Švicarska ulaganjem u fudbal postala respektabilna europska fudbalska sila

Sutra (29. mart) se sa početkom u 20,30 sati na stadionu “Letzigrund” u Cirihu igra prijateljski susret između Švicarske i Bosne i Hercegovine.

Švicarska je prema FIFA poretku 12. reprezentacija svijeta, Bosna i Hercegovina se nalazi na 21. mjestu ovog popisa.

Naša reprezentacija je u petak pobijedila Luksemburg u gostima Luksemburg sa 3:0, dok je Švicaraska minimalnim rezultatom 0:1 poražena od Irske u Dablinu.

Selektor Švicarske Vladimir Petković za duel protiv BiH neće moći računati na ponajboljeg igrača Xherdana Shaqirija (nije nastupio ni u Irskoj), Valona Behramija (igrao u Irskoj), Josipa Drmića (najvjerovatnije propušta Euro zbog povrede), te Gokhana Inlera (nije pozvan zbog male minutaže u Leicesteru).

Ipak, prema najavama Petkovića, desni bek Juventusa Stephan Lichtsteiner bit će spreman za BiH, kao i defanzivac Nico Elvedi (u subotu igrao za U21 Švicarsku protiv Engleske).

Petković je na press konferenciji uoči susreta kazao da se još uvijek nije odlučio za startnu postavu, ali da će biti dvije ili tri promjene u odnosu na utakmicu sa Irskom.

Švicarska je protiv Irske počela susret u sastavu: Sommer, Lang, Schar, Klose, Rodriguez, Džemaili, Xhaka, Behrami, Embolo, Mehmedi i Seferović. Priliku u nastavku su dobili Steffen, Fernandes, Kasami, Tarashaj, Moubandje i Widmer.

Najveća prednost Švicaraca svakako je širok izbor igrača, jer Vladimir Petković na raspolaganju ima dvadesetak fudbalera podjednakih kvaliteta.

Pokazatelj za to je i podatak da je čak 14 reprezentativaca Švicarske postizalo golove u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Švicarci su u kvalifikacijama postigli 24 pogotka, a Shaqiri i Drmić (obojica neće igrati protiv nas) su bili najefikasniji sa po četiri gola.

S druge strane, Bosna i Hercegovina je u kvalifikacijama za EP postigla 17 pogodaka (Edin Džeko najefikasniji sa sedam, ukupno sedam reprezentativaca se upisalo u listu strijelaca).

Naši protivnici su posljednjih godina puno napredovali, a jedan od razloga je i sistemski rad u klubovima (liga Švicarske broji 10 timova), samim tim i u  reprezentativnim selekcijama (kadetska, juniorska i mlada reprezentacija).

Primjera radi, Švicarska će za utakmicu sa bh. timom na raspolaganju imati tri igrača, koji imaju do 21 godinu (Tarashaj – 21, Embolo – 19, Elvedi – 19), dok su tri najmlađa fudblera u našoj reprezentaciji rođeni 1993. godine (Kolašinac, Graovac i Duljević).

Što se tiče modela igre, Vladimir Petković preferira formaciju 4-3-3, gdje posebno do izražaja dolazi čvrsta i kompaktna vezna linija.

Gotovo u svakoj utakmici Petković je koristio ovu formaciju, osim u prijateljskom susretu sa Austrijom (Švicarska pobijedila u Beču sa 2:1), kada je igrao 4-4-2.

Mediji u Švicarskoj su nerijetko znali kritkovati Petkovića zbog, kako su navodili, previše defanzivne postavke, ali bh. stručnjak je osvojio drugo mjesto u grupi E kvalifikacija za Euro (iza Engleske, koja je jedina imala svih 10 pobjeda u kvalifikacijama) i izborio plasman u Francusku.

S obzirom da sutra neće biti Shaqirija, najveće zvijezde švicarskog tima su Roman Burki (prvi golman Borussije Dortmund), Ricardo Rodriguez (fudbaler Wolfsburga i jedan od najboljih lijevih bekova Bundeslige) te Granit Xhaka, koji igra sjajno za Borussiju M'gladbach.

(Reprezentacija.ba)