Na današnjoj press konferenciji medijima se obratio selektor U21 reprezentacije BiH, Vinko Marinović (53).

“Opet sam tu, razgovarao sam sa direktorom Spahićem, imamo jedan novi plan od četiri godine i jednu novu viziju i za mene je to bitno, da imamo kontinuitet rada gdje nam je želja da što više igrača stvorimo za A selekciju, da obuku dres A reprezentacije i naravno da uz sve to napravimo i dobar rezultat. Uz igrače koji prelaze u A potreban je i rezultat.

Ja kao selektor ću raditi u saradnji sa selektorom Barbarezom, sad sam malo sa direktorom pričao, imat ćemo brzo sastanak sa Barbarezom. Ja sam u prošlom mandatu radio sa selektorima Mehmedom Baždarevićem i Robertom Prosinečkim i imali smo sjajnu saradnju. Sad kad pogledam, iz te selekcije dosta igrača je nastupilo u A selekcije i to nam je sada želja”, kazao je Marinović o svojim ciljevima, a potom je govorio o skautingu.

“Radit ćemo dosta skautinga igrača, period od četiri godine je dosta prostota da što više igrača stvorimo kroz mladu reprezentaciju. Imamo još nekih situacija o kojima smo razgovorali na koji način da približimo mladu selekciju A selekciji, da igramo slično, da imamo sličan stil igre.

Ja mogu reći, a i vi znate, dok sam ja radio bilo je dosta igrača koji su otišli u A reprezentaciju, želimo uvijek najbolje igrale, u mladoj reprezentaciji nemamo puno vremena da zovemo veći broj igrača da ih probamo jer su tu kvalifikacije. To je lakše na U19 i U17 selekcijama. Želimo vidjeti da li imamo još neke igrače koji su tu negdje kvalitetom, trenutne igrače jako dobro znam, svi su mi poznati. Želimo da vidimo u dijaspori još nekog kvaliteta da zovemo. Sve ćemo pregledati u inostranstvu.

Naši igrači igraju i dobijaju priliku. Sa svojim igranjem sazrijevaju. Naša liga nije laka, ima svoje zahtjeve i svoje specifičnosti, treba izvući maksimum. U21 pravilo je dobro, ali kad imate kvalitet onda ga imate, tako i mladi igrači, dobro je što igraju”, kazao je Marinović.

Sa Marinovićem će raditi Danimir Milkanović, a ostale članove stručnog štaba će odabrati direktor reprezentacije Emir Spahić.

Spahić se nije pojavio zbog problema sa zdravljem na press konferenciji.

Marinovića prve utakmice očekuju u septembru. Mladi Zmajevi 6. septembra dočekuju Austriju, a četiri dana poslije gostuju Francuzima.

Oba susreta su u okviru Kvalifikacija za EURO. BiH nakon pet utakmica ima tri boda.

(Reprezentacija.ba)