U Sarajevu je održan okrugli stol “Udruženja fudbalskih trenera Kantona Sarajevo” na teme “Status trenera, problemi u fudbalu, osvrt na nacrt zakona o sportu – sa prijedlozima rješenja”.

Bio je to prvi ovakav događaj u Bosni i Hercegovini.

Na okruglom stolu u prostorijama Fakulteta za sport Univerziteta u Sarajevu prisustvovali su renomirani domaći treneri i stručnjaci – njih gotovo 50.

U prijateljskom susretu o stručnim temama razgovarali su Musemić, Janjoš, Alispahić, Turković, Karahmet, Nikolić, Omerović, Dudo, Oruč, Bajrić, Krajina, Bajramović, Handžić, Varatanović, Plakalo i drugi, te profesori Dogan, Talović, Mahmutović…

Kao gost događaju je prisustvovao Fahrudin Omerović, a linkom se javio i Rusmir Cviko koji je proglašen najboljim trenerom Kantona Sarajevo u 2024. godini.

Dodijeljena je pohvala Feđi Dudiću, kao i plakete Fuadu Muzuroviću i Mirsadu Fazlagiću.

Događaj je moderirao novinar Emir Delić.

Ovakvi događaji od velike su vrijednosti za budućnost fudbala u Bosni i Hercegovini u kojoj je često fudbalska struka potpuno zanemarena u radu klubova i reprezentacija, te gdje se bez opravdanja favorizuju strani treneri i igrači.

Samo osnivanje “Udruženja Fudbalskih trenera Kantona Sarajevo” je sjajan potez koji bi trebalo da prate svi u Bosni i Hercegovini.

Za sada ovo udruženje je jedino takvog tipa u državi, te jedino koji je legalni član Skupštine Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo.

(Reprezentacija.ba)