Reprezentacija Bosne i Hercegovine igra drugu prijateljsku utakmicu u manje od sedam dana. Nakon Engleske protivnik je ponovo jedna od najvećih reprezentacija svijeta – Italija.

Naša trenutna selekcija igrača – većinom stasala u zapadnim velikim fudbalskim državama – evidentno nema problema sa osjećajem manje vrijednosti ili sa tremom, pa im moćne ekipe predstavljaju samo veći izazov. Na kraju krajeva to i ne čudi, oni su odrasli u takvim sredinama gdje je uspjeh normalna stvar.

Treba, ipak, stati na loptu

U reprezentaciji je puno novih lica, a sa druge strane i puno izostanaka. Da ne govorimo o tome da tu su novi i selektor i njegovih šest-sedam saradnika. U tim okolnostima gotovo da je medvjeđa usluga igrati protiv najvećih ekipa, jer i puno uigraniji timovi teško se nose sa reprezentacijama poput Engleske ili Italije.

S druge strane ovakve utakmice donose jedan dodatni bonus – jer svaki dobar nastup ili čak i rezultat pravi veliki podstrek za svaku ekipu koja to ostvari.

Za Sergeja Barbareza i pomoćnike, ako gledamo na historiju i mentalitet reprezentacije BiH izgrađen kroz godine, izgleda da će najteže biti zadržati kontinuitet zalaganja i ritma igre kakav smo vidjeli protiv Engleske. Jer gotovo nikada naša reprezentacija nije igrala dvije ili tri takve utakmice zaredom.

Svaka utakmica je, ipak, važna

Pred Barbareza i njegov tim, kao i igrače, ni u kom slučaju u ovoj godini se ne smije stavljati rezultatski imperativ. Pa ni u onoj narednoj. Treba upamtiti – cilj je plasman na EURO 2028.

Niko ozbiljan ne može tražiti pozitivan rezultat protiv ekipa kakve su Engleska, Italija, Njemačka, Nizozemska i ostale koje nas čekaju ove godine. Posebno u okolnostima koje treba ponoviti – sa novim selektorom, puno novih igrača, te izostankom igrača poput Dedića ili Kolašinca. I na to dodajte još da se reprezentacija nalazila u teškoj rezultatskoj i organizacionoj krizi već duže od godinu dana, a iz toga se ne izlazi preko noći.

Ipak ne treba zanemariti ni da je svaka, pa i ona rezultatski nevažna utakmica bitna. Jer sjetićemo se kriza reprezentacije BiH u mandatu Safeta Sušića nakon prijateljskih mečeva protiv SAD ili Egipta, ili rezultatski nevažne utakmice protiv Rumunije koja je ipak ispostaviće se bila posljednja za Ivajla Peteva.

“Za nas nema prijateljskih utakmica kada je u pitanju pristup” najavili su iz našeg stručnog štaba i definitivno da takav stav raduje javnost. Za reprezentaciju se mora igrati svaki put sa najvećim poštovanjem tog dresa i cijele države.

Između dvije utakmice će biti precizno šest dana odmora, pa će svi igrači biti spremni i svježi ponoviti još jednu utakmicu visokog intenziteta.

Izmjena zbog povreda će sigurno biti – Barbarez sada u sastavu nema Vasilja i Radeljića koji su bili u prvih 11 u Engleskoj. Izmjene priželjkuju i navijači jer svi nestrpljivo žele vidjeti sve naše nove snage koje su već dobile “palac gore” kod navijača na osnovu utakmice protiv Engleske.

Navijači se raduju svakom novom igraču, a čini se da posebno u većoj ulozi žele vidjeti na djelu Denisa Huseinbašića koji je prošle sezone zadivio Njemačku za koju je igrao na Europskom prvenstvu. U pet mečeva za U21 Njemačke dao je dva gola, a onda se odlučio za BiH.

– Nisu ga bez razloga Nijemci pozvali u U21 reprezentaciju. Da bi došao iz četvrtog ranga u Bundesligu i pritom igraš i evropske utakmice, moraš imati kvalitet, ali baš. Podsjeća me malo i na mene. Igra jednostavno, razumije igru, dosta puta bude i u završnici. Dobar, dobar, nema šta.- rekao nam je prije dvije godine Zlatan Bajramović.

Nema sumnje da Bajramović ima dobro mišljenje i igraču iz njegovog Karlsruhea Dženisu Burniću u kojem Barbarez prema najavi vidi još jednog disciplinovanog “njemačkog” veznjaka.

16 igrača je, ipak, dovoljno?

Ko god igrao, bitno je da reprezentacija ima širinu i nadogradnju. Koliko je to moguće iz trenutnog kadra u kojem ipak imamo samo 16 igrača.

Svakako, i sa ovih 16 igrača, BiH u svim linijama, ipak, ima igrače koji mogu biti tvrd orah za svakog protivnika, pa i Italiju.

Sa trčanjem i ritmom.

Da napravi stabilnu ekipu koja će namučiti svakog protivnika je, uostalom, i jedan od glavnih ciljeva koje je Barbarez predstavio javnosti.

Barbarez večeras računa na sljedeće igrače:

Golmani: Pirić, Hadžikić

Odbrana: Hadžikadunić, Bičakčić, Ahmedhodžić, Mujakić, Katić, Muharemović, Gazibegović

Vezni red: Šarić, Tahirović, Huseinbašić, Gigović, Burnić, Šošić, Hajradinović

Napad: Demirović, Tabaković

Prijateljska utakmica Italija – BiH, nedjelja 20,45 sati, Empoli

(Reprezentacija.ba)