Salva kritika iznesena je na račun igrača koji se na utakmici finala Kupa Bosne i Hercegovine nisu okrenuli državnoj zastavi tokom himne.

Otišlo je to toliko daleko da je mladi talenat David Vuković iz redova Borca zbog pritisaka odlučio odbiti poziv Sergeja Barbareza u reprezentaciju BiH.

“Iznenadio me naglim potezom.” poručio je Barbarez.

Dobro, ružnih komentara i poruka prema ovom djetetu sigurno da je bilo i nema sumnje da se osjetio uznemireno kao i svako ko je predmet internet prijetnji. Sigurno je da je i Vukovićeva odluka čini se došla kao “kec na desetku” nekim interesnim skupinama u specifičnim političkim okolnostima, ali opet glavno je pitanje da li su reakcije prema Vukoviću bile potpuno neopravdane?

Ako bi se vratili na temu ove priče i okretanje zastavi, ostaje pitanje od kada se fubaleri tokom himne Bosne i Hercegovine okreću zastavi?

Čak nam i iz Fudbalskog saveza BiH do ovog momenta nisu potvrdili da je igračima data uputa da se tokom himne okrenu zastavi.

Npr. kada igra fudbalska reprezentacija BiH na Bilinom Polju, Grbavici ili Koševu igrači su tokom himne okrenuti ka tribinama ispred kojih se nalaze, a na kojima se nalaze svečane lože.

Isto je tako bilo godinama i na utakmicama finala Kupa koje bi ugostili ovi stadioni.

Pa bilo bi malo i nepraktično, gotovo komično na Koševu i Bilinom Polju, da se igrači tokom himne okrenu prema jarbolima sa zastavama, ukoliko znate gdje se one nalaze na ovim stadionima.

U Bosni i Hercegovini, u kojoj 90% ljudi ne zna ni kako se zastava pravilno okreće, totalno je sumanuto kritikovati nekoga zašto se tokom himne BiH nije okrenuo prema jarbolu.

Okretanje zastavi, kao i držanje ruke na srcu, po mnogima su proizvodi američkog sport-show-businessa i flimske industrije koje su prihvatili mnogi i u Europi.

Patriotizam se dokazuje djelima, a ne gestikulacijama.

(Reprezentacija.ba)