šest bh. reprezentativaca je upisalo asistencije u šest mečeva na putu do Eura.

Bh. kadeti su timskom igrom zasluženo stigli do Europskog prvenstva i nadamo se da će protiv Austrije pokazati svoj kvalitet i uspješno otvoriti Europsko prvenstvo.

>>> RASPORED UTAKMICA U17 BIH NA EUROPSKOM PRVENSTVU

(Reprezentacija.ba)