Danas je u zgradi Gradske uprave Zenica potpisan aneks sporazuma između Grada Zenica i Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (FS BiH) kojim se definiše ograničena rekonstrukcija stadiona “Bilino polje” uoči predstojećih utakmica UEFA Lige Nacija, saopšteno je iz FS BiH.

Potpisivanju su prisustvovali Adnan Džemidžić, generalni sekretar FS BiH i gradonačelnik Fuad Kasumović sa svojim pomoćnicima.

UEFA je novim Pravilikom o stadionskoj infrastrukturi postavila nove standarde za infrastrukturu stadiona na kojima se igraju utakmice Lige Nacija.

Zbog toga je neophodno izvršiti određene radove na stadionu „Bilino Polje“ u Zenici, i to djelomičnu rekonstrukciju krova, korektivne radnje na tribinama, tehnička poboljšanja na semaforu i ostale nužne zahvate na ovom objektu.

Gradonačelnik Fuad Kasumović istakao je da je Grad Zenica prije deset godina sklopio sporazum s FS BiH. Sada nam slijedi ispunjavanje potrebnih uslova kako bi stadion bio spreman za naredna reprezentativna takmičenja.

Osnovni sporazum predviđa da se odnos investicija u stadion „Bilino Polje“ odnosi 51:49 %, Grad Zenica i FS BiH. Radovi moraju biti okončani do septembra, kako bi mogli nesmentano krenuti u novi ciklus odigravanja međunarodnih utakmica u Zenici. Ponosni smo što će reprezentacija igrati i pobjeđivati kod nas, a ja sam zahvalan FS BiH na korektnoj saradnji”, istakao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Generalni sekretar FS BiH, Adnan Džemidžić, naglasio je da je stadion “Bilino polje” u Zenici tradicionalni dom reprezentacije, gdje je odigran veliki broj utakmica.

Naša sljedeća utakmica je prema rasporedu 11.10.2024. godine protiv odgovarajuće selekcije Njemačke. Moramo izvesti neophodne tehničke intervencije na stadionu kako bismo stvorili idealne uslove za gledanje utakmica naše A reprezentacije u narednom ciklusu UEFA Lige Nacija”, istakao je Džemidžić.

Generalni sekretar FS BiH zahvalio se gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću i njegovim saradnicima na podršci pri osiguravanju uslova za zajedničko djelovanje u cilju modernizacije stadiona “Bilino polje” i stvaranja optimalnih uslova za odigravanje reprezentativnih utakmica.

(Reprezentacija.ba)