Selektor BiH Sergej Barbarez (52) govorio je na zvaničnoj press konferenciji pred sutršanji duel Lige Nacija između Mađarske i BiH.

Mađari u utorak od 20,45 sati u Budimpešti dočekuju Zmajeve, a Barbarez je odgovarao na pitanja novinara.

Koliko drugačiju utakmicu očekujete u smislu naše igre?

“Sigurno da imamo ideja kako igrati protiv svakog protivnika. Vodit ćemo računa o tome, najvažnije je da imamo svoju ideju, svoj neki pravac koji želim da nastavimo i stvarimo. Tako pokušavaju sve reprezentacije da imaju svoje lice. Naravno da ima stvari o kojima ćemo voditi računa protiv Mađara. Dobra su reprezentacija, zaslužuju veliki respekt. Bolji su od nas. Ovo je jedna važna utakmica za nas za iskustvo.”

Vidjeli smo probleme u odbrani, vjerovatno ste fokusirani bili da naša odbrana odigra mnogo bolje?

“Svaka će reprezentacija imati problema protiv Nizozemske. Individualne greške će se uvijek dešavati.”

Selektor Mađarske nije želio uzeti ulogu favorita?

“Znate da je pametan trener, iz kojeg god ugla gledate naše mjesto, gdje smo i šta smo i zbog čega smo tu. Oni su igrali zadnji Euro, oduševili su me svojim pristupom, trkačkim segmentom, imaju momke koji igraju u top klubovima i u svakom segmentu su favoriti.”

Hadžikadunić?

“Nisam bio zadovoljan njegovim treningom, njegovim pristupom. Vidjet ćemo sutra kako će biti, imamo dva igrača viška, dva se moraju naći na tribinama, nisu lake odluke, svaki igrač zaslužuje da bude tu.”

Ahmedhodžić?

“Nismo se čuli. Ja sam očekivao njegov neki feedback što se tiče povrede. Kontaktirao ga je direktor, ali nije se javio. Gledamo na to bez nervoze, nikakav problem.”

Mišljenje o Mađarima i zadnjoj utakmici sa Njemačkom?

“Ja sam oduševljen mađarskom reprezentacijom, načinom igre, načinom pristupa, trenerom, shvatanjem fudbala, trkom i agresivnošću. Taj jedan rezultat neće uništiti što su stvarali zadnjih godina, jedna utakmica može negativno utjecati, ali može i pozitivno. Sačekajmo sutrašnju utakmicu pa ćemo vidjeti je li imao taj rezultat utjecaj ili ne.”

Medijima se obratio i prvotimac, Nikola Katić.

“Sigurno da smo analizirali greške. Bilo je dosta grešaka što indivudualnih što timskih. Odmah smo se poslije bacili na posao, dosta smo komunicirali, gledali tako da sigurno na ovoj razini morate učiti brzo, nema puno vremena za predugu analizu. Spremni smo i sigurno da ćemo te greške svesti na minimun.”

Podsjetimo, u prvom kolu Lige Nacija reprezentacija BiH poražena je od Nizozemske sa 5:2. Mađarska je izgubila od Njemačke sa 5:0.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16