Fudbaleri Borussije iz Dortmunda i Real Madrida večeras od 21,00 sati na stadionu “Wembley” u Londonu igraju finale Lige Šampiona.

Borussia je do sada jednom osvojila Ligu Šampiona i to u sezoni 1996. / 1997., dok je Real Madrid rekorder sa 14 osvojenih titula u najjačem europskom klupskom takmičeju.

Ekipa Borussije je u grupnoj fazi zauzela drugo mjesto iza PSG-a, a ispred Milana i Newcastlea i plasirala se u osminini finala.

U osmini finala je eliminisala PSV, zatim je u četvrtfinalu bila bolja od madridskog Atletica, a u polufinalu je izbacila francuski PSG.

Real Madrid je veliki favorit u finalu. Kladionica MaxBet daje kvotu 1.67 na pobjedu Reala. Ostale kvote sa ovog meča možete vidjeti ovdje.

(Tekst sadrži promovisani sadržaj. Kladite se odgovorno! Klađenje je zabranjeno za osobe mlađe od 18 godina)

Momčad Reala je u grupnoj fazi osvojila prvo mjesto ispred Napolija, Brage i Union Berlina. Zatim je u osmini finala u dvomeču pobijedila Leipzig, u četvrtfinalu je slavila protiv Man. Cityja, a u polufinalu protiv Bayerna.

Borussia u zadnjih pet utakmica ima četiri pobjede i jedan poraz. Real je u posljednjih pet susreta slavio tri puta te odigrao dva meča bez pobjednika.

Real ima 47 utakmica u nizu bez poraza. Tim iz Madrida je zadnji put u regularnih 90 minuta igre izgubio 24. septembra od Atletica u La Ligi.

Golovi (Liga Šampiona)
Borussia Dortmund: 17-9 (daje 1,4 po utakmici; prima 0,8 po utakmici)
Real Madrid – 26:15 (daje 2,2 po utakmici; prima 1,3 po utakmici)

Kartoni (Liga Šampiona)
Borussia Dortmund – 1,7 žutih kartona po utakmici; bez crvenog kartona
Real Madrid – 1,8 žutih kartona po utakmici; bez crvenog kartona

Povrede
Borussia Dortmund – Bensabaini, Bauza, Duranville
Real Madrid – Lunin, Alaba, Tchouameni

Sudija Slavko Vinčić po utakmici daje 4 kartona.

Trener Borussije Edin Terzić:

“Finale se ne igra, finale se osvaja i to je naš cilj. Sretni smo što smo ovdje, ali moramo pobijediti kako bi mogli držati trofej u našim rukama. Spremni smo da se takmičimo na najvećem nivou. Sve je moguće u jednoj utakmici. Real je favorit, ali to nas ne zanima. Mi nismo bili favoriti ni protiv Atletica ni protiv PSG-a. Imat ćemo šansu ako budemo hrabri.”

Trener Reala Carlo Ancelotti:

“Ekipa je fokusirana. Imamo potrebno samopouzdanje da pokažemo najbolje od sebe. Do sada je sve išlo kako treba i imali smo pravi pristup. Moja ideja je da taktika bude jasna. Bit će mnogo emocija, ali emocije mogu izazvati strah i može doći do blokade samopouzdanja koje je potrebno da se pobijedi. Kvalitet je najbitniji, a moji igrači su fantastični. Druga stvar je kolektivna igra i žrtvovanje igrača jedan za drugog. Ključ su talenat i požrtvovanost.”

Vjerovatni sastavi

Borussia Dortmund: Kobel; Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen; Can, Sabitzer; Adeyemi, Brandt, Sancho; Füllkrug

Real Madrid: Courtois; Carvajal, Nacho, Rüdiger, Mendy; Valverde, Kroos, Camavinga; Bellingham; Rodrygo, Vinícius Júnior

Finale iz Londona direktno prenosi Arena Sport.

Kompletnu ponudu kladionice MaxBet za subotu, 1. juni 2024. godine pogledajte ovdje.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16