Uvijek kada igramo sa Italijom moramo se prisjetiti velike geste prijateljstva koju su napravili za Bosnu i Hercegovinu 1996. godine svojim dolaskom na prijateljsku utakmicu u Sarajevo koje je praktično tek izašlo iz rata.

Dešavalo se to u situaciji kada su druge reprezentacije, zvanično zbog svoje sigurnosti, odbijale da igraju na teritoriji Bosne i Hercegovine. Dolazak tada finalista svjetskog prvenstva u Sarajevo bio je potez kakav vjerovatno više niko nikada neće napraviti zas nas, jer su FIFA i UEFA tek nakon te utakmice dozvolile da BiH na svom terenu igra domaće utakmice.

Talijani su, smatraju mnogi, tada i praktično stavili tačku na rat u Bosni i Hercegovini.

Sa talijanskom reprezentacijom u Sarajevo je tada stiglo i jedno od najvećih tv. lica talijanskog fudbala – čuveni sportski komentator Bruno Pizzul.

Legendarni Bruno Pizzul utakmicu je 6. novembra 1996. godine prenosio za državnu talijansku televiziju RAI DUE, a prije meča za više od 60 miliona Italijana javio se sa kultnim izvještajem, kakav mogu ispričati samo najveći prijatelji.

“Dobar dan svima sa stadiona Koševo u Sarajevu. Ne moramo pojašnjavati kakav značaj ima ova utakmica. Ovo je više od sporta, više od fudbalskog događaja. Ovo je utakmica kroz koju će, zahvaljujući univerzalnoj vrijednosti poruke sporta, poruke nade i mira doći u ovaj izmučeni grad. Sarajevo je reprezentaciju Italije dočekalo toplim zagrljajem sa više događaja koji su pokazali dobrodošlicu talijanskim igračima. Primjetili smo i vojne snage Italije koji ovdje imaju poštovanje i simpatije.” poručio je Pizzul i nastavio.

“Neću da ovo bute retorički, ali jasno je da ova situacija dira ljudska srca, posebno onih koji se sjećaju ovog grada od prije rata, sretnog i veselog grada koji je uspijevao da ujedini različite vjerske i etničke grupe. Onda, ljudi su suludo započeli strašni rat koji je trajao četiri godine. Sukobi su prestali nekoliko mjeseci ranije, ipak, ovdje ima još puno posla da se radi, još puno toga da se izgradi. Zgrade izgledaju poput kostura, ali najteže će biti zaliječiti teške psihološke i moralne rane” emotivno je iz Sarajeva izvještavao legendarni talijanski komentator Bruno Pizzul.

“Hvala Italija za 06.11.1996., prijatelji iz Bosne” transparent na utakmici BiH – Italija 2019. godine u Zenici, Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

BiH – Italija 2:1

Stadion: Koševo – 40.000 gledaoca

Strijelci: Salihamidžić 5., Bolić 43.; Chiesa 10.

BiH: Dedić, Konjić (Pintul), Begić, Jašarević, Šabić (Dadić), Glavaš, Halilović (Kapetanović), Salihamidžić, Beširević, Bolić (Brkić), Baljić (Musić). Selektor: Fuad Muzurović

Italija: Toldo (Marchegiani), Carnasciali, Torricelli (Apolloni.), Albertini, P. Maldini, Padalino, Di Matteo (Giunti), D. Baggio (Lentini), Casiraghi (Ravanelli), Zola, Chiesa (Simone 46.). Selektor: Arrigo Sacchi

(Reprezentacija.ba)