Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je u okviru devetog kola grupe B kvalifikacija za Europsko prvenstvo pobijedila Vels na Bilinom Polju rezultatom 2:0.

Iako smo bili hendikepirani neigranjem Muhameda Bešića zbog suspenzije, te Edina Džeke i Seada Kolašinca koji su povrijeđeni, uspjeli smo doći do važne pobjede koja nam daje realne šanse da izborimo nastup u baražu.

Velšani čekali svoju šansu iz kontri

Izabranici Mehmeda Baždarevića protiv sebe su imali snažnu i kompaktnu reprezentaciju Velsa koja je do sinoćnjeg duela u osam kola primila svega dva gola i to od Andore iz penala te od Kipra nakon slobodnog udarca.

Ova utakmica može se okarakterisati kao partija šaha, gdje su samo strpljenje i pravovremeni potezi mogli odlučiti pobjednika.

Velšanima je bio dovoljan i jedan bod da teoretski izbore plasman na Euro, a uprkos porazu od naših Zmajeva, otišli su po prvi put u svojoj historiji na Europsko prvenstvo jer su Izraelci na svom terenu poraženi od Kipra.

Selekcija Velsa sinoć je čekala priliku iz kontranapada, a presingom su u potpunosti zaustavili naš vezni red i natjerali bh. igrače da preskaču sredinu terena.

I prije meča evidentno je bilo da se pozicionom igrom protiv Velsa teško može doći do gola. Belgijanci su u dvomeču sa Velsom napadali 180 minuta, imali posjed lopte, međutim nisu uspjeli postići gol.

Jedinu šansu u prvom poluvremenu naša selekcija je imala u devetoj minuti kada je Pjanić sjajno uposlio Višću koji je iskosa sa desne strane šutirao pored gola.

Prijetili su gosti preko dvojice najboljih igrača Garetha Balea (Real Madrid) i Aarona Ramseya (Arsenal)

Upravo je Ramsey u posljednjim trenucima prvog poluvremena prošao po desnoj strani asistirao Tayloru, ali Begović je uz pomoć Mujdže spasio siguran gol.

Ulazak Đurića i promjena formacije – Mešin šah-mat Velsu

Baždarević je u 61. minuti povukao odličan potez potez i u igru uveo Milana Đurića, a teren je napustio Edin Višća.

Igra po bokovima nije donijela rezultat, u veznom redu nismo mogli nametnuti svoju igru, dok su duge lopte naših najčešće završavale u rukama golmana Hennesseya. Meša je najavio kako imamo više alternativnih rješenja za našu igru i to se pokazalo tačno.

Do ulaska Đurića, defanzivci Velsa dobili su gotovo sve vazdušne duele, a posebno se istakao kapiten Ashley Williams.

Williams je odlično čuvao Edina Džeku u Kardifu kao i Lukaku te Bentekea u dva meča protiv Belgije.

Ipak, sa Milanom u vrhu napada, duge lopte naše selekcije imale su smisla, pa smo tako u 71. minuti stigli do vodstva.

Miralem Pjanić je izveo slobodan udarac, Ibišević je propustio loptu, a najbolje se snašao Đurić i lobovao Hennesseya za vodstvo naše selekcije od 1:0. Posljednji gol u reprezentativnom dresu Hennessey je primio 13. oktobra 2014. godine protiv Kipra.

Konačnih 2:0 postavio je Ibišević poslije kornera na asistenciju Đurića.

Đurić je za 30 minuta provedenih na terenu dobio većinu duela sa defanzivcima Velsa i bio je junak sinoćnje pobjede. Zanimljivo je da su Velšani u kvalifikacijama sva četiri gola primili nakon prekida.

Naravno, naši momci imali su i sreće u ovoj utakmici, ali sreća prati hrabre i treba je zaslužiti.

U utorak izabranici Mehmeda Baždarevića igraju posljednji susret kvalifikacija na Kipru protiv selekcije koja nas je u prvom kolu šokirala u Zenici i odnijela sva tri boda.

Zmajevi moraju pametno odigrati za dva dana i svi se nadamo da će uz veliku podršku naših navijača u Nikoziji doći do pozitivnog rezultata i izboriti baraž.

(Reprezentacija.ba)