Iako i nakon skoro mjesec dana od utakmice smatramo da je bila greška protiv Kipra započeti sa tri kreativna vezna igrača u vidu Pjanića, Prcića i Sušića, a posebno priliku od prve minute dati Sušiću čiji će svaki nastup, makar bio i najbolji, izazvati iritiranje publike, sa svih strana stižu pohvale za mladog fudbalera Hajduka.

Najrenomiraniji sportski list na prostoru bivše Jugoslavije, hrvatske “Sportske novosti” donose detaljniji osvrt na uspon koji je u dresu Hajduka doživio Tino Sven Sušić (1992.) koji prenosimo u cjelosti.

SUMNJE SU PROŠLOSTI Tino Sven Sušić danas je najbolji igrač Hajduka!

Prekinut je crni niz, nema više ni negativne tradicije koja je pritiskala Bijele u Puli. Sve je prošlost, bodovi su ponovno na hajdučkom kontu . Hajduk je čvrsto zasjeo na treće mjesto i krizi rezultata je došao kraj. Koga je utakmica u Puli izbacila u prvi plan? Kao i u većini najvažnijih utakmica ove sezone, Tina Svena Sušića. Potvrdio se reprezentativac BiH i u Puli kao ključni igrač Bijelih, pogotkom je otvorio put k važnoj pobjedi. Nema nikakve sumnje, pobjeda u Puli definitivno je promovirala Sušića u trenutačno prvog igrača Hajduka.

Četiri zgoditka i pet asistencija Sušićev je učinak ove sezone, ali iza tih brojki, ispod gole površine kriju se puno zanimljiviji detalji. Jer, Sušićevi golovi stizali su u najvažnijim utakmicama, dapače, u najbitnijim trenucima tih dvoboja. Zato je Sušić najvažniji igrač Bijelih. U trećoj sezoni na Poljudu 22-godišnji Tino Sven Sušić igra najbolji nogomet karijere. Školu je prošao u belgijskom Standardu, igrao je i za mlađe selekcije Crvenih vragova zajedno sa vratarom Curtoaisom iz Chelseaja, ali Belgija je bila samo temelj, a Hajduk prava odskočna daska karijere. Pritom je Sušić imao veliko strpljenje, a svi oko njega veliku vjeru u sposobnosti talentiranog veznjaka. Jer, prve godine u Hajduku malo je igrao.

Do Poljuda je došao iz drugog pokušaja, tek na ljeto 2012. realizirala se ideja tadašnjeg predsjednika Hrvoja Maleša da Hajduk uzme Sušića.

Na početku mu je prezime bila “najveća preporuka”, ali danas je igrom dokazao da može biti nogometaš od formata. Baš kako mu i govori slavno prezime, koje je svijetom promovirao njegov stric Safet. Tino Sven Sušić nije imao lagan put u Hajduku. Iz drugog pokušaja, preko probe, došao je na Poljud i prvu polusezonu proveo je u aklimatizaciji na novu sredinu. Ali uvijek je ponavljao:

– Dolazak u Hajduk najbolji je potez moje karijere.

Vrijeme je potvrdilo njegove riječi, jer dvije godine kasnije Sušić je dosegao visoku razinu izvedbe. Postao je igrač koji odlučuje utakmice.

U proljeće 2013. pokazao je naznake takvog pozitivnog raspleta. Zasjao je u finalu Kupa s Lokomotivom, potom i sljedeću sezonu dobro otvorio. Krenuo je uzlaznom putanjom koja je ponovno zakočena prošlog proljeća. U trenutku kada je dobio poziv za reprezentaciju BiH, Sušić je preselio na klupu Hajduka. Nije to tako davno bilo i danas zvuči pomalo čudno, ali nije se mogao pohvaliti velikom formom tijekom ožujka i travnja. Imao je problema i sa zdravljem, mučila ga ja astma.

Ali, na Svjetsko prvenstvo sa Zmajevima je ipak otišao. I upisao asistenciju u prvoj povijesnoj pobjedi BiH na svjetskim prvenstvima (Iran 3:1). Da bi ovo zaista bila godina iz snova, pobrinuo se ovog ljeta. Nakon što je zaliječio ozljedu zadnje lože dobivene na treningu uoči prvog susreta s Dundalkom, Sušić se vratio na najbolji način.

“Sušić otvorio seriju pogodaka za prolazak Šahtjora“, dominiralo je naslovnicama hrvatskoga, ali i susjednog bosanskohercegovačkog tiska nakon što su Bijeli eliminirali Kazahstance sa 3:0 na Poljudu.

Prvi pogodak postigao je Sušić, povratnik u momčad. Zbog ozljede nije igrao u tjednu velikih poraza od Rijeke i Šahtjora u Karagandiju (po 2:4) i njegov ulazak u ekipu pokazao se ključnim. Izvukao je momčad iz krize rezultata, dao poticaj i samopouzdanje na otvaranju poljudske utakmice sa Šahtjorom u kojoj je Hajduk jurio zaostatak od 2:4. Podigao je Bijele u najvažnijem trenutku. Ni prvi ni zadnji put. Jer, Sušić je ponovno zabio u Kijevu. Kada je Dnjipro držao Bijele “na konopcima”, a Kalinić sjajnim obranama spašavao mrežu, ukazao se Sušić i iznenađujuće zabio na Olimpijskom stadionu u ukrajinskoj metropoli. Upravo je Sušićev zgoditak Bijelima pružio veliku nadu u prolazak do skupina Europske lige.

Dnjipru nije zabio u uzvratu, ali je zato zatresao mrežu Dinama. Pogađate, opet za otvarajućih 1:0, za rezultat koji lomi utakmicu. I na kraju, četvrti pogodak došao je u pravi trenutak. Hajduku koji je nanizao četiri prvenstvene utakmice bez pobjede, momčadi koja je čekala mjeseci i pol dana na puni plijen, bodovi iz Pule imaju višestruko značenje. Nije to bila utakmica koja je odlučila prvenstvo, niti je Hajduk zbog toga napredovao na ljestvici. Ali, pobjeda u Puli bitno je promijenila atmosferu i svima vratila osmjeh.

Uz četiri pogotka na najvažnijim utakmicama nismo zaboravili ni Sušićeve asistencije. Jedna Šahtjoru, a potom tri danas kasnije, tri dodavanja u pobjedi nad Lokomotivom 5:2 u Kranjčevićevoj. Još jedan Zadru (6:0) za konačnih pet asistencija i potvrdu da je Sušić trenutačno najvažniji, ali i najučinkovitiji igrač Hajduk. Njegova ljevica otvorila je Bijelima put prema izuzetno važnoj, može se čak reći i jednoj od najbitnijih pobjeda u Tudorovoj eri na klupi Hajduka. I sada je na Poljudu mirno. Malo je za sreću potrebno, tek jedan pravi potez pravog igrača.

(Reprezentacija.ba)