Fudbalska reprezentacija Srbije uzrasta do 20 godina napravila je historijski uspjeh i osvojila titulu svjetskog prvaka.

Srbi su u finalnom susretu Svjetskog prvenstva odigranom u Novom Zelandu porazili selekciju Brazila nakon produžetaka. Regularni dio utakmice je završen rezultatom 1:1, a pobjedonosni gol za Srbiju postigao je Maksimović u drugom produžetku, tačnije u 118. minuti.

Tri Bosanca i Hercegovca u ekipi Srbije

Ono što je zanimljiva činjenica jeste da tri igrača koja nastupaju za U-20 selekciju Srbije dolaze iz naše zemlje. Riječ je o Srđanu Babiću koji je rođen u Banja Luci koji je prošao sve omladinske selekcije Srbije. Zatim Miladin Stevanović iz Bijeljine, te Mijat Gačinović iz Trebinja.

Gačinović je nosio dres kadetske reprezentacije BiH, ali je kasnije počeo igrati za omladinske selekcije Srbije.

Edukacija trenera i razvoj lokalnih klubova

U Fudbalskom savezu BiH svjesni su da bez kvalitetnih trenera nema dobrih rezultata, pa se u Centru za edukaciju NFSBIH već nekoliko godina radi po najvišim europskim standardima, no nažalost, rad lokalnih klubova sa omladinskih selekcijama, edukacija trenera, ali i ulaganje lokalnih zajednica u sport i sportsku infrastrukturu još uvijek nisu ni blizu zadovoljavajućeg nivoa.

Ipak, uz pomak u odabiru najboljih trenera na ključne funkcije u bh. fudbalu, kao i veći razvoj lokalnih klubova i saveza, Bosna i Hercegovina sigurno može do puno boljih rezultata nego li je to sada slučaj.

(Reprezentacija.ba)