Dok se gotovo cijeli svijet trudi kroz podršku sportu graditi zdrave vrijednosti ili barem popularnost države, u Bosni i Hercegovini profesionalno bavljenje sportovima ravno je ludilu. Posebno onim sportovima koji su komercijalni.

I u takvim uslovima povremeno zablista neko od domaćih imena, a vrijedi se prisjetiti dva do sada najveća uspjeha naših olimpijaca – onog Nedžada Husića i Nedžada Fazlije.

Još se svi sjećamo Fazlijinog uspjeha koji je ostvario potpuno nekonurentnom puškom, preteškom i prenepreciznom u odnosu čak i na predstavnike država siromašnijih od Bosne i Hercegovine.

Bilo kako bilo, trenutni najveći uspjeh BiH na olimpijskim igrača je peto mjesto Nedžada Husića u taekwondou na OI u Tokiju 2021. godine. Drugi nastup je dakle uspjeh strijelca Nedžada Fazlije koji je u disciplini 10m vazdušna puška zauzeo 6. mjesto u Sidneju 2000. godine.

Foto: OK BiH

Najviše takmičara imali 2016. godine u Rio de Janeiru

BiH je najviše takmičara imala na OI 2016. godine u Brazilu kada je zastavu naše zemlje nosilo 11 učesnika. Deset predstavnika smo imali 1992. godine, po devet smo imali 1996., 2000. i 2004. godine.

Najveća očekivanja javnosti su od sjajne Lane Pudar koji bi mogla donijeti i prvu olimpijsku medalju u BiH i tako ostvariti najveći uspjeh naše države na Olimpijadi.

Ove godine pet takmičara, najviše se očekuje od Lane Pudar

Bh. tim na Olimpijskim igrama Pariz 2024 predstavljaju Lana Pudar (plivanje), Larisa Cerić (džudo), Aleksandra Samardžić (džudo), Mesud Pezer (bacanje kugle) i Jovan Lekić (plivanje).

Na pomenutim igrama iz 2021. godine BiH je nastupila sa sedam učesnika, 2012. godine imali smo šest.

Samo pet takmičara BiH je pored ove godine imala i 2008. kada se OI održavale u Kini.

(Reprezentacija.ba)