Javnost u Bosni i Hercegovini proteklih dana se zainteresovala za utakmice mininogometne reprezentacije BiH koja učestvuje na Europskom prvenstvu koje se igra upravo u Sarajevu.

Posjetioci u Skenderiji, ali i gledaoci na televiziji, vidjeli su kako za ovu selekciju nastupaju “majstori” fudbala u penziji poput Srđana Stanića, Senijada Ibričića i Samira Bekrića.

Podsjetilo je to sve na zlatna vremena kada je Skenderija okupljala atraktivne igrače na Božićnom turniru u organizaciji Napretka, ali i Bajramskom turniru u organizaciji Vrbanjuše – koji već dugo nisu onog nivoa kakvi su bili u poslijeratnim godinama.

Ali javnosti baš i nije jasno o kakvom se ovo sportu radi, jer evidentno je – mininogomet nije futsal, odnosno mali nogomet koji se igra pod okriljem UEFA-e.

U pitanju je sport namijenjen isključivo amaterima/rekreativcima koji uz svakodnevne obaveze u školi, na fakultetu ili poslu, mogu sudjelovati i na takmičenjima, boriti se za naslov prvaka, ali i “osjećati se kao profesionalci” tako što zaigraju za reprezentaciju.

Europski mininogometni savez (European Minifootball Federation) sa sjedištem u Pragu djeluje već 12 godina, a u okviru Svjetskog mininogometnog saveza (WMF) osnovanog 2008. godine u Švicarskoj.

Pod okriljem EMF-a mininogomet se igra u 29 evropskih članica u kojima je u nacionalnim prvenstvima registrovano više od milion igrača, a broj zemalja u kojima ovo postaje službeni sport raste iz mjeseca u mjesec.

Sami počeci mininogometa u BiH datiraju još prije desetak godina, a najviše se vežu za uspjeh naše mininogometne reprezentacije na Euru u Hrvatskoj, gdje je već u svom prvom zvaničnom nastupu na međunarodnoj sceni osvojila bronzanu medalju.

Emir Peljto iz organizacionog odbora Mininogometnog saveza za Reprezentacija.ba donio je u ranijem razgovoru više detalja u ovom sportu.

– Mininogomet se inače igra na umjetnoj travi, primjenjuju se maltene sva pravila velikog, igra se dva puta po 20 minuta i nema time-outa. U polju je 5+1 igrač sa letećim izmjenama, može se igrati bezbroj puta s golmanom, a ne kao u futsalu da je ograničeno. Vrijeme se ne zaustavlja osim u slučaju prekida i maksimalna nadoknada je jedna do dvije minute po poluvremenu, pojašnjava Peljto.

Trenutno se mininogometne lige igraju u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Brčkom, a od sljedeće godine može se očekivati proširenje u i drugim gradovima.

– To je amaterski sport u kojem pravo nastupa nemaju, dakle, profesionalni igrači. Najviše ljude privlači to što je sport u kojem amateri mogu doći do izražaja na način da postanu reprezentativci svoje zemlje, predstavljati državu na međunarodnim takmičenjima kao što su Evropsko i Svjetsko prvenstvo, zatim na raznim drugim turnirima. Pored toga mininogomet kao i “normalni” nogomet ima svoju Ligu šampiona te Evropsku ligu na koju se plasman može izboriti kroz plasman na državnom prvenstvu BiH.

BiH se pobjedom nad Češkom plasirala u četvrtfinale Europskog prvenstva. Danas u četvrtfinalu igramo protiv Rumunije.

Četvrtfinalni duel između BiH i Rumunije igra se od 20,00 sati, a direktan TV prijenos je na kanalu BHRT 1.

U preostalim susretima četvrtfinala sastaju se Crna Gora – Francuska, Kazahstan – Azerbejdžan te Srbija – Slovačka / Belgija.

(Reprezentacija.ba)