Amar Osim (56) je za Index.hr analizirao dosadašnji tok Europsko prvenstva u Njemačkoj.

Bivši trener Željezničara smatra da je bizarno što je Hrvatska, koja je ispala u grupnoj fazi, dozvolila da prima golove u zadnjoj sekundi.

“Bizarno je što si je jedna tako iskusna ekipa dozvolila da prima golove u zadnjoj sekundi. Da, tragedija je to, ali ako ćemo biti iskreni, Hrvatska u obje te utakmice nije ni trebala voditi. Albanci su ih nadigrali u prvih 45 minuta i da nije bilo Livakovića, mogli su i uvjerljivije voditi.

U drugom poluvremenu na silu su nešto Kramarić i Sučić zabili i onda je Hrvatska opet stala. Protiv Italije, nikad gore Italije, ista stvar. Što je to Hrvatska odigrala u prvom poluvremenu u utakmici u kojoj joj igra samo pobjeda? Ništa. Talijani su trebali voditi i imali su nekoliko top šansi.

Onda je Modrić nekako zabio i ista stvar. Opet čekanje da utakmica završi. Što je na toj utakmici Hrvatska napravila da može reći da je nezasluženo ispala? Sučić je opalio s 25 metara. Je li to šansa? Naravno da nije. Ponavljam, Hrvatska nije trebala ni voditi protiv Italije.

Znači, normalno je kad Lukaku u Kataru promaši tri zicera i Hrvatska zbog toga prođe, a sad se iščuđavamo jer su Talijani zabili krasan gol. Pa ni u Kataru to nije izgledalo dobro. Grupu je Hrvatska prošla kako je prošla, Japan bolje da ne spominjem, protiv njih Hrvatska ni sekunde nije bila bolja.

Brazil je promašio tko zna koliko šansi, a Petković je iz jednog udarca zabio. Po čemu je gol Perišića Japanu na centaršut Lovrena logičan, a pogodak Talijana je nešto nezamislivo. Ljudi, od 2018. Hrvatsku prati sreća i kad-tad se ta sreća morala okrenuti“, kazao je Osim za Index i dodao:

Neću ulaziti u Dalićeve odluke, vidim da se puno priča o Brozoviću i Modriću, ali jako je zanimljivo da su najviše igrača na ovom Euru u grupnoj fazi rotirali Hrvatska i Srbija. Kad je tako, kad trener nije siguran u sastav, posebice u igrače u obrani, onda znaš da nešto ne štima.

A čini mi se da kod Hrvatske već dugo nešto ne štima. Sjetimo se kvalifikacija. Da je Vels dobio Armeniju, Hrvatska ne ide direktno na Euro, nego u baraž. Patio si se s Velsom i Turskom, patio si  se na Euru, i sad se čudiš kako si ispao. Pa nisu te kvalifikacije bile prije četiri godine, nego prije četiri mjeseca.

Siguran sam da je Hrvatska prošla, da bi protiv Švicarske završila jednako. Hrvatska nema sve ono što Švicarska ima – brzinu, snagu, trku. Kako ćeš dobiti ozbiljnu ekipu bez brzog igrača? Kako ćeš dobiti nekoga kad igraš predvidljivo i sporo? Kramarić i Majer na krilima… Budimo ozbiljni. Hrvatska stalno igra ”ja tebi, ti meni” i tako do preksutra.

Što ti vrijedi da imaš iskustvo i lukavstvo kad igraš bez da napadaš.? A ako ne napadaš, kako ćeš zabiti? Italija je bila smiješna, a i takva je bila bolja i opasnija od Hrvatske. To najbolje govori o tome kakva je bila Hrvatska na Euru. 

Kompetan razgovor Osima za Index pročitajte ovdje.

(Reprezentacija.ba)