Reprezentacija Slovenije može biti svijetao primjer Bosni i Hercegovini – savezu, reprezentaciji, klubovima, trenerima, igračima, roditeljima…

Selekcija vođena sjajnim selektorom Matjažom Kekom oduševila je fudbalski svijet u Njemačkoj.

Povjerenje u igrače i trenere domaćeg prvenstva

Zanimljivo u reprezentaciji Slovenije su na EURO 2024 bili standardna čak dva igrača iz domaće lige – to su veznjak Timi Elšnik iz Olimpije i desni bek Žan Karničik iz Celjea. Oni su odigrali vrlo značajnu ulogu u sva četiri nastupa Slovenije, a protiv Srbije upravo je Elšnik asistirao Karničiku za pogodak. Iz domaćeg prvenstva u reprezentaciji je bio i Josip Iličić iz Maribora.

I sam selektor Matjaž Kek je proizvod domaće lige, gdje se nametnuo kao trener Maribora sa dvije titule prvaka Slovenije. A onda u 46. godini života i sa tri godine iskustva prvi put postao selektor Slovenije. I odveo Sloveniju na Mundijal 2010. godine gdje se nisu nimalo obrukali, čak šta više…

U Bosni i Hercegovini za selektora još nijednom nije imenovan trofejni trener iz domaće lige ili domaćeg “centra za edukaciju trenera FS BiH”.

Inače, samo petorica reprezentativaca Slovenije igraju u ligama petice, a to su golman Jan Oblak (Atletico Madrid), napadač Benjamin Šeško (Leipzig), veznjak te defanzivci Sandi Lovrić (Udinese), Jaka Bijol (Udinese) i Petar Stojanović (Empoli).

Ostatak izabranika Matjaža Keka nastupa u Poljskoj, Austriji, Grčkoj, Danskoj, Norveškoj, Rusiji, Slovačkoj, SAD-u, na Kipru, dvojica igraju u drugoj talijanskoj ligi, a jedan u drugoj francuskoj.

Zanimljivo je i da se Slovenija u potpunosti oslanja na igrače stasale unutar svojih granica – 24 od 26 igrača na EURO 2024 je rođeno u Sloveniji. Samo je Josip Iličić rođen u BiH u Prijedoru, a Sandi Lovrić u Austriji.

“Premijer liga BiH je kvalitetnija od slovenskog šampionata”

S druge strane gotovo je nezamislivo da za Zmajeve značajnu igra neki igrač Premijer lige BiH. I to je možda više pitanje za klubove u kojima se često ne poštuje edukacija trenera, kontinuitet rada, poštuje sistematsko stvaranje igrača…

I nekadašnji direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović u martu ove godine magazin Sport Federalne Televizije kazao da je prema njegovom mišljenju Premijer liga BiH jača od lige u Sloveniji.

Nisam imao iskustvo da igram u našoj Premijer ligi. Ali malo je u regiji i podcijenjena. Ako gledamo Sloveniju, naša liga je jača i bolja“, tvrdio je tada Misimović.

Hrabri i disciplinovani Slovenci su u grupi sa Engleskom, Danskom i Srbijom zauzeli treće mjesto, plasirali se u osminu finala gdje su tek nakon penala eliminisani od Portugala.

Pa šta onda nedostaje nama? Fudbalskom infrastrukturom ne kaskamo puno, pa se ne može govoriti ni o tome da je rezultat Slovenije iskuljčivo uzrokovan u boljoj ekonomiji države.

Ne zaboravite Slovenija je na kraju kvalifikacija za EURO 2024 imala igrački kadar iste vrijednosti kao Bosna i Hercegovina – oko 120 miliona eura.

Pristup i organizacija definitivno su najveća snaga ove, možda na papiru, i ne baš tako jake reprezentacije. Ali ne bije boj oružje nego srce u junaka, ili kako se već to kaže.

Razlika je čini se u prvom redu u edukaciji i poštenom kadroviranju.

(Reprezentacija.ba)