Sergej Barbarez (52) prvi je selektor koji prilikom objavljivanja spiska pozvanih igrača pojedinačno od imena do imena obrazlaže poziv.

Kada se spisak ustali sigurno da neće postojati svaki put potreba za takvim pristupom. Za sada, press konferencije selektora Barbareza više su nego kvalitetne i zanimljive. Zato za razliku od 15-minutnih druženja sa novinarima, sadašnji susreti traju i do sat vremena.

Nema više drskim odgovora selektora u stilu “hoćeš li ti da radiš moj posao?”, a ono što je novo je i da Barbarez po prvi put pojedinačno komentariše svoje viđenje nekog igrača.

Riječi koje je rekao o Benjaminu Tahiroviću i Nihadu Mujakiću i nisu baš nešto što se često čuje u fudbalu.

“Kod Nihada Mujakića, ja sam vrlo zadovoljan tim momkom i on će biti dio ove priče. Ima srce na pravom mjestu i takve momke trebamo.” nahvalio ga je Barbarez, a onda još veće komplimente dao Tahiroviću koji je trenutno žrtrva previranja u Ajaxu i prebačen u U23 tim.

“Benjamin je igrač iza kojeg stojimo sto posto radi kvaliteta i ljudskosti. Njemu je 21 godina, šteta je držati ga po strani. Pogotovo što mi vidimo u njemu veliki talenat i veliki oslonac u reprezentaciji. Benjamina smatramo glavnim stubom u narendih desetak godina”.

Zanimljivo je i da je Barbarez dao i javno konstruktivno mišljenje o Jusufu Gazibegoviću.

“Kod Jusufa malo očekujemo veći kvalitet i to on sam zna” rekao je Barbarez.

Posebno je bilo zanimljivo čuti šta kaže o novim imenima na spisku Ifetu Đakovcu, Esmiru Bajraktareviću i Emiru Kariću.

“Ifet i Esmir su momci koje smo mi pratili duže vrijeme već i s kojima želimo napraviti iskorak u budućnosti, pogotovo sa Esmirom. Jako je mlad, presudila je moja želja da ga priključimo da uzmem riziko na sebe. Mlad igrač sa velikim kvalitetama. Malo promjena reprezentacije, države, načina razmišljanja i vidjet ćemo kako će se snači. On je sad planiran i nadamo se najboljem. Ifet je sigurno igrač koji će nam vrlo dobro doći, njegova energija, voljni momenat su ono što se nama svidjelo. Ima veliku ulogu u klubu i nadam se da će nam pomoći.”

“Emir Karić, oko njega smo vodili dosta bitke da ga dovedemo i promijenimo državljanstvo. Nije uspio biti standardan u svom timu, zato je na predpozicu, ali bit će dio priče”.

Od riječi do riječi posljednju press konferenciju pročitajte na linku ispod, ili pogledajte na našem Instagramu.

(Reprezentacija.ba)