Večera se igra meč 1/8 finala Eura između Portugala i Slovenije, a za medije u Sloveniji je govorio Zlatko Zahović (53), legendarni veznjak slovenske reprezentacije koji je dio karijere proveo u Portugalu.

Zlatko Zahović je nosio dresove Porta, Benfice i Vitorie Guimares, a u razgovoru je hvalio sistemski rad Portugalaca.

“U moje vrijeme je bilo toliko sportskog rivalstva, što je zaista značajno da je reprezentacija patila zbog toga. Bila je u drugom planu, ali se u međuvremenu jako, jako promijenilo. Mislim da je ključ bio Europsko prvenstvo, kojem je Portugal bio domaćin 2004. godine. Od tada su se mnoge stvari promijenile, u međuvremenu su stvorili kult reprezentacije koji je na nivou klupske euforije.

Kod njih sam radio i dobio UEFA PRO licencu, prošao sam briljantnu edukaciju. Ne znam da li se negdje drugdje može dobiti toliko znanja. Oni su puni toga, kunu se u sistematski rad i zato ne čudi što su u mlađim selekcijama među najboljima u Europi. Ne smijemo zanemariti činjenicu da je riječ o zemlji sa 10 miliona stanovnika, ne pretjerano velika baza, kao što neki drugi imaju, ali sistematičan i kvalitetan rad donosi plodove i nevjerovatnu količinu kvalitetnih igrača.

Preporučujem da posjetite Portugal i upoznate se sa načinom rada i razmišljanja tamo, ako neko ima priliku da dobije UEFA PRO licencu od njih toplo preporučujem, jer će sigurno steći dosta znanja. Važno je da su Portugalci spremni da to podijele, što nije uobičajena pojava u svijetu fudbala”, kazao je Zlatko Zahović.

Utakmica Portugal – Slovenija igra se večeras u 21:00 sati.