Selektor Sergej Barbarez (52) za 40-ak dana ima nove utakmice pred sobom. Na otvaranju Lige Nacija gostujemo Nizozemskoj i Mađarskoj početkom septembra. Detaljan raspored je na dnu teksta.

Gledajući na dosadašnjih četiri mjeseca mandata nema sumnje da Barbarez sa svojim timom uveliko priprema ove utakmice. Javnosti je najzanimljiviji onaj mali dio posla koji dopre do njih – a on se očituje u spisku reprezentacije BiH kojeg ćemo vidjeti za neke tri sedmice.

Gledajući na igrače koje je do sada pozivao, te one koji su potvrdili ostvaren kontakt – može se reći kako će Barbarez i njegov tim kao kičmu reprezentacije gledati igrače navedene na sljedećem spisku.

Po tom kriteriju njih nešto više od 30 je u fokusu, ali sa neumornim radom Emira Spahića neće biti iznenađenje da se tu pojavi i neko novo dobro ime. Svako dobro rješenje, u što boljem klubu, sa što boljom minutažom je zlata vrijedno za nas.

Golmani: Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca), Osman Hadžikić (Velež).

Odbrana: Sead Kolašinac (Atalanta), Jusuf Gazibegović (Sturm), Amar Dedić (Salzburg), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Dennis Hadžikadunić (HSV), Ermin Bičakčić (Eintracht Branuschweig), Nikola Katić (Zurich), Stjepan Radeljić (Rijeka), Adrian Leon Barišić (Basel) Tarik Muharemović (Juventus Next Gen), Nihad Mujakić (Ankaragucu), Nail Omerović (Osijek), Emir Karić (Sturm Graz), Adis Jašić (Wolfsberger);

Vezni red: Benjamin Tahirović (Ajax), Denis Huseinbašić (Koln), Rade Krunić (Fenerbahce), Haris Hajradinović (Kasimpasa), Dženis Burnić (Karlsruher), Armin Gigović (Kiel), Dario Šarić (Palermo), Madžid Šošić (Hajduk), Dal Varešanović (Rizespor), Ivan Bašić (Orenburg), Ifet Đakovac (Bačka Topola);

Napad: Ermedin Demirović (Stuttgart), Haris Tabaković (Hertha), Edin Džeko (Fenerbahce), Esmir Bajraktarević (New England)

Još je, barem za javnost, nejasno da li će Edin Džeko igrati za reprezentaciju BiH u budućnosti. Njegova forma u Fenerbahceu je jak argument za ostanak. Trendovi podmlađivanja reprezentacija koje je pokazao EURO 2024, ali i njegova golgeterska forma u reprezentaciji proteklih par godina se koriste kao kontra argument. Postoje stavovi u fudbalu kako su mlađi igrači “pod ručnom” zbog prevelikog poštovanja prema najiskusnijim igračima, te zato sami ne preuzimaju punu odgovornost.

Barbarez je najavio kako računa na igrače koji mogu izdržati naredne četiri godine, a Džekin apel za preskakanje posljednja dva turnusa prijateljskih utakmica definitivno se u to ne uklapa. Špekuliše se i o mogućem povlačenju Radeta Krunića koji je također propustio nekoliko “manje važnih” okupljanja reprezentacije u bližoj historiji.

“Igraću koliko me god bude želio selektor” uvijek je ponavljao naš najuspješniji i najbolji fudbaler Edin Džeko.

Foto: FS BiH

Kod Barbareza su najveću minutažu protiv Engleske i Italije dobili Gazibegović, Tahirović, Katić, Ahmehodžić i Gigović. Zanimljivo čak dva debitanta.

Vjerovatno bi i Stjepan Radeljić imao sličnu minutažu da je bio na raspolaganju obje utakmice, a možda je najveće iznenađenje mala minutaža Denisa Huseinbašića koji je po ulasku u igru pokazao da se radi o odličnom rješenju.

Dosadašnja minutaža kod Sergeja Barbareza

1. 180 minuta – Jusuf Gazibegović, Benjamin Tahirović
2. 179 minuta – Nikola Katić
3. 172 minute – Anel Ahmedhodžić
4. 171 minuta – Armin Gigović
5. 164 minute – Ermin Bičakčić, Ermedin Demirović
6. 157 minuta – Haris Hajradinović
7. 130 minuta – Dario Šarić
8. 97 minuta – Nihad Mujakić
9. 90 minuta – Nikola Vasilj, Kenan Pirić
10. 74 minute – Stjepan Radeljić
11. 50 minuta – Denis Huseinbašić
12. 31 minuta – Dženis Burnić
13. 25 minuta – Dennis Hadžikadunić
14. 16 minuta – Haris Tabaković
15. 9 minuta – Tarik Muharemović
16. 1 minuta – Madžid Šošić

Raspored Lige Nacija:

7. septembar: Nizozemska – BiH (Eindhoven)

10. septembar: Mađarska – BiH (Budimpešta)

11. oktobar: BiH – Njemačka (Zenica)

14. oktobar: BiH – Mađarska

16. novembar: Njemačka – BiH (Freiburg)

19. novembar: BiH – Nizozemska

(Reprezentacija.ba)