Selektor Safet Sušić danas je objavio spisak pozvanih igrača za susret protiv Kipra kojim će 9. septembra Zmajevi otvoriti kvalifikacije za Euro 2016.

Na spisku su četiri nova imena. Pape je odlučio dati priliku najboljim mladim igračima koje BiH u ovom trenutku ima, pa su se na spisku našli Sanjin Prcić, Gojko Cimirot i Goran Zakarić koji su definitivno budućnost naše reprezentacije. Pozivanjem Cimirota i Zakarića Sušić je i nagradio domaće klubove koji su odlučili dati prave prilike i graditi uspješne rezultate sa mladim bh. igračima, što je svakako potez vrijedan svake hvale.

Osim mladog trojca na spisku se našao i novi golman, 31-godišnji čuvar mreže Zrinjskog Ratko Dujković. Pape je vjerovatno planirao pozvati golmana FK Sarajevo Dejana Bandovića, no njegova ne baš najbolja sinoćnja predstava protiv Borussije M. udaljila ga je sa spiska, pa je Dujković vjerovatno pozvan kao hitno rezervno rješenje, kao golman prvaka države.

U hitnosti odluke Sušić i njegovi saradnici zaboravili su da su pozivanjem Dujkovića u reprezentaciju doveli golmana koji je 2006. priredio domaćoj fudbalskoj javnosti jedan od najvećih skandala i ispada primitivnosti koji pamti fudbalska Europa u posljednjih pedeset godina kada je u finalu državnog Kupa protiv Širokog Brijega 2006. godine u dresu Slavije tokom direktnog prijenosa utakmice na državnoj televiziji pljunuo glavnog sudiju meča.

Za takav potez Dujković bi u svim europskim zemljama bio doživotno suspendovan od igranja u domaćem prvenstvu i reprezentaciji, no čini se da je nakon osam godina golman Zrinjskog nagrađen pozivanjem u najbolji državni tim.

Ako uzmemo još uzmemo u obzir da je Ratko Dujković u prošlosti direktno koketirao sa navijačkim skupinama koje prate Slaviju i Zrinjski, a koje promovišu sukob i nacionalizam među bh. narodima i mržnju prema Bosni i Hercegovini, onda je jasno da golman Zrinjskog ni u kom slučaju nije neko ko treba da dijeli svlačionicu sa Džekom, Begovićem, Ibiševićem, Pjanićem…

No zanemarimo li Dujkovića, ponovo se vraćamo na Sušićev spisak, koji je dobar i koji će se sigurno tokom kvalifikacija i dodatno osnažiti nekim novim imenima kako bi se Zmajevi uspješno plasirali na Europsko prvenstvo, ali i tamo imali dobru i uigranu ekipu koja može napraviti kvalitetan rezultat.

(Reprezentacija.ba)