Baždarević i Petković su slični treneri

Prije dvadesetak godina su bili protivnici na terenu, a večeras će ponovo biti na suprotnim stranama, ali ovaj put kao selektori reprezentacija Švicarske i Bosne i Hercegovine.

Selektor naše fudbalske reprezentacije Mehmed Baždarević je 80-ih godina nosio dres sarajevskog Željezničara i kako kaže uvijek je pobjeđivao Vladimira Petkovića (danas selektor Švicarske), koji je tada nastupao za FK Sarajevo.

Iako je kao igrač Sarajeva gubio od Baždarevića i Željezničara, Petković je imao više razloga za slavlje jer je u sezoni 1984. / 1985.  osvojio titulu prvaka sa ekipom Sarajeva.

Bit će ovo odlična provjera za obje reprezentacija i prilika da oba bh. stručnjaka isprobaju neke nove varijante.

Baždarević i Petković vole “ziheraški” fudbal

Mehmed Baždarević je kroz cijelu trenersku karijeru težio ka čvrstoj i defanzivnoj igri i primaran cilj je bio rezultat, što se moglo i vidjeti u našoj reprezentaciji, kada je uspio izboriti plasman u baraž, ali preko Irske nismo mogli do Eura.

Da li se takva filozifija sviđa navijačima nije ni bitno, ali Petkovićeva je slična Mešinoj. U kvalifikacionim duelima sa Engleskom i Slovenijom, Petković je defanzivnije ulazio u utakmice, što mu se na kraju moglo i osvetiti.

Englezi su oba puta pobijedili Švicarsku identičnim rezultatom 2:0, Slovenija je u Mariboru bila bolja od Švicaraca sa 1:0, dok je prava drama viđena u Baselu.

Slovenci su do 80. minute vodili sa 0:2, ali izabranici Vladimira Petkovića su u nevjerovatnoj završnici postigli tri gola i došli do velike pobjede koja ih je odvela na Euro.

kolaz

Švicarskoj ne ide na gostovanjima

Za razliku od susreta na svom terenu, Švicarska je imala puno problema na gostovanjima. Na svim gostujućim mečevima u kvalifikacijama (osim slabašnog San Marina), Petković je igrao opreznije, pa su Švicarci imali skor od tri pobjede i dva poraza.

Poraženi su u Sloveniji i Engleskoj, a ubjedljivo su pobijedili San Marino te Estoniju (pobjedonosni gol dali u 94. minuti) i Litvaniju (pobjedonosni gol dali u 84. minuti).

Za kraj spomenimo i da se mlade selekcije Švicarske i BiH nalaze u istoj kvalifikacionoj grupi za Euro.

Petković je za meč protiv naše selekcije prekomandovao Tarashaja i Elvedija (igrao za U21 tim protiv Engleske u subotu) iz mlade selekcije (Švicarska ima šansu da izbori plasman na prvenstvo), dok je Baždarević ustupio Armina Hodžića i Rijada Bajića mladoj reprezentaciji BiH, koja nakon pet odigranih kola ima samo dva boda.

Švicarska pod vodstvom Petkovića:

Odigrala 16 utakmica (kvalifikacije i prijateljske), ostvarila 9 pobjeda, 2 remija i 5 poraza uz gol razliku 34:16.

BiH pod vodstvom Baždarevića:

Odigrala 10 utakmica (kvalifikacije i prijateljske), ostvarila 6 pobjeda, 2 remija i 2 poraza uz gol razliku 20:10.

(Reprezentacija.ba)