Selektor Engleske Gareth Southgate i kapiten Harry Kane najavili su večerašnje finale EURO 2024 protiv Španije koje se igra od 21,00 sati u Berlinu.

Southgate je na press konferenciji kazao bi osvajanje prve titule šampiona Europe u historiji dalo odgovor na mnoga pitanja koja se postavljaju.

“Želimo usrećiti naš narod. Mislim da smo vratili kredibilitet engleskom fudbalu u smislu kako nas ljudi širom svijeta posmatraju posljednjih godina. Osvajanje trofeja bi dalo odgovor na mnoga pitanja koja se postavljaju. Bio bih jako ponosan kada bi osvojili prvenstvo.”

Selektor Engleske se osvrnuo i na rivala u finalu.

“Oni su odlična ekipa, divim im se. Sjajni su i sa loptom i bez lopte, igraju timski i zasluženo su u finalu. Ipak, mi smo napredovali u igri sa loptom tokom turnira i moramo imati nadu. Prolazimo kroz težak period jer su mnogi sumnjali u nas na početku, a sada imamo priliku i želimo da ispišemo historiju. Polufinale je bilo emotivno za nas, istrošili smo se, ali imamo veliku želju da osvojimo trofej.”

Kratko je prokomentarisao i sjajne igre krilnih napadača Španije Nice Williamsa i Lamine Yamala.

“Obojica imaju veliki talenat. Rade za ekipu i čine da Španija igra direktniji fudbal nego je to bilo prije.”

Harry Kane je govorio o prethodnom prvenstvu Europe i porazu Engleske u finalu od Italije nakon penala.

“Teško je to izbrisati iz sjećanja. Ipak, ja sam osoba koja voli učiti iz razočarenja i učiti iz teških vremena. To mi pomaže da napredujem kao igrač i kao osoba. Naravno da je taj trenutak bio težak.

Međutim, to je bilo prije tri godine i mnogo toga se dogodilo na međunarodnom i klupskom nivou. Uzbuđen sam što ćemo ponovo igrati finale“, rekao je Kane i dodao:

“Očekuje nas teška noć i teška utakmica. Bio je težak put do finala. Pokušat ćemo se držati našeg plana igre i želimo da osvojimo trofej.”

(Reprezentacija.ba)