Senad Kreso, trener u penziji, komentariše aktuelnosti u fudbaluProces smjene generacije reprezentacije BiH i sličan trend u Italiji je današnja tema.

“Ovo što se desilo reprezentaciji Italije na EURO 2024 u Njemačkoj je samo jedan težak i bolan scenario za reprezentaciju koja je počela smjenu generacija prije dvije godine.

Fudbalski savez Italije poslije neuspjelog baraža kvalifikacija za SP u Qataru 2022 odmah je reagovao.

Savez je objavio da neće biti promjene selektora i da ovaj neuspjeh mora sve njih dovesti do ozbiljnog razmišljanja i duboke promjene. Odlučeno je da Roberto Mancini (koji je ipak poslije prihvatio basnoslovnu ponudu iz Saudijske Arabije) umjesto otkaza dobije zadatak da obnovi reprezentaciju novom generacijom igrača.

Savez je pod hitno odredio pravce djelovanja koji vode stabilizaciji situacije oko A tima. Fundamentalno je bilo uključivati mlađe igrače sa stečenim iskustvom u klubovima. Pri tome – starije igrače povući iz A selekcije.

Zatim su došle kvalifikacione utakmice za EURO 2024 gdje se Italija kao druga kvalifikovala. I tako prekjučer, na aktuelnom EURO 2024 u Njemačkoj Italijani su doživili šok jer ih je dobra reprezentacija Švicarske izbacila iz daljeg takmičenja.

Ovo je naravno bolno za Italijane, ali ništa neobično za selekcije koje su u fazi obnove i stabilizacije A reprezentativnog tima.

Tako su Italijani u zadnje dvije godine imali prvo uspjeh, kvalifikovanje na EP o 2024 , a zatim jučer ispadanje u osmini finala EURO 2024.

Ovo sve navodim jer mi se čini , kada je naša A reprezentativna selekcija u pitanju, da stručni štab na čelu sa selektorom Barbrezom je počeo da gazi stazom koja vodi ka stabilizaciji naše reprezentacije.

Naravno teško je uporedjivati nas sa Italijanima, ali principi rada i ponašanja su isti za nas kao i za Italijane.

Ugovor od četiri godine koji selektoru Barbarezu daje mnogo prostora za djelovanje – gdje će u prve dvije godine biti utkano i lošeg i dobrog što zahtjeva veliku dozu stručnosti i strpljenja.

Za nas, sportsku javnost nadanje da će rezultat doći sljedeće dvije godine.”

(Reprezentacija.ba)