Proslavljeni crnogorski stručnjak o angažmanu u bh. reprezentaciji

Duško Vujošević selektor Bosne i Hercegovine? Voljeli bismo da uklonimo upitnik iza ovih riječ, no to, barem još neko vrijeme, nije moguće uraditi, piše “Dnevni avaz”.

Činjenica jeste da je harizmatični trener, jedan od najboljih s prostora bivše Jugoslavije u posljednje tri decenije, zainteresiran za klupu naših “Zmajeva”, kao što je činjenica da čelnici našeg Košarkaškog saveza kontaktiraju s Vujoševićem.

U ovom momentu popularni Dule, osvajač nagrade za trenera godine u Euroligi (2009), definitivno je prvi kandidat za klupu BiH. Koliko je blizu ili daleko od preuzimanja “Zmajeva”, pitali smo ga jučer. Javio nam se iz Limogesa, gdje trenutno vodi istoimenu francusku ekipu…

Dobar program

“Tačno je da razgovaramo i razgovarat ćemo. Meni je najvažnije da se napravi dobra prateća struktura, to je možda i presudno. Da imamo dobar program i da taj program bude finansijski ispraćen kako treba. Pod tim podrazumijevam da igrači dođu i da imaju dobre uvjete za rad i putovanja”.

“I meni, iskreno rečeno, zbog zdravstvenog stanja više odgovara selektorski posao nego trenerski u klubu. Također, Bosna i Hercegovine ima perspektivnu ekipu, to je moje jezičko područje. Uglavnom, postoji mogućnost da se dogovorimo”, kaže Vujošević za “Dnevni avaz”.

Trenutno vodite Limoges. Može li to biti prepreka Vašem eventualnom angažmanu u reprezentaciji?

“To nije problem, jer u Limogesu neće produžavati ugovor na kraju sezone, mada je ovog momenta Limoges moja osnovna preokupacija. Dok sam tu, maksimalno sam angažiran i imam obavezu da sezonu završim na mom nivou, mada to ne ide baš tako lagano”.

Mnogo talenata

O kvalitetu bh. tima vlada oprečno mišljenje, od euforije do razočarenja, pogotovo nakon što se reprezentacija nije plasirala na završnicu ovogodišnjeg Evropskog prvenstva…

“Znate šta, Bosna je košarkaški dobro područje, s mnogo talentiranih igrača, bili su i prvaci Evrope u mlađim kategorijama. Pored toga, ekipa se ne sklapa, nego stvara”.

Znači li to da biste s reprezentacijom BiH radili na duže staze, odnosno “stvarali, a ne sklapali ekipu”?

“Otom-potom, prvo da vidimo ima li uvjeta za dogovor”.

Trener postao sa 18 godina

Vujošević (58) rođen je u Podgorici, ali je imao samo pet godina kada se njegova porodica preselila u Beograd, gdje je počeo sportsku karijeru. Trener je postao sa samo 18 godina.

Najduže je radio u Partizanu, u koji se nekoliko puta vraćao i s kojim je osvojio 12 naslova državnog prvaka i pet titula regionalne ABA lige. Beogradsku ekipu je u dva navrata doveo i do finalnog turnira Kupa šampiona, odnosno Eurolige (1988, 2010). Radio je i u Italiji, Španiji, Rusiji…

Kao selektor vodio je reprezentacije Srbije i Crne Gore na Evropskom prvenstvu 2003. te Crnu Goru, po njenom osamostaljenju, od 2007. do 2010. godine.

Partizan mi duguje velike pare

Najveći dio karijere proveli ste u Partizanu, Vaše ime je dugo godina praktično bilo i zaštitni znak kluba. Koliko danas razmišljate o Partizanu?

“Ne mogu da kažem da ne pratim, u suštini i navijam, nekako ambivalentno, ali ne razmišljam o povratku. Oni meni duguju velike pare, ja ih ne tužim, ne želim da remetim sezonu, ali možda ću biti primoran da povučem neke poteze”, kaže Vujošević.

(Reperezentacija.ba)