Safet Sušić o selekciji BiH, regionalnoj ligi, privatnom životu…

U javnosti Bosne i Hercegovine popularni Pape dizan je u nebesa, prečesto ga je doduše čekala i “hladna Trebjesa”, ponekad i nezasluženo, ali o nekadašnjem fudbaleru i treneru najbolje pričaju rezultati, piše Mondo.ba.

Kao igrač proglašen je najboljim u BiH u 20. vijeku, najboljim inostranim fudbalerom Pari sen Žermena u istoriji (sjetite se da su u “svecima” nastupali jedan Ronaldinjo ili Zlatan Ibrahimović), jedini je trener koji je odveo BiH na neko veliko takmičenje (Mundijal 2014. godine u Brazilu), a opet je to našim “ljubiteljima fudbala” bilo malo

Sušić je novogodišnjem intervjuu za MONDO najprije podsjetio da mu godina na izmaku u profesionalnom smislu, nije bila posebno lijepa jer je bez posla nakon razlaza sa francuskim drugoligašem Evijanom.

Ponude Nigerije i Omana

“Ne radim od januara, ali svake nedjelje imam nekakve pozive da radim. Ozbiljan je bio Fudbalski savez Nigerije ali nismo uspjeli da se dogovorimo jer nisu mogli da ispoštuju moje zahtjeve. Bilo im je malo previše, ono što su oni predložili, meni nije bilo dovoljno…Imao sam i poziv prije 20-ak dana iz Omana, mislio sam da je sve gotovo i da ću preuzeti njihov nacionalni tim, ali se nešto izjalovilo u posljednjem trenutku. Imao sam informaciju da su pristali na postavljene uslove, a na kraju su uzeli nekog Holanđanina (Pim Verbek). Tako je to u ovom trenerskom poslu, ni prvi ni posljednji put”, počeo je Pape priču za naš portal iz svog doma u Parizu.

Iako mu, kao i svima uostalom, prijaju komplimenti da je jedini uspješan selektor “zmajeva” do sada, iz “prve” je dodao da će Mehmed Baždarević, aktuelni kormilar BiH, odvesti selekciju na Svjetsko prvenstvo u Rusiju.

“Meša će biti drugi! Poslije remija u Atini, imamo realne šanse za drugo mjesto u grupi. I prije početka kvalifikacija sam rekao da je prva pozicija rezervisana za Belgiju, drugo mjesto je naše pod uslovom da pobijedimo Grčku u Zenici. Tri puta smo dosad igrali neuspješno u baražu, četvrti put će možda biti više sreće prilikom žrijeba. Da izvučemo nekog malo lakšeg protivnika, dva puta smo igrali sa Portugalom, posljednji put su prepreka bili Irci…Zasad je poznato da će u baražu igrati Španija ili Italija i njih bi svakako bilo dobro preskočiti”.

Podržavam ideju regionalne lige

Razgovor je potom logično skrenuo i na mogućnost formiranja Regionalne lige u državama bivše Jugoslavije, iako je UEFA zasad odbacila takvu mogućnost.

“Ja podržavam apsolutno tu ideju, posebno jer smo mi iz starije generacije nostalgični za tim vremenima od prije 25 ili 30 godina. BIla je to snažna liga, i podržao bih formiranje jednog sličnog takmičenja, mada sumnjam da bi bio kvalitet na istom nivou jer danas igrači odlaze u inostranstvo sa 18, 19 godina dok je u SFRJ bilo pravilo da prije 28 niko ne može da napusti zemlju. Ali sigurno bi doprinijelo da se poboljša kvalitet fudbala”, rekao je Sušić za Mondo.ba.

Nekadašnji as bordo kluba i reprezentacije Jugoslavije najviše voli da prošeta, ide često u bioskop, rjeđe u pozorište i na koncerte, a posebno voli da se opusti uz neku dobru beletristiku kriminalističkog žanra.

“Dosta pješačim zbog zdravlja i linije, jedno vrijeme sam rekreativno igrao tenis, nekad i fudbal, a sad najčešće šetam. Imao sam operaciju kuka prije šest mjeseci, pa sam bavljenje sportom morao malo da cenzurišem. Družim se sa prijateljima, porodicom, djeca mi žive ovdje u Parizu i najviše volim da provedem vrijeme s njima. Naravno, mnogo gledam fudbalske utakmice, ali volim da pratim i druge sportove. Na sreću danas svaki značajan sportski događaj prenose na televizijama. Ne idem već dugo na neke koncerte, ali volim da idem u bioskop, posljednji film koji sam gledao prije nedjelju dana bio je ‘Inferno’ sa Tomom Henksom u glavnoj ulozi koji je po knjizi Dena Brauna. Volim takve filmove u kojima je nekakva misteriozna priča. I to najčešće u kasnovečernjem terminu. A od knjiga, posebno sam volio Mari Higins Klark i vjerujem da sam pročitao gotovo sve njene romane. Kao i u slučaju filmova, volim tu vrstu misterija, posebno kad sam na odmoru…Što bi se reklo, kad uzmem knjigu ne ispuštam je iz ruku”.

Na kraju, Sušić je otkrio i da ima jedan poseban porok, koji ga godinama muči – slatkiši!

“Pokušavam da se odreknem slatkiša ili bar da smanjim. I dok sam igrao fudbal volio sam da pojedem slatko, mada sad se trudim da izbjegnem, koliko mogu. Ali, moram da priznam da mi je slatko porok. Najviše volim da jedem sladoled, čak i u decembru”, zaključio je Pape i poželio svim građanima BiH srećne novogodišnje praznike uz nadu da nam svima bude bolja od godine na izmaku.

(Reprezentacija.ba)