Naša fudbalska reprezentacija u petak će odigrati prijateljski susret protiv selekcije Obale Slonovače u St. Louisu.

Obalu Slonovače sa klupe predvodi francuski stručnjak Sabri Lamouchi, a ovo mu je prvi trenerski posao u karijeri. Lamouchi ce biti najmlađi selektor na Svjetskom prvenstvu uz Niku Kovača(Hrvatska) sa 42 godine.

Najveće zvijezde tima su Didier Drogba koji nastupa za turski Galatasaray, te Yaya Toure koji igra zajedno sa našim Edinom Džekom u Manchester Cityu.

Pod vodstvom Lamouchija, Obala Slonovače odigrala je 23 susreta, zabilježila 12 pobjeda, 7 remija te 4 poraza uz gol razliku 49:30. Fudbaleri Obale postigli po najmanje jedan gol u sva 23 susreta svojim protivnicima. Posljednji meč bez postignutog gola odigrali su 29 .02. 2012. godine kada je susret sa Gambijom završen rezultatom 0:0.

Od četiri susreta koja su izgubili, dva puta ih je savladala Nigerija koja će igrati protiv naše selekcije na Mundijalu. Obala Slonovače je u posljednjih pet susreta ostvarila samo jednu pobjedu i to protiv Senegala rezultatom 3:1 . Igrači Obale primili su najmanje po jedan gol u 10 od posljednjih 11 susreta.

Interesantno je da su dva susreta izgubili rezultatom 4:1 (od Nigerije i Meksika), te dva susreta sa 2:1 (Nigerija i Gana). U posljednje dvije godine odigrali su dva susreta protiv europskih reprezentacija (Austrija i Rusija).

Od 28 igrača koji konkurišu za susret protiv naše selekcije, trojica su upisala preko 100 nastupa za nacionalni tim. Didier Zokora odigrao je 150 susreta, Kolo Toure 122, a Dider Drogba 100.

(Reprezentacija.ba)