Prema informacijama sa kojima raspolaže Reprezentacija.ba portal već do kraja tekuće radne sedmice znaće se koji to trener ima podršku Fudbalskog saveza BiH da postane novi selektor naše reprezentacije.

SAFET SUŠIĆ

Glavni konkurent za poziciju selektora Zmajeva je Safet Sušić, selektor kojemu je prvom za rukom uspjelo odvesti Bosnu i Hercegovinu na jedno veliko takmičenje. Pape osim dobrih rezultata na kormilu reprezentacije ima veliku prednost dobrog uvida u situaciju koja vlada u i oko našeg nacionalnog tima za čije će sticanje nekom drugom selektoru zasigurno trebati duži vremenski period.

Njegova sjajna igračka karijera nadopunjena vrhunskim trenerskim uspjehom na čelu reprezentacije BiH svakako je garant poštovanja i autoriteta koji ima na svjetskoj fudbalskoj sceni, te naravno i u odnosu sa rukovodstvom NFSBIH. Činjenica da je više od 80% igrača koji trenutno igraju za reprezentaciju ili prvi put pozvano u državni tim od strane Safeta Sušića ili kod njega prvi put dobilo pravu priliku za dokazivanje govori da Pape ima i podršku svlačionice.

Dok su sukobi trenera i igrača hrvatsku zamalo, a srbijansku reprezentaciju u potpunosti koštale plasmana u Brazil, način na koji je Safet Sušić vodio reprezentaciju u protekle četiri godine donio je profesionalizam, sistematizam, ali i mir, koji je reprezentacija Bosne i Hercegovine tražila dugo godina, što je na kraju rodilo uspjehom.

Treba se prisjetiti i u kakvim je okolnostima Safet Sušić preuzeo Zmajeve gdje je više morao brinuti o tome koliko će on svojim ugledom i vezama u europskom i svjetskom fudbalu zajedno sa Ivicom Osimom spašavati postojanje Saveza i reprezentacije, nego li se brinuti o svom poslu, što njegov uspjeh čini još većim.

Sušiću se često spočitava njegovo trenersko iskustvo, no jedina je činjenica da su fudbalsku reprezentaciju vodili i više i manje iskusni treneri, ali da je jedini Safet Sušić uspio Bosnu i Hercegovinu odvesti na veliko takmičenje.

dusan bajevic

DUŠAN BAJEVIĆ

Kao drugi kandidat za mjesto selektora spominje se Dušan Bajević. Iskusni trener ima mnogo bogatiju trenersku karijeru od Safeta Sušića, no ne treba zaboraviti i da je deset godina stariji od Papeta. Legendarni “Princ sa Neretve” kao trener osvajao je mnoge trofeje.

Bajević u periodu 1989. – 2005. sa AEK-om i Olympiacosom ima čak osam osvojenih trofeja prvaka Grčke. Šest puta je Bajević osvajao titulu prvaka kupova Grčke, a svakako u njegovom Mostaru najbolje se sjećaju osvojenog kupa “Maršala Tita” sa Veležom 1986. godine. Dušan Bajević, kao ni drugi konkurenti Safeta Sušića, nemaju selektorsko iskustvo vođenja jedne državne selekcije.

Bajević je praktično jedini ozbiljni kandidat Safetu Sušiću, te mu je selektorska pozicija, kao trenutno nezaposlenom treneru, zasigurno zanimljiva, no poznavajući o kakvom se gospodinu i fer-igraču radi, vjerujemo da će legenda Veleža i jugoslovenske reprezentacije funkciju selektora prihvatiti samo ukoliko on bude jedini pravi kandidat sa punom podrškom Fudbalskog saveza BiH.

Posljednji trenerski angažman Dušan Bajević je imao do decembra prošle godine u atinskom Atromitosu. Sada obnaša funkciju supervizora u AEK-u.

mehmed bazdarevic

MEHMED BAŽDAREVIĆ

Iako je praktično Dušan Bajević jedini ozbiljni protukandidat Safetu Sušiću, svi renomirani bh. treneri koji trenutno nemaju angažmana spominju se kao mogući novi selektori Bosne i Hercegovine, pa tako i Mehmed Baždarević.

Popularni Meša dvije je godine mlađi od Safeta Sušića no ima jaču trenersku biografiju. Najveći uspjeh mu je vođenje Grenobla u koji je stigao na preporuku Ivice Osima japanskim vlasnicima ovog kluba kojega je Baždarević uveo u prvu francusku ligu.

Baždarević također nema selektorsko iskustvo, a svoj posljednji trenerski angažman je imao do juna 2012. godine u katarskom Al Wakrahu.

matjaz kek

HALILHODŽIĆ, KEK, BARBAREZ…

Osim pomenutih kandidata, od kojih su kako smo već pisali najozbiljniji Safet Sušić i Dušan Bajević, uz klupu naše reprezentacije neizostavno je spomenuti Vahida Halilhodžića (62), trenutno najrenomiranijeg fudbalskog trenera kojega Bosna i Hercegovina ima.

Legendarni Vaha uveo je Alžir na trenutnom svjetskom prvenstvu u 16 najboljih ekipa, te još jednom pokazao o kakvom se vrhunskom treneru i menadžeru radi.

Informacije sa kojima raspolažemo govore da Halihodžić nije pretjerano zainteresovan za rad sa fudbalskom reprezentacijom BiH, iako je činjenica da mu do sada niko zvanično nije ni ponudio mjesto selektora našeg državnog tima. Ipak, informacija da je NFSBIH Safeta Sušića i njegove saradnike poslao na Svjetsko prvenstvo bez razjašnjene budućnosti, ohladila je potencijalne selektore naše reprezentacije koji imaju ponude i nekih većih i bogatijih zemalja i saveza.

Pored Halilhodžića kao selektorsko rješenje spominje se i Sergej Barbarez (42). Legendarni kapiten naše reprezentacije od završetka igračke karijere nije se previše posvetio trenerskom radu, te se tako nije ni nametnuo kao ozbiljno selektorsko rješenje. Saznajemo kako je Barbarez blizu mogućnosti da na ljeto preuzme jedan klub iz druge njemačke Bundeslige, što bi ga dugoročno zasigurno učinilo ozbiljnijim kandidatom za selektora BiH, što u ovom trenutku on realno nije.

Kao jedini strani trener koji bi mogao zasjesti na klupu Bosne i Hercegovine smatra se Slovenac Matjaž Kek (52). Kek je nakon višestrukih uspjeha sa Mariborom preuzeo prvo mlade, a zatim i seniorsku reprezentaciju Slovenije sa kojom preko baraža u kojem pobjeđuje favorizovanu Rusiju odlazi na Svjetsko prvenstvo 2010. godine, te tamo bilježi dobar rezultat u grupi sa Alžirom, SAD-om i Engleskom. Nakon angažmana u arapskim zemljama, Matjaž Kek preuzima NK Rijeka sa kojim izlazi na euroscenu gdje pobijedivši Stuttgart osigurava plasman u grupnoj fazi Europa Lige gdje se Rijeka nije obrukala protiv mnogo jačih protivnika.

Trenerski, Matjaž Kek je možda i najbolje rješenje za našu reprezentaciju nakon Sušića i Bajevića, jer se radi o aktivnom, uspješnom i modernom treneru.

SAFET SUŠIĆ VISOKO POSTAVIO LJESTVICU

Koga god Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH odabere za novog selektora od njega će se bezuslovno tražiti plasman na Euro 2016, ali osim rezultata, selektor koji bude vodio Zmajeve u naredne dvije godine moraće naći pravi balans između ispunjavanja kriterija bh. navijača koji su značajno podignuti u mandatu Safeta Sušića i pragmatičnosti u kojoj je važnije osvojiti tri boda na bilo koji način nego pružiti atraktivnu igru i gol više koji publika očekuje čak i protiv objektivno jačih protivnika.

Također, novi selektor, bio to Safet Sušić ili neko drugi, moraće shvatiti da će morati pobjeđivati i u prijateljskim utakmicama ako želi od Bosne i Hercegovine napraviti veliku i renomiranu europsku reprezentaciju.

Safet Sušić ukoliko ostane selektorom, a vjerujemo da hoće, kao jedan od najvećih neprijatelja svog rada imaće sindrom “trećeg mandata” u kojemu vas se javnost jednostavno zasiti ma koliko god uspješni bili. Pomenuti sindrom najbolje je osjetio Slaven Bilić koji je od obožavanog selektora iz hrvatske repreznetacije otjeran na mala vrata.

Nadamo se da to neće biti slučaj sa novim selektorom fudbalske “A” selekcije Bosne i Hercegovine.

(Reprezentacija.ba)