Na danas održanoj press konferenciji obratili su se selektor Sergej Barbarez i Emir Spahić. Pored spiska, selektor i direktor su bili na raspolaganju za sva pitanja.

Sergej Barbarez:

“Hvala što ste došli u ovom broju, hvala što nas podržavate. Očekuje nas ta neka i prva oficijelna utakmica, to jest početak Lige Nacija. Dosta vremena smo proveli razmišljajući, hodajući, gledajući i analizirajući i svi mi u stafu, svih nas 11, došli smo do toga da smo na kraju napravili prvi spisak za oficijelne utakmice”, kazao je selektor u uvodu, a potom da komentar na spisak:

Golmani – Ništa novo, pokušavamo biti stabilni u tom segmentu. Pratili smo, gledao sam Nikolu u Hamburgu, imalo smo mali problem s njegovom povredom koju je vukao dugo, sada je spreman. Bio sam oduševljen s njim. Kenan je promijenio ekipu, isto je standardan u svojoj ekipi što je vrlo važno. Želimo imati konkurenciju. Osman je svakako stadardan i dio je naše priče. To nam je cilj kod golmana, pogotovo da to bude jedna konstanta.

Odbrana – Što se tiče Seje Kolašinca, jučer smo pričali. Ima malu povredu koja će za deset dana biti odrađena i od njega će sve biti ok. U zadnjem kolu pred okupljanje će igrati, tu nemamo problema, to je igrač koji je uvijek spreman i tu nemamo brige. O Katiću ne moramo puno trošiti riječi, dobio je ulogu, opravdava je, odlično je startao sezonu. Naši bekovi Jusuf i Amar idu svojim putem, njih smo gledali, bili smo u Austriji, Amar je u nekom dobrom segmentu spremnosti, kod Jusufa malo očekujemo veći kvalitet i to on sam zna. Kod Nihada Mujakića, ja sam vrlo zadovoljan tim momkom i on će biti dio ove priče. Ima srce na pravom mjestu i takve momke trebamo. Stjepan, Anel i Denis su igrači koji su već provjereni, tu je jedini Stjepan koji je novu u našoj eri, ali je praćen. Kod Anela možda dođe do promjene, rekao je da se nešto dešava dobro, da dođe do promjene kluba. Ermin je tu iz prvog okupljanja, igrač kojeg mi vrlo trebamo zbog iskustva i toga kako se igra za reprezentaciju i kako se odnosi i sigurno bez obzira na godine važan dio naše priče.

Vezni red – Dva nova imena, Ifet i Esmir su momci koje smo mi pratili duže vrijeme već i s kojima želimo napraviti iskorak u budućnosti, pogotovo sa Esmirom. Jako je mlad, presudila je moja želja da ga priključimo da uzmem riziko na sebe. Mlad igrač sa velikim kvalitetama. Malo promjena reprezentacije, države, načina razmišljanja i vidjet ćemo kako će se snači. On je sad planiran i nadamo se najboljem. Ifet je sigurno igrač koji će nam vrlo dobro doći, njegova energija, voljni momenat su ono što se nama svidjelo. Ima veliku ulogu u klubu i nadam se da će nam pomoći.

Rade je izašao iz povrede, nije igrao zadnje dvije utakmice, voljan je i stalno smo u kontaktu. Očekujemo mnogo od toga kao iskusnog igrača i lidera. Malo problem je sa Benjaminom, ali ja i čitav staf uzimamo na sebe, igrač iza kojeg stojimo sto posto radi kvaliteta i ljudskosti. Njemu je 21 godina, šteta je držati ga po strani. Pogotovo što mi vidimo u njemu veliki talenat i veliki oslonac u reprezentaciji. Ivan Bašić je trebao biti i u junskom terminu, igrač koji će nam svojim kvalitetom značiti puno, dat ćemo mu prostora, zadovoljni smo kako igra u Rusiji.

Dario, Denis i Dženis su igrači koji su bili s nama i zaslužili su da budu tu, igraju u svojim klubovima, važni su igrači. Dal nije bio zadnji put, ali je dio naše reprezentacije. Imao je zdravstvenih problema, sada igra, standardan je, želimo iskoristiti njegov ofanzivni kvalitet. Gigović je napravio veliki korak dolaskom u Bundesligu. Vrlo me raduje, nije mi daleko, ekipa gdje imam dobre kontakte, imat ću uvida u njegov rad. Neće biti lagani put, ali igrač kojeg pored Benjamina smatramo glavnim stubom u narendih desetak godina.

Napad – Naša tri standardna napadača. O Edinu ne trošim riječi, vidimo kako ide, kako se ponaša, njegov voljni momenat prema fudbalu i njegov voljni momenat prema reprezentaciji. U svakom vidu nam je na raspolaganju i podržavamo takve ljudi i trebamo ih zadržati. Demirović je promijenio klub, veliki iskorak, najveći transfer za oba kluba. Direktor i ja sutra idemo u Leverkusen da gledamo Superkup Stuttgart – Leverkusen i da ga vidimo u novom sistemu i ofanzivnijoj ekipi. Tabaković je mene vrlo dojmio u junskom terminu, momam koji voli to što radi, zna zašto je tu i uvijek će biti uz nas.

Dodatni spisak – Do okupljanja imamo malo više vremena, maksimalno će igrači imati pet utakmica, a svašta se može desiti. Od sada radimo predpozive, a to su Nail Omerović, Adrian Barišić i Emir Karić. Nail je bio s nama, zadovoljni smo s tim momkom u junu, momak na kojeg obraćamo pažnju i koji će biti dio nas. Leon Barišić, očekivali smo da bude već u startu s nama, ali promjena trenera, novi sistem, izašao je iz povrede i treba mu još malo vremena. Momak je mlad, perspektivan i dobar igrač. Emir Karić, oko njega smo vodili dosta bitke da ga dovedemo i promijenimo državljanstvo. Nije uspio biti standardan u svom timu, zato je na predpozicu, ali bit će dio priče”, objasnio je selektor spisak.

Selektor je dobio pitanje je li bolje što igramo sa jakim ili bi želio slabije protivnike.

“Bolji uvid nismo mogli dobiti nego kroz ove utakmice. Rekao sam u aprilu da je jedan od razloga što sam tu je ove jake utakmice. Velike utakmice na kojima se vidi šta se može, šta igrači mogu napraviti. Ono što se desilo u 12 dana u junu znamo kako su igrači došli i kako su otišli, napravili smo finu priču. Ide se prema velikom iskoraku što se tiče odnosa prema reprezentaciji, mora se biti ponosan. Sigurno da su ove situacije zadnjih godina dosta uticale na njih, znamo kako su se osjećali.”

Šta je za nas cilj i šta je dobro iz ovih utakmica, a šta loše?

“Dat ću vam analizu nakon osam utakmica, najvažnije da ova ekipa napreduje, da krajem novembra dobije utisak da je to kako treba, da možemo startati kvalifikacije. Mislim da bi bilo pogubno da nas poredim sa tim malim reprezentacijama sa Eura. Da smo bili na njihovom nivou mi bi igrali Euro. Ja bih imao problem da se poredim sa Slovačkom itd, nismo na njihovom rejtingu. Moramo biti realni, to je najvažnija tačka, u ovom momentu razmišljamo o viziji, realnost nam je najvažnija stvar. Ne trena se sramotiti, 70 i neka smo država na svijetu i zasluženo smo tu. Važno nam je napredovati iz ovih osam utakmica.”

Na čemu možemo najviše poraditi?

“Stalno se ponavljam, ne radi se o tome da li ćemo igrati u nekom sistemu 5-4-1 ili 3-4-3 sa il ibez krila, moramo neki reset napraviti da se stvori duh. Dobili smo dosta informacija da to nije bilo kako treba, sa aspekta ponosa nije bilo, nisu dolazili sa osmijehom, da nisu zagrijani bili kao što trebaju biti. Sve je to imalo dublje razloge, te ogromno promjene, novi sistemi, novi načini, sve to donosi neku nesigurnost. Igračima smo trebali otvoriti oči i pričati svako na svoj način, ja to malo nježnije nego direktor (smijeh). Mi tu imamo našu ideju kako to funkcioniše. Nije bezveze kad se treneri mijenjau, nije to bezveze što smo stavili četiri godine, to je sigurnost za viziju, ideju i neki novi početak koji svaki selektor želi. Mi želimo nešto stvoriti, napravili smo prvi korak, sigurno da ne idemo tamo bezveze da bi napravili neko iskustvo, idemo s idejom, želim da vratim vjeru u nas, svojim igračima. Znat ćete kad se himna svira kako su raspoloženi i to je vodilja meni, kad ih gledam.”

Plan priprema?

“Recimo 99% da ćemo sve raditi u Nizozemskoj. To je bila moja želja, čitave pripreme ćemo obaviti tamo, meni ja najvažnije malo promijeniti, malo da vidim kako funkcioniše kad smo vani, da nema baba, deda, stričeva, rođaka. Svaki kamen okrećemo, pokušavamo okrenuti sve. Od našeg predsjednika je to dočekano raširenih ruku, uzeo je na sebe da to riješi. Igrači su vrlo radosno na tu ideju, na to što se dešava i ako bude ja se nadam dobrih stvari iz te priče.”

Borac, Zrinjski?

“Dat ćemo veliki aplauz za Borac i Zrinjski. Velika je stvar za nas, nadam se da će Zrinjski napraviti taj put u grupnu fazu i da se novac dobro investira. To treba samo da bude neka baza za dalje i primjer klubovima iz BiH. Bio bih najsretniji kad bi svi igrači bili iz naše lige. Kad smo bili u Engleskoj pročitao sam da je engleski selektor imao 23 igrača koji igraju u Engleskoj od 25. Kod nas je bilo 22 od 23 da su vani. Koliko bi bilo jednostavnije da je svako u BiH, da je svako blizu za razgovor.”

Mreža mladih igrača?

“Vrlo važan aspekt za nas. Imamo naše prste, mi smo ti koji su odlučivali koji će biti, mi smo ti koji su davali ideje. Predstavili smo naše ideje, želimo da mlađe selekcije igraju kao i A selekcija. Da nemamo problem kao što smo imali u junu kad nam je falilo igrača, da hodamo po svijetu nego da nekoga iz mladih selekcija dovedemo. Želimo kad nam igrači prelazi u A da ima 30 utakmica za omladinske selekcije BiH.”

O krilima i Esmiru Bajraktareviću?

“Čim dobijem dva svjetska krila igrat ćemo s krilima, ne bojte se. Da imamo tu širinu igrača da mogu birati ono što volim igrati bilo bi lakše, ali vodim se onom što imamo. Trebamo svi imati malo strpljenja da dođemo do rezultata. Nismo ni mi čarobnjaci. Ovo je drugo okupljanje. Treba vremena. Esmira sam želio vidjeti, htio sam ići u Ameriku, ali su imali pauzu.”

Emir Spahić:

O Esmiru Bajraktareviću?

“Od prvog kontakta je išlo samo u jednom smjeru. Sa njegovim ocem, familijom i taj smjer je reprezentacija BiH. Bez ijednog trenutka, sumnje i nedoumice i zato i jeste tu.”

Problem u Savezu, ostajete li?

“Problem koji je naveden je postojao. Bio je tu i ne treba se skrivati. Reagirao sam, nije bilo priče o odlasku. Reagirao sam kako ja znam reagirati, ne treba to ići tim putem. Informacija je izašla vani, a nije trebala. To je trebalo ostati unutar ove kuće, ja nemam problem, dotični gospodin je napravio problem, prebacio ga na veći nivo, ne na predsjednika. Uvijek ću reagirati i pravednog zaštititi. To je tako bilo i biće. Sve se sredilo, sve je ok i idemo dalje. Rekao sam sto puta, ako se nešto dogodi ja ću to otvoreno reći, ja to neću skrivati od bilo koga. Ove male probleme nemam potrebe komentirati. U tom naslovu je bio problem da odlazim, gdje ću? Imam odgovornost prema igračima, roditeljima koje obilazim, imam obavezu da ostanem.”

O Demirelu Hodžiću?

“On je bio i prije u pričama. Mogu vam samo jedno reći, stvarno radimo, dok ste bili na odmoru mi smo bili po svijetu, analizirali, donosili te informacije, sve te info skupljamo i onda na miru gledamo što će nas zadovoljiti. Može se dogoditi greška, to je tako, ali je to sve iskreno. Ako se dogodi greška nije namjera. Svi smo tu, imamo platformu mladih igrača, broji preko 200 igrača.”

Omladinske selekcije?

“Narednih dana očekujemo imenovanje novih selektora U17 i U19 reprezentacije Bosne i Hercegovine. Oni su već upoznati sa načinom rada, očekujemo napredak. Posebno najveće promjene očekujemo u U21 reprezentaciji BiH. Cilj nam je da se više oslonimo na tu selekciju i da iz nje crpimo igrače za A tim. Radimo na promjeni sportskih državljanstava za četiri igrača za U21 reprezentaciju, a tu je i niz igrača za mlađe selekcije. Skauting tim radi veliki posao, stalno su na putu, prate, skautiraju. Imamo platformu igrača koja će biti temelj za pozivanje i praćenje, ne može se više raditi ‘rekla kazala’.”

Kerim Alajbegović i Amar Ibrišimović?

“To su dva najperspektivnija igrača. Sigurno da će dobiti nagradu za sve što su pokazivali u zadnjih mjesec dana.”

(Reprezentacija.ba)